用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生, 培正, 崇真 - 你們怎樣排選擇次序? ...
樓主: ysnmama
go

民生, 培正, 崇真 - 你們怎樣排選擇次序? [複製鏈接]

Re: 民生, 培正, 崇真 - 你們怎樣排選擇次序?

[quote]
ob1 寫道:
講多無謂,一流學校出一流學生,二三流學校就唔知出過乜

ob1:

何以要踐踏其他學校, 來抬高培正?  

培正有其優點, 但其他學校都有傑出的畢業生. 論本地知名/傑出人士亦非100%出只培正呢!  『不知道≠沒有傑出畢業生生』   『二三流學校≠沒有傑出學生』  

本人是你所指"二三流學校"的家長呀 ,但絕對不是你口中『只會出一批自以為是的家長,講到自己學校樣樣乜都正』     我回應你不是要拿"民生畢業生的成就" 跟培正相比較,  民生家長一向比較平實, 低調 , 實事求事, 跟學校的作風幾貼近o架.     

你提及培正出了一位名叫葉惠康?? 是否音樂家葉惠康博士, 如果是他, 我講你知他的2位女兒葉羨詩及葉詠詩(香港知名的指揮家), 她們都是民生書院畢業生呢!

以下文章是 "明報" 2004年11月12日 A19版刊登有關"民生書院"的報導, 由於原文幾長, 所以節錄其中部份

[size=small]踏入民生書院, 民生精神已滲透校園每一角落, 校舍內部份建築物的興建, 都是由校長參與, 有些天以校友的名字命名, 如林百欣樓, 林思顯演講廳等, 從這些點滴, 已可感受到校友們對學校那份感情, 對師弟妹的關懷照顧, 以及回饋社會及母校的心志, 承校訓『人人為我  我為人人』的傳統精神。.......

民生校友不乏社會上的知名人士, 又或是擁有傑出成就, 就所知, 如:
香港大學首位華人校長黃麗松博士 <<夠勁嗎?
麗新集團林百欣主席 (已故)
城市電訊王維基主席
中大音樂系陳偉光教授
香港大學精神醫學系系主任鄧兆華教授
摩托羅拉半導體總公司資深副總裁兼亞太區姚天從總經理
香港科技園張樹榮副總裁
世界級科學家宋永霖博士
南華集團張賽娥董事
首位華人女性出任國泰航空公司航空服務莊偉茵董事
演藝及音樂界葉詠詩, 陳秋霞, 彭羚, 林志美, 張祟基, 張祟德 飲食界: 甄文達
民生書院校友郁德芬, 葉詠詩及陳偉光曾獲選為『香港十大傑出青年』......

.......另外陳芷澄同學在2000年獲選為『香港十大傑出少年』....

你所講『二三流學校, 唔知出過乜嘢學生』其實每間學校, 都有一些一等成績, 一等操行的畢業生. 在社會上有一定地位及貢獻, 你不知道並不等於沒有, 只是你..............孤陋寡聞吧!     

ob1 寫道:
講多無謂,一流學校出一流學生,二三流學校就唔知出過乜嘢學生。只會出一批自以為是的家長,講到自己學校樣樣乜都正,乜都叻都冇用。經常拿自己與培正相比確是貽笑大方。

論學術成就,看其出品之學生就最清楚,講到自己學校幾叻都冇甪,看事實最清楚。培正有數理少林寺之美譽,學生曾奪物理學諾貝爾獎及國際數學界最高榮譽的費爾茲獎。培正出了崔琦、丘成桐、謝志偉、吳清輝、唐英年、吳家瑋、鍾景輝、葉惠康、顧明均………,  唔知其餘二三流學校出過乜勁人?搞到各位家長拗咁耐咁無謂?

ob1,

你講野真係影衰晒培正    

ob1 寫道:
講多無謂,一流學校出一流學生,二三流學校就唔知出過乜嘢學生。只會出一批自以為是的家長,講到自己學校樣樣乜都正,乜都叻都冇用。經常拿自己與培正相比確是貽笑大方。

論學術成就,看其出品之學生就最清楚,講到自己學校幾叻都冇甪,看事實最清楚。培正有數理少林寺之美譽,學生曾奪物理學諾貝爾獎及國際數學界最高榮譽的費爾茲獎。培正出了崔琦、丘成桐、謝志偉、吳清輝、唐英年、吳家瑋、鍾景輝、葉惠康、顧明均………,唔知其餘二三流學校出過乜勁人?搞到各位家長拗咁耐咁無謂?

EQ:
我不是培正畢業生,所以你女兒可放心讓女兒去考培正,不過人哋收咗佢先再諗讀唔讀都未遲。還有,你都未知我是不是培正畢業生就咁快下決定唔幫個女報培正咁好笑,仲唔係自以為是?我而家話女拔、瑪利諾、聖瑪利、協恩、聖保羅男女就正過你口中所講既二三流學校嘞,咁你係咪又唔同個女報呢幾間?

