用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生, 培正, 崇真 - 你們怎樣排選擇次序? ...
樓主: ysnmama
go

民生, 培正, 崇真 - 你們怎樣排選擇次序? [複製鏈接]

Re: 民生, 培正, 崇真 - 你們怎樣排選擇次序?

香港已經回歸中國,妳講係英國當家。

happypenguin 寫道:
我路過, 本身亦冇小朋友讀民生; 但不同意你貶低民生學生的素質。 因身邊只有兩個人曾就讀民生, 兩個都溫文有禮, 並都持科大碩士學位, 對母校亦有讚冇彈, 故不見得學校真的會只像間名廠吧!  
再者, 我一點也不覺得他們的父母蠢。:evil:

[quote]
happyvalley 寫道:
名牌多於學習,三年學校生活中,教的只要普通學問,跟一般屋村幼稚園冇分別,但會要求家長多參與各種課外表演,全部收費,千人大合照,都是為學校做廣告。
當然會考慮直上民生 小學,但要想清楚民生 小學d學生素質。

好的學校,會在知識,修養,社會責任上,處處為小朋友為首位,這可以從學校的宗旨,各樣的學校標語,學校海報看到。

培正門外的標語,Today a reader  Tomorrow a leader,一句為學生好的話語。

[quote]
A&S 寫道:
Dear Happyvalley,

May I know what is the problem of  民生 as my daughter will take a Interview tomorrow ?

Thanks !
[/quote]  [/quote]

我果兩個朋友唔知算唔算民生的優點呢?  有學問, 識專師重道, 對長輩有禮, 對後輩亦有愛心(工餘免費替人補習), 以現今d青少年來說, 我又真係覺得佢地相當之唔錯喎!

"蠢家長"就等如太網民只談民生兩字,無實實在在講出好處重點所在,太迷戀於名牌。

從幾個家長口述,從網得知,分析學校對活動收費,教育方式,小朋友學習形式…
基督教學校只等如基督教,不等如好學校,好校長。

因為太多人迷信於名,不是深入選校,從看這網多年,只聽到好,不好。知不知有多數幼稚園,打開門口就粉飾得美輪美玩,關門口就罰到d小朋友狗都不如,聰明的家長,好學校不是聽的,是看的,有好校長及好老師,就是一所好學校。

引來多人不高興,真抱歉,只想作提起討論,等小朋友找到好的人生第一所學校。

[quote]
Nicole媽 寫道:
還有, 崇真以我所知, 是一間滿有基督學習的基督教學校!  

"崇真係培育錢財的" ------ 願聞其詳.
[/quote]

唉 . . . . . 不知妳是否太單純 (或是我複雜), 很多學校, 都會為學校既活動收取各樣既費用 (不便宜的),  甚至籌募建校經費, 就算出名的如 DGJS, GH . . . . 也都如是;  很多幼稚園畢業典禮, 也都會收取可觀的入場費 . . . . . 各取所需, 若不過份, 我不會覺得這是不對的!  祟真不是一所只是口說的 "基督教" 學校, 若妳是有信仰的, 妳會知道.

其實我地耳聽既, 都不是我地親身既經驗;  就是親身既經驗, 也不是等如事實既全部 (基於每人觀點與角度的不同), 所以還是不要凡事都下定論, 狠批一番, 這對現任家長又何等公平呢? !  "培育蠢才" ---- 真的是很嚴厲的說話, 甚至帶有侮辱, 是不能申辯的,  妳也是位補習 Miss 吧 (替小二學生補習), 真的要好好培育學生, 做個好榜樣!  

還是那句, 善意的批評/意見, 每人都會接受!  "蠢不蠢", 不能是妳我的結論!  再者, 若妳有冷靜下來, 實在有不少現任的民幼/小家長分析過學校的優/缺點, 多人談論, 也不是學校/家長的錯!  另外, 若妳有時間, 也請妳多瞭解一下民小/中的學生!  

(p.s. 我沒有意氣話, 因我的同事真的常常在我面前呻自己孩子的學校, 聽了, 一笑置之, 因為 . . . 沒有一所學校是完美的!)

