用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Good Hope 一所無"愛"的學校,想入這間學校的K3 家長請 ...
樓主: summer媽媽
go

Good Hope 一所無"愛"的學校,想入這間學校的K3 家長請想清楚 [複製鏈接]

Re: Good Hope 一所無"愛"的學校,想入這間學校的K3 家長請想清楚

TIMA 寫道:

但是現實世界也有很多其他很有愛心的學校!  不是全部學校都是這樣的!

Agreed. 我唔係指所有學校都係咁......所以家長要睇下間學校適唔適合自己仔女先報啦, 唔係人人話好間學校就係好囉~~~  

Re: Good Hope 一所無"愛"的學校,想入這間學校的K3 家長請想清楚

不能因一個老師行為不當就認為學校唔好。
我小時有個老師屈我出貓添,我都覺得好委屈。通常老師一定揀D成績差嘅鬧!為免受不公平對待,我發奮由33考到14。
用正面D去睇件事,社會係咁,總不能不停轉校轉工。適者生存。加油

名校就係咁,為0左保住名校個地位一定好睇成績,如果唔係咁做又點得家長歡迎,盲目咁追捧名校學位。

You and your daughter may be sad/unhappy at school for a number of reasons. General speaking, this is temporary and I think it can be easily solved. Your case is very special or maybe its common in famous primary school in Hong Kong.

Before you make any decisions you should talk to the class teacher and principal of the school. Usually the problems can be overcome and changing schools is not always the first answer.

Any Education Social worker in there, who will be nice to discuss with you.

Well, if you have to transfer your daughter to other primary school, you should approach the school of your preference directly. I know there are some private famous primary schools will accept pupils during the acedamic year.

Good Luck!

BoBoCute 寫道:
不能因一個老師行為不當就認為學校唔好。

同意呀!應該直接同老師反映你作為父母既心情,希望呢位老師將來能夠注意一下。或者會令呢位老師改變呢?!

好多謝各位的支持!!

我地會冷靜D 想想如何處理這件事!!

THX THX THX

我都覺得應該直接同班主任和對話, 表達你既困擾, 囡囡既傷害, 唔應該因為一位老師就話成間學校唔好, 好多所謂名校都有咁既情況o

再唔係就見校長, 表達不滿, 大不了轉校囉(橫豎你都想), 我唔相信校長都會認同這位老師既做法o 以後, 仲要多些
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

我識得個小朋友,因為搬屋而轉校,佢小五啦...佢轉左校後,仍然好懷念good hope呀.....我諗係個別例子黎架咋?

Sindy 寫道:
我識得個小朋友,因為搬屋而轉校,佢小五啦...佢轉左校後,仍然好懷念good hope呀.....我諗係個別例子黎架咋?

I do know some parent and alumni for GH, all of them quoted very good, no regret. So I also applied and got acceptance.

我覺得應該舍唔係咁差

我諗左好耐好唔好回應妳, 感覺上妳係寫緊我的小學生涯.
我都係from GH, 但我沒有快樂的小學回憶. 以前一直都以為係自己成績麻麻又住屋村, 所以老師唔會特別喜歡我. 而且以前D家長唔會同老師講甘多, 大都係等老師教.
但而家個世界唔同啦! 如果真係覺得唔妥, 同學校講, 真係唔得就考慮轉校, 第日妳女大左會好感激媽咪架!
summer媽媽 寫道:
My daughter is P.3 student of GH. 成績average, but Chinese 比較弱.
today 派考試成績, her Chinese Fail, 老師當眾告訴全班她中文不合格、向阿女講叫mummy找定學校轉校!! 豪不顧及兒童的自尊心!

我地有個同學, 校外唱歌比賽always win prizes, 又入倒演藝CHoir, but  GH choir就不揀她!! 老師事後講成績差的不能加入choir!! can't understand 呢間學校教學理念!! 不是因材施教!

Speech Festival 又唔係個個都比參加, 因為老師無咁多時間操咁多學生, 但又唔比人在出面找外籍老師教! 唔係好outstanding 的學生就唔係咁易有機會發揮其他方面所長!

!!!!

Did she miss her classmates and friends or did she really miss the teachers and the school?

Sindy 寫道:
我識得個小朋友,因為搬屋而轉校,佢小五啦...佢轉左校後,仍然好懷念good hope呀.....我諗係個別例子黎架咋?[/quote]

佢各樣都有呀,一個可以比到咁有歸屬感比學生既學校,所以我會覺得唔係全部老師都係咁............係我親眼所見的

Yanamami 寫道:
Did she miss her classmates and friends or did she really miss the teachers and the school?

Sindy 寫道:
[/quote]

這學校真的甘差,甘為什麼每年都甘多人報?甘dgjs呢?為什麼沒有人批評他呢?大家都是名校,為什麼批評這樣一面倒?

我不是GH�DGJS的家長

係呢度發言既只係一小撮人啫,公平d,應該去學校門口問下佢地學校係點
doristsang 寫道:
這學校真的甘差,甘為什麼每年都甘多人報?甘dgjs呢?為什麼沒有人批評他呢?大家都是名校,為什麼批評這樣一面倒?