EQ/Cicada:

我哪處有說民生半句不是?我只是說各位家長不要經常將一些級數有別的學校互相比較、相提並論,作無謂比較矣。

[quote]
ob1 寫道:
EQ:
我不是培正畢業生,所以你女兒可放心讓女兒去考培正,不過人

cicada, thanks for sharing the info. so many well-known persons from 民生.

ob1,
如果你係PC家長+die hard fans的話,呀李校長就真係多得你唔少
如果你唔係PC家長,只係打算用反面手法令網友對PC家長產生偏見的話,恭喜你,你好成功呀!飲杯   
ob1 寫道:
EQ:
我不是培正畢業生,所以你女兒可放心讓女兒去考培正,不過人哋收咗佢先再諗讀唔讀都未遲。還有,你都未知我是不是培正畢業生就咁快下決定唔幫個女報培正咁好笑,仲唔係自以為是?我而家話女拔、瑪利諾、聖瑪利、協恩、聖保羅男女就正過你口中所講既二三流學校嘞,咁你係咪又唔同個女報呢幾間?

EQ/Cicada:

我哪處有說民生半句不是?我只是說各位家長不要經常將一些級數有別的學校互相比較、相提並論,作無謂比較矣。

咁呢句都係事實喎!

[quote]
ob1 寫道:

EQ/Cicada:

ob1,
真係阿婆都有火, 人地版主開了topic "民生, 培正, 崇真 - 你們怎樣排選擇次序?" -- 即是比較呢3間學校.

你睇番自己有無咁寫
[size=medium]"培正乃百年名校,堪稱名校中之名校,豈非一般二三流所謂英中可比?"

"不知可故一些無知家長經常在此拿些二三流學校與其培正相提並論。"

o拿, o拿, o拿 唔好黎橫折曲話唔係咁既意思, 又話人誤解你寫既野.
講左又唔認話過人地係二三流學校 。好心你啦    

ob1 寫道:
培正乃百年名校,堪稱名校中之名校,豈非一般二三流所謂英中可比?

不知可故一些無知家長經常在此拿些二三流學校與其培正相提並論

培正對教學的熱誠非一般二三流學校可比,以我所知,培正校友及家長就隨時可籌兩億港元重建其禮堂為一座樓高十六層,包括大禮堂、室內體育館的教學大樓。試問培正對教育的投資、熱誠誰人能及?一般學校難望其項背也。奉勸各位家長不要經常在此再拿培正Vs一些普通學校,貽笑大方了。
savan 寫道:
咁呢句都係事實喎!

[quote]
ob1 寫道:

EQ/Cicada:

九龍塘優質阿婆:

唔使咁勞氣,我從來都冇黎橫折曲,我沒有說民生半句不是,我講的都是事實。

全港有114間英中,唔通間間都是一流。在我心目中,拔萃喇沙等級數是一流英中,其他的只算二三流英中,我又不是說他是四五流,所以我講的都是事實,唔通你覺得佢係拔萃喇沙等級數一流英中?而培正是傳統名校,頂級中中,所以我叫你們不要經常拿些地區性二三流英中與培正相比自枱身價,而只有某些家長自以為自己是一流矣。

還有,你都唔知我係乜嘢身份,點解話我影衰晒培正咁冇品呀,老人家。

吉蒂貓/EQ:

我係唔係培正家長並唔重要,不要自以為是,唔通我做咗港大、中大或者哈佛、耶魯既家長你就對港大、中大或者哈佛、耶魯其他既家長有偏見?又唔比你個女去讀呢D學校?你D乜嘢理論?

還有,你個女讀村口間幼稚園咪讀村口間幼稚園囉,關我乜事,點解唔俾人批評其他二三流學校?

Cicada:

你講嗰D民生名人除林伯 (已故),、黃麗松(己退休)、王維基、葉詠詩外,其他名人我真係孤陋寡聞矣,如果娛樂圈名人都算(培正既王晶、關錦鵬、黎姿、黄杏秀….我都冇當係學術界名人)係名人校友的話,咁娛樂圈內有成幾千個明星,咁D明星佢哋全部讀既學校咪變作名校?