培正
民生
崇真

happyvalley,

如果妳話o個幾間都唔好,咁請問妳覺得邊間幼稚園係比較好既呢?

話人家"蠢"是忠言???  我不是想搬人家的仔女出來說, 只是想話父母是子女的榜樣, 妳也不明?
忠言就代表缺德,不好聽的話就代表沒品德,講得妳唔喜歡就連妳的仔女都搬出來,可笑

事有正有反,信不信由妳,本身從事件出發,不帶人身攻擊。

[quote]
eee9361 寫道:
HI, HAPPYVALLEY,

其實每間學校都有自己的好處及壞處, 請不要隨口說一些缺德的話, 如果將來妳的仔女說話也像妳這樣沒有品德, 我想妳也很難受的.

[quote]
培正係間學校,崇真係間學店,民生係間名廠店。

三間中培正先係想培育人材,崇真係培育錢財,民生係培育蠢材(蠢家長),唔信可以問下d民生家長。
[/quote]  [/quote]

培正
民生
崇真

HAPPYVALLEY,

剛路過看到這TOPIC, 你這樣說話實在太過份, 沒有一點教養及內涵, 我覺得你才是一個最最最最.....蠢材(蠢家長),連這些說話都講得出, 你的人格絕對有很大問題, 在這TOPIC胡亂批評學校, 家長.  傷害人, 更誤導人去相信你的話. 抬高自行追棒的名校, 我們作為家長的, 其實每間學校的好質壞, 要自己去暸解 (例如 : 可打電話查報學校開放日, 實地觀察及可在開放日與老師, 校長溝通一吓), 其實如果想選一間好幼稚園給自己最愛兒女, 不要隨便聽或相信一些思想偏激的家長, 特登泛低其他學校來抬高自己追棒學校. 要靠自己的暸解才是最實際的.
有時看到在這綱上經常都會給家長批評的學校及老師真的很慘, 她們熱心的辦學及教導, 常常會給一些惡意家長胡亂批評, 如果她們在這綱上看到, 真的很傷她們的心, 希望她們永不要因為這些無良家長打消了她們教育熱誠.

HappyValley:請問你的子女是否讀緊民生或是曾經讀過或未曾讀過?為何曾有這樣的批評呢?可否詳述呢     

Nicole媽 寫道:
[quote]
培正係間學校,崇真係間學店,民生係間名廠店。

三間中培正先係想培育人材,崇真係培育錢財,民生係培育蠢材(蠢家長),唔信可以問下d民生家長。

學校是個 "培養品德" 的地方, 不知妳是否同意呢?  為何自己口裡都是髒話!  品德不止是學校裡就能培育出來的!  

你在侮辱別人的同時, 亦同時侮辱了妳自己.
[/quote]                 

我諗你係一個沒有家教、沒有內涵、極度沒有修養的人。你為人父母都說出這些話(踩其他父母為蠢人),我諗你的小朋友都唔好得去邊。就算你小朋友成績有幾好,我估d人格都極差。happyvalley,你咁沒有口德,好心你la, 唔為自己都為你下一代積番d口德la。到時報應

哈哈,我是個快活, 滿足的蠢媽媽, 我的小寶貝是個開開心心上學, 快快樂樂回家的小蠢豬.

希望那個找你補習的蠢豬不會給變得更蠢啦.

NELWINYOG 寫道:

剛路過看到這TOPIC, 你這樣說話實在太過份, 沒有一點教養及內涵, 我覺得你才是一個最最最最.....蠢材(蠢家長),連這些說話都講得出, 你的人格絕對有很大問題, 在這TOPIC胡亂批評學校, 家長.  傷害人, 更誤導人去相信你的話. 抬高自行追棒的名校, 我們作為家長的, 其實每間學校的好質壞, 要自己去暸解 (例如 : 可打電話查報學校開放日, 實地觀察及可在開放日與老師, 校長溝通一吓), 其實如果想選一間好幼稚園給自己最愛兒女, 不要隨便聽或相信一些思想偏激的家長, 特登泛低其他學校來抬高自己追棒學校. 要靠自己的暸解才是最實際的.
有時看到在這綱上經常都會給家長批評的學校及老師真的很慘, 她們熱心的辦學及教導, 常常會給一些惡意家長胡亂批評, 如果她們在這綱上看到, 真的很傷她們的心, 希望她們永不要因為這些無良家長打消了她們教育熱誠.

