用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家升中係咪要好多cert先得?
go

而家升中係咪要好多cert先得? [複製鏈接]

而家升中係咪要好多cert先得?

而家升中學,個小朋友係咪要周身刀張張利先入到好中學?又劍橋,又運動,又彈琴(樂器),又呢又路,究竟係咪真係要咁呢?請有經驗家長分享下!!唔該.

Re: 而家升中係咪要好多cert先得?

睇下你想入邊間學校姐  傻妹
~~~~~~~~
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

sorlo,

話係咁話,好似真係好多家長都不斷為子女舖路,係咪大勢所趨?

我覺得如果個小朋友真係肯, 係須要囉,

(註:我個囡係百無)
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我個仔都係一張都無, 我無迫佢考呢樣或果樣, 我只想個仔有個開心的童年, 可能我咁講太傻, 會比其他媽咪笑或鬧, 但有時我見到D細路真係好慘, 大人有無諗如果以前自己的父母咁樣對自己自己有咩感想. 如果個細路真係讀書的材料, 終有一日會考到好成績, 如果佢根本吾係, 入到名校又點, 又係考第尾, 家長同小朋友都同樣辛苦 電視早幾年都訪問過一個拔X的會考生, 佢會考得十分無學校收, 好徬徨....................... :-| 之不過咁, 家長咁做都是學校做成, 香港的教育制度真是........................
可憐天下父母心 :cry:

我都係無迫個女學呢樣學個樣, 佢玩既全部係佢自己興趣

如果要比較的話,一定有cert好d...無奈都冇辦法啦

咁就要睇係D咩cert law, 有D家長成疊相簿咁厚, 全都是學呢樣個樣, 我係校長會問, 學咁多野仲有時間溫書咩............. 依家D老師除了教書外, 放學又要開會又要增值自己, 都喊咁口啦, 你話人同此心, D細路辛吾辛苦

哎~~~老實講, 如果我女係有既, 就一定想盡辦法SHOW出去, 但事與願違,都不得不向現實低頭架嘛. 盡左力就無愧於心啦..    又講番轉頭, 而家D中學都好精, 如果係D乜野收錢興趣班既CART 佢地多數都唔要睇, 講明連入表都唔好填, 費事花時間去同你研究有乜價值. 所以亞二係比亞大少好多CERT 架   

mimikitty,

辛苦就一定, 但係功效有幾大?

tkkmama,

下?學左都唔睇一眼呀?陰公咯........養第二個經濟過第一個喎.

sorlo 寫道:

sorlo:

AGREE 要逼就冇引啦, 但而家我要面對既係: 興趣太多, 時間太少...唉....星期六開家長會喎, 你會去嘛???   

係呀, 所以都係花多d時間在學業先係上上之算啦..
傻妹 寫道:
tkkmama,

下?學左都唔睇一眼呀?陰公咯........養第二個經濟過第一個喎.

I believe schools look for awards you got more than cert of activities... everyone can join lots of activities, but not everyone can win a lot of awards!

如果淨係學野我諗功效不大, 因為大把人有成本相簿咁厚的cert都吾收, 除非你在公開比賽中獲了獎就實收你. 但最終要個小朋友成績標青先得law

tkkmama 寫道:
[quote]
sorlo 寫道:

sorlo:

AGREE 要逼就冇引啦, 但而家我要面對既係: 興趣太多, 時間太少...唉....星期六開家長會喎, 你會去嘛???    [/quote]
我呀囡都臉對呢個問題, 興趣好多, 但係大多都唔係咁實用既

想問下, 星期六個家長會重唔重要? 因我懶懶地唔多想去, 只係想四點去羅成績表~~~

我女就唔係多獎狀/證書, 都係參加女童軍, 書法, 學古箏, 所以比起好多學生來計好少, 而且成績唔係好, 但係都入到想入既中學, 唔一定要樣樣叻.

聽你地咁講都定無咁擔心. 因實在好多家長有相反講法. 最好都係問返d呢個階段既家長好d.唔該晒.

嘻...我仲懶, 年年我都係只去等派表,     今年簽名冇留心, 果日原來我唔得閒.... 而家睇下有冇得走盞...唔去住.....   
問下, 星期六個家長會重唔重要? 因我懶懶地唔多想去, 只係想四點去羅成績表~~~

o傻妹, 我覺得係, 奬項未必係最重要, 但係最好係2者兼備, 成績差不多既話, 奬項就可以幫到少少既, 
‹ 上一主題|下一主題