用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖三一和聖若瑟英文小學的意見
go

聖三一和聖若瑟英文小學的意見 [複製鏈接]

聖三一和聖若瑟英文小學的意見

簽名被屏蔽

Re: 聖三一和聖若瑟英文小學的意見

Hi,

你好, 我都係呀, 同你一樣, 加埋德貞小學, 我都吾知點楝?  交流下, 你住那裹 ? 聖若瑟比較傅統, 聽人講好似無以前禁好, 聖三一的老師好有愛心, 小班教學, 有自己飯堂, 自己煮, 健康D, 但係明年係第一年轉英小, 吾知點 ?

承楓媽咪

簽名被屏蔽

智行媽咪,

多謝你的回覆, 我家住荃灣, 係咪好傻走去St. Jo考, 因為公公婆婆住牛頭角, 昨天交了留位費, 但我又鐘意聖三一, 好似適合我囝囝多D, 德貞就最近, 3間有好有吾好的地方, 未係心目中最理想, 3間都係英小及普通話教學, 考私小都係做back up, 如果大抽獎吾中又叩不到門才考慮比錢讀. 你楝邊間第一自願 ?

承楓媽咪

智行媽咪,

對不起, 你問我英文程度當然是St. Jo好D, 如果你吾怕有壓力而你小朋友又是專注型小孩, 都可以選佢. 小朋友的能力係想像吾到, 好多

我相信聖三一都係一所好學校, 老師都好有愛心, 小朋友一定會讀得開心既, 但升中派位就可能俾其他學校差一點
如果家長心頭唔高既, 只想小朋友開心學習及成長, 亦不想有太大的讀書壓力的話 ,  可考慮既 !
我都有好大成數俾我個囡囡讀呢間

ycw,

好多謝你的意見, 你下星期一or二去留位 ? 我都贊成童年的成長是好重要, 開開心心, 快快樂樂去度過這6年.

承楓媽咪

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

智行媽咪

積係楝邊間?

承楓媽咪

智行媽咪

對吾住, 我明白了, 如果大抽獎中會取九龍灣聖若翰天主教小學, 禁你係咪2間私小都留位呀.

承楓媽咪

簽名被屏蔽

各位,
兩間私小都收了我囝囝,我亦留了位,另外第一輪津小(油塘基顯)亦取錄了,現在心大心細,都唔知點決擇,因三間各有好處.
聖三一 - - 冇咁大壓力,將來升中校網好,屬九龍城區
聖若瑟 - - 英文程度好,功課多
油塘基顯 - - 不用交學費,近居住地點,但不知程度如何,只知校長是個很有威望的教育工作者
另培正等消息

請各位家長給意見, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題