AGREE!!!
該用戶已被刪除

若果針對問題, 我會選民生 > 祟真 > 培正.

以我自己既意見及取捨, 我真的不會以中中行先, 民生同崇真, 我會先選前者, 因為中學部都係以民生較好;  其實有直屬學校已經係賣點 (雖然不算好 top, 但中學部都算不錯), 唔諗住上佢既中小學, 咁就真係冇需要選它的幼稚園.

祟真, 我覺得佢既 language 教得比較好, 若計小學教學上, 我就比較喜歡祟真;  兩間都係有心教學既學校, 我認識這兩間學校既小朋友, 都好喜愛自己既學校同埋老師;  因個人信仰既取捨, 所以會留意多一些基督教既學校.

醒目開學勳章

,依 3 間學校,我囡囡讀咗兩間啦
我嘅選擇當然係 民生 > 祟真 > 培正
民生-除咗校舍大之外,其實老師都好好,係依間學校沒有太大壓力比小朋友,囡囡返學都返得好開心,收取費用方面,我又吾兜好貴喎,都係幾十蚊啫,有邊間幼稚園吾收呀,就算屋邨都收你咁嘅價格啦   

祟真-係一間好好嘅基督教學校,老師其實都好有愛心架,佢地都吾全一間學店呀,去旅行都係收 $60 ,其他收貴咪又係幾大蚊,而且佢地仲有好多座談會 or function 都係色費比家長架,而我取欣賞佢地係,安排家長會係晚上,方便一啲工作嘅媽媽,而又吾需要請假,仲有你一定會揾佢老師

培正-我個人覺得佢揀家長多過揀小朋友,但都係一間好學校

happyvalley,係咪你小朋友,依兩間都吾收,而你又好想入讀,所以係度大發雷霆呢     

abbytang,

咁妳囡囡讀緊邊間呀?有什麼原因令妳轉第二間讀呢?

我個人覺得最重要係你希望你的小朋友怎樣渡過佢的學校生活, 同埋你的個人情況(你上班, 全職湊或工人湊, 及有沒有時間同小朋友溫功課等等), 以去決定入那一間學校, 希望小朋友學到野之餘, 小朋友又開心, 家長又不太辛苦(現在常常親子, 好多野都要家長缺做).
以我所知(因我親戚的女兒讀過祟真及民生, 以我女兒現在讀緊崇真) :
1. 民生的幼稚園部課程比較輕鬆, 但到小一開始都幾深, 對小朋友或家長要付出多D心機同時間去追小一的課程. 但祟真從幼稚園已經開始深, 對小朋友來講, 佢上小一時不會覺得有好大不同.

2.  民生的校舍比崇真大.
3. 祟真上小學要通過考試, 但上崇真間直資中學, 如你選第一志願的話, 便一定收. (但好多年之後的事, 會唔會變不知). 民生中學好似係全級頭80名便可入民生中學.
4. 民生同崇真的小朋友都好開心.
5. 民生好似無家長教師會, 崇真有.
6. 崇真的課外活動係放學後立即上, 如小朋友係搭校車的, 校車會於課外活動後接放學, 但民生的好似要自己帶(但不肯定, 請查), 對我要上班以言, 我根本無時間帶, 所以這點我個人覺得祟真都OK家. 我個女現在5日都上課外活動先放學.
7. 崇真的行政有時好混亂.

如有錯漏, 請各位指教.

EdithMom:

你講得好詳細呀!           

EdithMom:

你講得好詳細,多謝你的提點!
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]
‹ 上一主題|下一主題