用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角衞理小學 北角衛理小學正式開張
樓主: Editor
go

北角衛理小學正式開張 [複製鏈接]

Re: 北角衛理小學正式開張

y2kyiu 寫道:
sisima:
得32個位,你都 入左都好好彩,其實有無人2nd choice可以入到呢?

唔係好清楚有無人 2nd choice 入, 但係就有同學是 third round 叩門入的, 如叫門下午班會易入D.

請問北角衛理小學係東區大概排第幾?

hi mum,

昨天學校的 'TSA' 評估, 你囡囡抽左考 'eng oral' or 'chin oral? 我女被抽中 ' eng oral'. 佢話開頭見到考官有些緊張, 驚唔明佢問咩問題. 後來知道問咩, 佢就大謄答哂問題.
下個月重有 'TSA' writing 評估.

broadband 寫道:
請問北角衛理小學係東區大概排第幾?

無實據做過排名次序喎! 我剩係知'愛秩序基灣'派位好好就真.

Sisima,
She is in 1B.  

Sisima,
English oral, she said a little scares as well but same as just like the school oral exam.

Sisima,
English oral, she said a little scares as well but same as just like the school oral exam.

循道同嘉諾撒會唔會好得過衛理

北角衛理小學 好過 循道..

北角衛理小學 好過 循道..

嘉諾撒呢?另外,衛理會唔會轉全日?

請問你地覺衛理係唔係好谷學生?好多功課同測驗?

請問你地覺衛理係唔係好谷學生?好多功課同測驗?

Most parents complain the teachers don't push their kids.  Tests and homework are reasonable.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

broadband,

衛理暫時未聽到會轉全日制.

其實都唔駛點谷', 因為學校會有評估, 每教完幾課書, 都會一次小評或進評,學生自然要KEEP 住溫習, 到了中評,總評的時候, 就唔駛溫得咁辛苦.所以我自己就覺得評估會多些. 但學生吸收方面有好大幫助.
(是我自己的己見.)

北角衛理小學入band1真有60+%咁多嗎?多數入那間中學?

冇聯繫中學會否蝕底俾同成績的有聯繫小學學生?

筲官中或其他東區中學考入大學比例在那兒找到?

請指教.

想請問, 衛理小學係咪活動教學? 聽講老師很有愛心........

你地的小朋友讀得開心嗎?

一二年班, 每天有多少樣功課? 多抄寫功課嗎?

幾多測/考?

謝謝!
新學期, 新希望......... : >

Hello Sisima,
How are u getting on? This week having assessment again and the final assessment from 12-15Jun.
Thus, these few days having revision and revision and I ask the tutor Miss to copy some past papers for her. And I agreed what you said that" 要KEEP 住溫習, 到了中評,總評的時候, 就唔駛溫得咁辛苦" .... haha...
Mum  
sisima 寫道:

broadband,

衛理暫時未聽到會轉全日制.

其實都唔駛點谷', 因為學校會有評估, 每教完幾課書, 都會一次小評或進評,學生自然要KEEP 住溫習, 到了中評,總評的時候, 就唔駛溫得咁辛苦.所以我自己就覺得評估會多些. 但學生吸收方面有好大幫助.
(是我自己的己見.)

新希望,

已覆番你啦, 請check pm!

sisima

mum,                                       

近排部電腦好慢, 好少上黎呀!剛剛先考完中評, 下星期三又有 DICT ASS,12/6 閞始總評啦, 好忙呀!我而家會 COPY 一些學校英EXCERCISES 比佢做, 自己又會出些題目比佢做, 主要係針對佢成日錯和唔小心D 題目.希望 WORK 啦!                                       
係呀! 我唔係好記得分數的% 點計法?請問成績表上,中評的成績,係唔係計剛考完的'中評'是佔 50%分數,其50% 就係計係小評, 進評, 中段評架? 你知唔知點計分?                                        
講住呢到先, 因部電腦又SHORT SHORT地!                                       

sisima,

我都想知道

衛理小學係咪活動教學? 聽講老師很有愛心........

你地的小朋友讀得開心嗎?

一二年班, 每天有多少樣功課? 多抄寫功課嗎?

幾多測/考?

請比d意見,

謝謝!
我有一個可愛之女兒 ~ みこ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
‹ 上一主題|下一主題