用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問我囡囡現在讀緊k2如果而家入天主教攞多5分宗 ...
go

請問我囡囡現在讀緊k2如果而家入天主教攞多5分宗教分仲趕唔趕得切08升 [複製鏈接]

請問我囡囡現在讀緊k2如果而家入天主教攞多5分宗教分仲趕唔趕得切08升上小學?

簽名被屏蔽

Re: 請問我囡囡現在讀緊k2如果而家入天主教攞多5分宗教分仲趕唔趕得切08升上小學?

簽名被屏蔽

Re: 請問我囡囡現在讀緊k2如果而家入天主教攞多5分宗教分仲趕唔趕得切08升上小學?

跨不跨區不是問題,自行分配學位不計區網的。

問題如果父母是天主教徒,就可以直接嬰兒洗禮。
你現左小朋友K2,要參加慕道班,到時再由神父決定同不同你小朋友洗禮。

你如何只因5分而入天主教,好像不是太好吧。 比你拎到5分,主亦不一定會成就。

何不嘗試真真正正返教會信主呢?

返慕道班最少都半年先領到洗,而家返,出年四月一定唔得...最少都08年四月.....趕唔切.........不過你純為拎多五分而領洗?希望我係講錯吧...............

想問下我個仔在bb時, 係外國天主教洗禮,有洗禮紙.  但回港後因家事他沒有返教堂.  張洗禮紙有用嗎?  是不是要出示他在本港教堂的出席證明呢?  想了解下情況.

TINGMUM

好似外國領洗紙也可以,
妳可以致電該校問一問便清楚!

Agree!

Calavia 寫道:

你如何只因5分而入天主教,好像不是太好吧。 比你拎到5分,主亦不一定會成就。

If it really takes 6 month , your child earliest baptism will be May/June 07 while the application for phase 1 for 08 P1 is Sept.07. Timing wise this will work.

Also this 5 point is quite critical and only useful in phase 1. It worked for me and got my daughter's P1 placement in Phase1 with 20 points, thank god.

But, pls do not baptise your child just for sake for this 5 point. Ask yourself if you really want your child to live with the religon for rest of her/his life. This is a life time decision.
Sindy 寫道:
返慕道班最少都半年先領到洗,而家返,出年四月一定唔得...最少都08年四月.....趕唔切.........不過你純為拎多五分而領洗?希望我係講錯吧...............

第一,我好懷疑有冇半年咁短既mo道班
第二,天主教5係係easter洗既咩

天主一定唔高興!!! :cry:
viewer 寫道:
Agree!

[quote]
Calavia 寫道:

[/quote]

返慕道班最少都"年半"先領到洗,而家返,出年四月一定唔得...最少都08年四月.....趕唔切.........
該用戶已被刪除

首先必需先弄清天主教與基督徒的分別。基督徒少叫天主,天主教徒亦不會自稱基督徒。不論是天主教或基督教,慕道班總要面見神職人員,若不是真心誠意一定肥佬,此乃個人經驗。三思!

For catholic,you need go to the catechism classess for 1year  to 1 and a half year before you can get the baptismal.
The certificate of baptismal you got outside from the diocese of Hong Kong is accepted
Treat people as if they were what they ought to be, and you'll help them to become what they are capable of becoming.-Goethe

If you believe in God, God will surely help you. He is our mighty God.
Gordon_No_4

但我聽我一個朋友講, 佢ge小朋友3歲半, 只係爸爸係天主教徒, 咁媽咪同爸爸係教堂補行婚禮後, 神父就幫小朋友洗禮lar, (而小朋友都唔使返慕道班再可以洗禮咁講)

洋子 寫道:
但我聽我一個朋友講, 佢ge小朋友3歲半, 只係爸爸係天主教徒, 咁媽咪同爸爸係教堂補行婚禮後, 神父就幫小朋友洗禮lar, (而小朋友都唔使返慕道班再可以洗禮咁講)

如果小朋友一出世時就可以咁做,而家三歲半,應該要上慕道班先再可以洗禮,不過間間做法都唔同。
該用戶已被刪除

viewer 寫道:
Agree!

[quote]
Calavia 寫道:

[/quote]

...........nothing to say if you insist to do this.  Please consider how to explain to your child about your action ????.

唔係噃,天主教徒一樣叫自己係基督徒,不過,可能會叫基督教徒做新教徒
ANYWAY,呢個只你稱呼JET,大家都係信主既人
小燕BB 寫道:
首先必需先弄清天主教與基督徒的分別。基督徒少叫天主,天主教徒亦不會自稱基督徒。不論是天主教或基督教,慕道班總要面見神職人員,若不是真心誠意一定肥佬,此乃個人經驗。三思!
‹ 上一主題|下一主題