用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 studying in Toronto - Canada
樓主: uki
go

studying in Toronto - Canada [複製鏈接]

Re: studying in Toronto - Canada

uki,

You should be proud to have such a good daughter!  Though it is difficult to leave the kids alone, they must learn to study on their own when they grow up.  Hope I can be so strong and capable like you!

Your sharing is very helpful, thanks a lot.

Re: studying in Toronto - Canada

wawamom

我兩個女响hk都係讀一般傳統主流學校,
我同你一樣都好頭痛, 又想佢地識中文, 又驚英文唔夠人黎
所以我先唔想佢讀unionville high, 驚佢難pick up eng...

至於中文, 佢地當然冇問題, 因為而家唔可以唔識中文ga
將來佢地個世界, 即使中文唔係主導, 都唔可以冇

我去搵會計師, 律師係想問tax, 佢地都話只要可以証明
咁多年都冇用過canada 福利, 應該唔駛wor

uki,
What you told us is really helpful.
Definitely answer many of my queries.
Wish my children and I can be as capable.
Thanks!
Emily

Hi Uki,

Thank you for your info. 真係好有用呀! 我最驚就係在Unionville租咗屋又入唔到UH,咁咪兩頭唔到岸!
又要等去到先至知收唔收,唔通要早d走?

我地已經回流HK 十三年了,都想了很久才下這決定,孩子大了就會飛走,很想珍惜他們還在我身边的日子!

uki 寫道:
chungmingbaby,

所以我好羡慕你地可以成家人一齊返過去

你完全無須担心, 只要地址無誤, unionville high一定要收,
佢冇得揀, 只有你揀(address) 唔會有問題ga
http://www.yrdsb.edu.on.ca/pdfs/w/schools/boundary/416boundary.pdf p.2, 你再睇下幅map,

我地會唔會見過面呢, hehe
因為我地回流咗14年...

chungmingbaby 寫道:
Hi Uki,

Thank you for your info. 真係好有用呀! 我最驚就係在Unionville租咗屋又入唔到UH,咁咪兩頭唔到岸!

我地已經回流HK 十三年了,都想了很久才下這決定,孩子大了就會飛走,很想珍惜他們還在我身边的日子!

awah112,

你參考下前面d媽咪回應la

awah112 寫道:
中3或者中5至返加拿大算唔算遲?因為我怕佢變咗番鬼仔...

Hi Uki,

We might have seen each other at Fairview Mall, or at Chinese Restaurant 等位飲茶!

Thanks for your info.

[quote]
uki 寫道:

我地會唔會見過面呢, hehe
因為我地回流咗14年...

[quote]

hello Uki,
一口氣看完全部留言,我都同意你先前的講法,我回港又是13年了(93年回來)仔都12歲(F.1)我都不想他太早回加讀書,留得幾耐得幾耐,仔女在父母身邊耐D就可教多些他們(不是不捨得),你教導得你女女很好,很懂事,不會白費父母的心血!

我要做的決定都係似chungmingbaby一樣,一家人過呀定我同d仔女過,我諗住大仔中三畢業後就要過去,本來想他在我的姑奶家住(他們都很好的)但最重要是他們住個區就不是我心儀的區份,我亦知道跨區是沒可能,所以由本來讓大仔過去先改由不如由我提早帶埋3個仔女一齊過去(老公不會過去,他比較現實,他過咗去就找不到現在hk的人工,我也明白的)
起碼還有2年半給我安排,我不能讓他們三個都私校,而我亦認為公校亦沒有什麼不好,當然有得選間好些的公校,我亦願意為他們籌謀一下!