又是那句,講多無謂,不要再拿些二三流學校與培正相提並論,自抬身價了。

吉蒂貓:你講得好啱,依家我地d家長們,同事們睇完之後都有少少反感,真係影衰晒
吉蒂貓 寫道:
ob1,
如果你係PC家長+die hard fans的話,呀李校長就真係多得你唔少
如果你唔係PC家長,只係打算用反面手法令網友對PC家長產生偏見的話,恭喜你,你好成功呀!飲杯    [quote]
ob1 寫道:
EQ:

EQ/Cicada:

[/quote]   

唔使咁勞氣,我從來都冇黎橫折曲,我沒有說民生半句不是,我講的都是事實。

"二三流學校就唔知出過乜

[quote]
ob1 寫道:

吉蒂貓/EQ:

我係唔係培正家長並唔重要,不要自以為是,唔通我做

我都唔係培正或民生家長,但覺得ob1立論係logical的。

不過,既然培正同民生如果係唔同級數,咁唔洗比較啦! 民生其實都有很好既歷史,培育不少人才吧。唔通又同DBS比咩?

ob1 寫道:
EQ:

EQ/Cicada:

你在不同 topic, 都要人不要把你說既二, 三流學校來跟培正比較 請問培正好還是德雅好呢?, 其實係未若有人比較培正及 St. Paul Co-ed, DGJS . . , 你會覺得適合一些? (但恐怕到時更多人會覺得貽笑大方)

其實出 topic 既人, 都係想知道得更多不同學校既情況, 選擇一所覺得適合自己小朋友既學校, 那可來貽笑大方之理!  回覆既家長亦都係想說出自己熟悉學校既種種, 又被說成是自抬身價, 這真有點謬論!  做人處事真係不可太偏激啊!

"其實係未若有人比較培正及 St. Paul Co-ed, DGJS . . . , 你會覺得適合一些? " 咁係logic 上, 呢個推斷有問題架

其實冇需比較啦。民生都not bad, 放心讀啦

ob1,
你似乎動真氣啵,我有邊句自以為是啫,quote來看看.
睇番你之前d發言,你似乎唔單止係pc die hard fans仲好熟pc的內部事情,真係~~話你唔係家長都好難令人信服.
見你成日自喻係d港大、中大或者哈佛、耶魯未來家長就知道~~~~~   我再同你拗都徙手力   
唔阻你發謬論喇,呀未來港大、中大或者哈佛、耶魯一流家長    bye bye   
ob1 寫道:
九龍塘優質阿婆:

全港有114間英中,唔通間間都是一流。在我心目中,拔萃喇沙等級數是一流英中,其他的只算二三流英中,我又不是說他是四五流,所以我講的都是事實,唔通你覺得佢係拔萃喇沙等級數一流英中?而培正是傳統名校,頂級中中,所以我叫你們不要經常拿些地區性二三流英中與培正相比自枱身價,而只有某些家長自以為自己是一流矣。

還有,你都唔知我係乜嘢身份,點解話我影衰晒培正咁冇品呀,老人家。

吉蒂貓/EQ:

我係唔係培正家長並唔重要,不要自以為是,唔通我做咗港大、中大或者哈佛、耶魯既家長你就對港大、中大或者哈佛、耶魯其他既家長有偏見?又唔比你個女去讀呢D學校?你D乜嘢理論?

還有,你個女讀村口間幼稚園咪讀村口間幼稚園囉,關我乜事,點解唔俾人批評其他二三流學校?

Cicada:

你講嗰D民生名人除林伯 (已故),、黃麗松(己退休)、王維基、葉詠詩外,其他名人我真係孤陋寡聞矣,如果娛樂圈名人都算(培正既王晶、關錦鵬、黎姿、黄杏秀….我都冇當係學術界名人)係名人校友的話,咁娛樂圈內有成幾千個明星,咁D明星佢哋全部讀既學校咪變作名校?

又是那句,講多無謂,不要再拿些二三流學校與培正相提並論,自抬身價了。

我估ob1唔係家長, 都幾似係老師或係一個忠於培正既舊生 .... 不過我幾鍾意睇佢既分析, 雖然佢係培正top fans

可能用詞上令其他家長唔高興,大家先反擊吧!

我覺得培正係有心培育人才既好學校,起碼係HK好多人會喜歡這所學校,或者可算係全港家長眼中Top 20內吧... 民生/崇真可能不在其內,但大家也想交流心得,傾下無妨,免傷和氣就最好了   

ob1 寫道:
EQ:

EQ/Cicada:

I totally agree with Ob1.... he has his points.....

Why are we comparing 中中 with 英中????
they have nothing in common except both are 一絛龍...It's like comparing an orange with a cat....

What is our comparasion base on?

Also , I agree PC is 一流中中 and the rest are really二三流英中... and I'm sure most of you are aware... just that you don't like to hear about it!

I just don't understand why people get so upset when they hear something they don't like and stop being objective....

Not to mention, what you heard was the Truth!!!!

[ 全港有114間英中,唔通間間都是一流。在我心目中,拔萃喇沙等級數是一流英中,其他的只算二三流英中,我又不是說他是四五流,所以我講的都是事實,唔通你覺得佢係拔萃喇沙等級數一流英中?而培正是傳統名校,頂級中中,所以我叫你們不要經常拿些地區性二三流英中與培正相比自枱身價,而只有某些家長自以為自己是一流矣。]

Yes yes yes yes!!!!!!!

OB1 is making a lot of sense... please listen to him/her carefully and don't get all excited ......

‹ 上一主題|下一主題