用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 暑假遊學團
go

暑假遊學團 [複製鏈接]

暑假遊學團

for: 8歲、男、外向型、自理能力一般

有無合適海外暑假遊學團推介?
有無人曾經替子女報讀過大陸學校(e.g. 碧桂園內的學校)的暑期班?
請分享!

Re: 暑假遊學團

You can check with EF http://www.ef.com.  They have sound experience in arranging study tours.  

However, I've let my 8yo child to have a 2-week study tour in England by HK study tour before, i.e. "Hok Luen". But their arrangement was not that good.  

All the time, the HK students gather together without joining the students from other countries except the am Eng class only.  So they'll speak in Chinese but not Eng most of the time.

我剛過去嘅暑假sent咗個女(8歲半)去Perth入咗間政府小學做3個禮拜旁聽生,返全日,佢覺得好開心. 仲話07暑假要去長d時間. 呢個安排是由我哥哥幫我搞小學收HK$2700/month, 但食、住(在我哥哥屋企)、機票另計. 阿囡返嚟獨立咗, 偏食問題改善咗dd, 不過唔好期望咁短時間有好大改變, 作為一個體驗實在好唔錯
勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!

請問Perth在那裏??是否柏"c"?

Dear Charlotte_Hung

是的, perth 是柏斯, 在澳洲西部, 是一個寧靜的小城市,澳洲人親切友善, 是遊學的理想城市,但坊間好多遊學團都會選用"homestay"即是住進當地人的家裏,但如果孩子太小,便不大適合,要是像下面那位網友一樣,其兄長移居當地,孩子有親友照顧,則作別論, 我外甥女今年便去了加拿大遊學三星期, 情形就好像下面那位網友一樣,
另外一個網友說 [學聯]的遊學團不太好,我亦有同感,因為人多參加自然粗製濫造,辦團又沒有誠意,得不到家長的支持是必然的, 我也曾找過一些遊學團的資料, 希望以下的資料會對你們有用吧

最多人看的遊學相片, 最好看 CHEC及新加坡的遊學團

聖誕遊學團一覽
Charlotte_Hung 寫道:
請問Perth在那裏??是否柏"c"?

我今年在學校放暑假時, 曾經做過學聯夏令營的輔導員,
其實我覺得學聯的夏令營辦得唔錯呀, 安排得好細緻, 又有好多培訓俾輔導員, 我地在夏令營裡面, 感覺學生玩得好開心, 我而家都仲有同夏令營的學生保持聯絡, 呢個夏令營帶俾我好多開心的回憶, 我相信學生的感覺都係一樣。
Michelle

多謝各位的意見!

Dear CINDYC
請問如果想去澳洲政府小學做旁聽生, 是否一定要直接聯絡當地那間小學, 咁有甚麼途徑可以知道那間小學接受香港學生做旁聽生呢?  香港有沒有agent待辦呢?
多謝指教  
CINDYC 寫道:
我剛過去嘅暑假sent咗個女(8歲半)去Perth入咗間政府小學做3個禮拜旁聽生,返全日,佢覺得好開心. 仲話07暑假要去長d時間. 呢個安排是由我哥哥幫我搞小學收HK$2700/month, 但食、住(在我哥哥屋企)、機票另計. 阿囡返嚟獨立咗, 偏食問題改善咗dd, 不過唔好期望咁短時間有好大改變, 作為一個體驗實在好唔錯

KBJMom,
唔好客氣, 大家分享下!
是要直接聯絡當地那間小學. 我唔清楚有沒有agent代辦, 不過政府學校不是私營可能沒有. 我哥哥是search 柏斯政府小學website, 然後逐間sent email去問,so far都有幾間接受做旁聽生. 學校有要求取成績表及瞭解小朋友聽說能力以便安排. 最後,我楝咗間最近哥哥屋企嘅學校方便接送.[quote]
KBJMom 寫道:
Dear CINDYC
請問如果想去澳洲政府小學做旁聽生, 是否一定要直接聯絡當地那間小學, 咁有甚麼途徑可以知道那間小學接受香港學生做旁聽生呢?  香港有沒有agent待辦呢?
多謝指教  

勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!
‹ 上一主題|下一主題