我打算租住apartment先,是否你們所說richmand hill ,unionville之類的地區好些呢?其實我係應該鎖定咗想入邊間學校先.多chinese都沒辦法,多倫多區區都多chinese啦!
邊間學校好,我們d香港人/回流人士又點會錯過呢?

chungmingbaby 寫道:
Hi Uki,

uki 寫道:

所以我好羡慕你地可以成家人一齊返過去[/quote][/quote]

Hi, 3 kids 媽咪,

嘻嘻!  我們也可能見過面??    我88 – 93 年在多侖多,當時d 香港人多數住 Scarborough, North York, Missisauga, Markham, Unionville 我走的時候,去到北面的 Highway 7 已经是好北了。但喺而家d 香港人越搬越北,去到 16th 街 or Major MacKenzie..(即 Richmond Hill area)。

論学校North York 仍然有很多好學校,只是這幾次回去都喺住在 Richmond Hill, 覺得開陽d, 新d, 舒服d, 所从不打算住舊區了!至於學校,我公司今年的summer intern 是 UT Year 2 學生,high school 在多侖多讀,所以她替我做了個 school list, 八月時我們一家人去了多侖多兩個星期,d 小朋友去 summer camp時, 我和老公就揸車去望下 d 學校 (外面咋,因為放暑假) 和 neighbourhood.  所以最後 shortlist 咗 Richmond Hill High and Unionville High。

我好佩服你呀! 一個人帶3個kids -  當然住 apartment 啦!我想起產雪就驚! 仲喺今時唔同往日,條腰骨頂唔順啦!除非d 細路肯做啦!  

[quote]
3kids媽咪 寫道

.....我打算租住apartment先,是否你們所說richmand hill ,unionville之類的地區好些呢?其實我係應該鎖定咗想入邊間學校先.多chinese都沒辦法,多倫多區區都多chinese啦!
邊間學校好,我們d香港人/回流人士又點會錯過呢?

awah112,

其實真喺要計劃架!
中三 = Grade 9 = High School 笫一年
中五 = Grade 11 = 預科第一年
選修科目是不同的..
如讀文科應早d 過,早d 打好英文基楚

至於會否變鬼仔?
如果去多倫多,一定不會。人仲多個鬼!
就算如我侄仔,他是CBC (Canadian Born Chinese)
也只會群 CBC 。
除非你搬去 d 埠仔啦!或Halifax, Saskatchewan …
所以不用坦心!

現在連鬼老都學中文
讀多幾年中文都好嫁!

awah112 寫道:
中3或者中5至返加拿大算唔算遲?因為我怕佢變咗番鬼仔...

Hi, chungmingbaby

我'做女'個陣不是在多倫多住的,去過多倫多次數1隻手都夠晒,我屋企是移民去滿地河,而我在OTTAWA完成大學,對多倫多不太熟悉(我只有老公的家姐一家在Scarborough住,東南西北都不知那個方向)我姑奶就不介意幫我看仔,但她是住Confederation drive(我真的不知距離markham/richmond hill是否很遠)我看過map都係幾遠,他們是很"加拿大人'嫁!她住的區是舊區,如我交個仔給他,我沒有選擇他可去那間中學,我當然好希望能為仔女找間心儀的學校啦!

所以我唯有跟老公相量讓我帶他們三個(2仔1女)2年後(即我大仔完成中三課程)過去租地方住(心儀學校的region)呀!其實想問下如果入咗A學校之後搬屋去另一區,是否一定要轉校嗎?不轉得唔得?因為我都擔心租金會好貴.

我真的要向你多多請教,我應由現在開始著手找些學校資料,除咗你講的兩間中學之外,還有心水嗎?我真的好驚熱門的中學究竟夠不夠學額給區內的居民孩子入讀架?

我記得你有2個仔女(F4 &5有無記錯?!)我的仔女就一級級上(12仔,10仔,6女)現在我已不能再上班了,要好好看管他們,陪著他們成長,以前為咗工作,給工人/奶奶看住,不是那麼好呢!

Hi 3kid媽咪,

恕我多口問句,点解你唔去 Montreal 呀?話哂有你屋企人嘛!人多d 照應好d !

Scarborough 真係距離 Richmond Hill/Unionville 幾遠呀!冬天下大雪点返學! :cry:

入了A學校後,如果搬到 B 區,可以唔轉校,但加拿大,得個大字,一條街都鬼咁遠,就要坐school bus 或公車或自己車。所以學校和住所不宜太遠。就从我為例,兒子如讀Richmond Hill 的私小,女兒讀 UH,我都要車個細仔返學,但如果女兒讀 RHH, 就會在同一區內,方便d,所从都末決定。

至於學額,我都有d 担心,UH 比較 popular, 成績好好,加上同區有間好好的公小,但我曾經 email 比佢,佢又無話無位,叫我到埗後contact 他們。唯有見步行步!