我不是GH�DGJS的家長

My daughter is P.3 student of GH. 成績average, but Chinese 比較弱.
today 派考試成績, her Chinese Fail, 老師當眾告訴全班她中文不合格、向阿女講叫mummy找定學校轉校!! 豪不顧及兒童的自尊心!>>>>老師問題, 去反影吧!..

我地有個同學, 校外唱歌比賽always win prizes, 又入倒演藝CHoir, but  GH choir就不揀她!! 老師事後講成績差的不能加入choir!! can't understand 呢間學校教學理念!! 不是因材施教!2004 年小一家長會, 校長說明唔希望因加入xxx而影响學业, 是概定方針. 又學校邀請學生加入 Choir 的意向書清楚列明出席率不達80%或成績有所不逮, 是會被要求退出.  又田徑隊在揀人的時候, 亦會先詢問成績再作邀請.  年頭年尾亦會查核隊員成績有否退步, 才决定是否讓隊員來年繼續留低有.  這個案只能說'道不同'

Speech Festival 又唔係個個都比參加, 因為老師無咁多時間操咁多學生, 但又唔比人在出面找外籍老師教! 唔係好outstanding 的學生就唔係咁易有機會發揮其他方面所長!

勁多功課做!
有同學讀到半邊頭甩頭皮, summmer holidays 則無事!!

樣樣野都要家長教, 個女個個詞語都唔明, it's impossible that the 1st day after exam, 阿女回家要做30 個新成語填充, 你話老師有乜可能一日教倒曬! 交咁多$學費到頭來要自己教翻!!個別教学方法, 呢3年未試過要自己教, 又沒有呢份30個新成語填充功課.

上年都想轉校, 但因為個虛名!! 現在真係好心淡!!
各位被取錄的家長想清楚!!!!!

又呢d問題好多學校都有, 不是 GH 獨有

[quote]
today 派考試成績, her Chinese Fail, 老師當眾告訴全班她中文不合格、向阿女講叫mummy找定學校轉校!!
豪不顧及兒童的自尊心!]]
我係你即刻麥事都吾好做,同老師甚至校長傾。不過我頗懷疑老師會講:叫mummy找定學校轉校!!

我地有個同學, 校外唱歌比賽always win prizes, 又入倒演藝CHoir, but  GH choir就不揀她!! 老師事後講成績差的不能加入choir!! can't understand 呢間學校教學理念!! 不是因材施教!]
老實,我頗相信那位同學如果甘outstanding,學校吾選佢必要有原因。
真可笑,有些傳某某學校只要校外活動出眾就可以升班或博取老師歡心,這又令某家長們悻悻然。好了。有天份卻不被挑選又不對。真是左右做都比人講。

甘橋!我個女英文都好好,今年不被老師選校際,昨天剛比賽完畢。今天眾老師也有問我囡囡結果如何。再者,班主任任教英文也知我往中環學Speech。莫說阻止,我覺得老師想發掘可造之材。

勁多功課做!。
  請問有邊間學校吾係多功課做,請通知聲

有同學讀到半邊頭甩頭皮, summmer holidays 則無事!!]甘奇?!頭髮毛囊兩個月內激生。你究竟講頭皮定頭髮。吾甩頭皮係好事。

樣樣野都要家長教, 個女個個詞語都唔明, it's impossible that the 1st day after exam, 阿女回家要做30 個新成語填充, 你話老師有乜可能一日教倒曬! 交咁多$學費到頭來要自己教翻!!
如是事實,請告之exact日期那有30 個新成語填充

轉校啦!德望真係吾適合你。
蚊蚊媽

呢個係題外話. 你女女中文比較弱, 可能同你寫野半中半英都有幾大關係.

today 派考試成績, her Chinese Fail, 老師當眾告訴全班她中文不合格、向阿女講叫mummy找定學校轉校!! 豪不顧及兒童的自尊心!

我地有個同學, 校外唱歌比賽always win prizes, 又入倒演藝CHoir, but  GH choir就不揀她!! 老師事後講成績差的不能加入choir!! can't understand 呢間學校教學理念!! 不是因材施教!

勁多功課做!
有同學讀到半邊頭甩頭皮, summmer holidays 則無事!!

樣樣野都要家長教, 個女個個詞語都唔明, it's impossible that the 1st day after exam, 阿女回家要做30 個新成語填充, 你話老師有乜可能一日教倒曬! 交咁多$學費到頭來要自己教翻!!

nicolemummy 寫道:
呢個係題外話. 你女女中文比較弱, 可能同你寫野半中半英都有幾大關係.

[quote]

勁多功課做!

[/quote]

樹大招風     

wpbdhhh,

我想指出是, 家長不能一面倒指著學校教導如何如何(不合其心意). 因為帶小朋友到那學校的, 是家長自己. 他們當初去考這些學校, 一定有原因. 甚麼原因, 家長自己好清楚. 沒有原因? 不太清楚?... "TOO BAD"...

同時, 小朋友成長, 家長也有責任. 不能一面指著學校說不是不是, 卻看不到自己的不是...
‹ 上一主題|下一主題