唔好客氣啦!之前我都常常問Uki 嘛! 關於其他學校d 資料,請 check PM 。

在Montreal只有我媽媽在那裡,主要原因是montreal是要入讀全法語中小學,我個大仔到時都14歲,很難要他用法文讀書,其實我都有諗過大仔去多倫多,細個兩個就和我去montreal跟我媽咪一齊住.但我又不想分開三到地方(hk,montreal,toronto)及大仔只可在姑奶家住,上文亦提過她住在scarborough,所以都好頭'很'
我都不知自己能否獨撐住他們三人,不過船口橋頭自己直卦~

3kids媽咪,

chungmingbaby 講得啱, 點解唔去montreal呢?
montreal唔係所有school都要讀法文,
你由hk去, 你可以選擇英文的...
再講, 而家scarborough都唔係咁好住, 呢區比較覆雜...

Uki,

如要在Qecbec省入讀英文中小學,就要証明父/母曾經在加拿大讀過英文小學,又或者個小朋友可在安省讀一年transfer去montreal讀英文學校,但好似話都並不是100%英文,大仔不能從新學過一種新語言來升學,如要在多倫多讀grade10,完成後去montreal讀grade11,因QC省沒有12班,所以11班就要PASS法文課程(不容易的)才可畢業.要他走來走去.不是太好了.
所以何不自己辛苦D,自己帶番他們,不去姑奶到住了,或者到時他們都已搬去新區了.

I remeber when I was in Toronto many many years ago, I used to contact the Scarborugh broad of education for school related things.  You may want to talk to them.

As for high schools in Scarborough, take a look at Agincourt Collegiate Insititute (public), as well as Francis Libermann High School (private).  They should be quite good.  Well, at least 15 years ago...

To be honest, I don't think it matters that much which high school you children attend if your goal is to send them to college in Canada.  As long as you find a high school in a nice neighourhood, it would be fine.  And don't worry, most of students in Canada are able to attend college.  Your children will be no different.

Hope this helps.

Espana

3kids媽咪 寫道:
Hi, chungmingbaby

我'做女'個陣不是在多倫多住的,去過多倫多次數1隻手都夠晒,我屋企是移民去滿地河,而我在OTTAWA完成大學,對多倫多不太熟悉(我只有老公的家姐一家在Scarborough住,東南西北都不知那個方向)我姑奶就不介意幫我看仔,但她是住Confederation drive(我真的不知距離markham/richmond hill是否很遠)我看過map都係幾遠,他們是很"加拿大人'嫁!她住的區是舊區,如我交個仔給他,我沒有選擇他可去那間中學,我當然好希望能為仔女找間心儀的學校啦!

所以我唯有跟老公相量讓我帶他們三個(2仔1女)2年後(即我大仔完成中三課程)過去租地方住(心儀學校的region)呀!其實想問下如果入咗A學校之後搬屋去另一區,是否一定要轉校嗎?不轉得唔得?因為我都擔心租金會好貴.

我真的要向你多多請教,我應由現在開始著手找些學校資料,除咗你講的兩間中學之外,還有心水嗎?我真的好驚熱門的中學究竟夠不夠學額給區內的居民孩子入讀架?

我記得你有2個仔女(F4 &5有無記錯?!)我的仔女就一級級上(12仔,10仔,6女)現在我已不能再上班了,要好好看管他們,陪著他們成長,以前為咗工作,給工人/奶奶看住,不是那麼好呢!

hi~我而家都係o係canada讀書ar 我想問o下你地d仔女係邊間o度讀書o架 而家讀緊邊級...同埋係咪自己一個住呀!! 我係Mccawon and Steels o度住 我都係12月先搬去同d同學住 不過可能出年9月又搬la... 因為d朋友都早過我o黎 佢地都上collage lu!! 你地d仔女係canada有冇學o下野咁o架!! 同埋呢邊差唔多日日都有新聞話有d槍擊案 呢邊d治安好似好差咁o既...同埋你地d仔女有冇考車ka!!
‹ 上一主題|下一主題