用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為幼子入喇沙 要長子留級
go

為幼子入喇沙 要長子留級 [複製鏈接]

為幼子入喇沙 要長子留級

大家會唔會咁做 ?? 我就唔會啦

報導

醒目開學勳章

Re: 為幼子入喇沙 要長子留級

雖然好想細仔入, 但都不能夠夾硬要大仔留班ga, D 思想真係有問題, 點樣去教仔!

王國長老

呢個人都有20分啦!咁咪抽籤博一博囉,
LS 年年都收好多20分架喇,佢想個大仔留就留架喇?!
人地點會咁易比佢個大仔留班呀?
有咁既思想既家長,我係校長都唔想收佢。

醒目開學勳章

非常之不擇手段,好過份,破壞親子關係之餘,更破壞兄弟間

麟媽媽 寫道:

麟媽媽,

點解有20分?

我係校長都唔收佢.

點解有20分?>> old LS boys of elder brother (10)+ suitable age (10)

If the daddy is smart enough, he should plan to let his elder son repeat in lower form ma (of course secretly wow) : ....now request the school obviously & appear in the headline of the press lar     Just kidding jar, don't   me.

judy 寫道:
[quote]
麟媽媽 寫道:

麟媽媽,

點解有20分?
[/quote]

ha8mo,

If you refer to the application form, there is Part A & Part B.  Part A refers to "SURE WIN" applicant of silbings studying in the same school or parents working in the school.  For Part B, then count marks & join the lucky draw gar.

So if the elder brother is studying in the primary school, SURE WIN gar.  

But I wonder if LS 小學 has 同一校址的中學, if yes, should count marks gar    

書院及小學雖然同一條街但不屬於同一校址.

ha8mo 寫道:
其實哩一點佢得唔得到20分?

(二) 兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)

喇沙小學同喇沙書院都算係同一條街丫

唔係絶對贊同個daddy要大仔要留班既做法, 但係呢個係唯一sure win 細仔入讀LS 既方法, 講到底係個小一入學制度既問題, 正如好多家長為左宗教5分, 明明唔信都去信主一樣, 亦同樣教壞小朋友
fly 寫道:
  雖然好想細仔入, 但都不能夠夾硬要大仔留班ga, D 思想真係有問題, 點樣去教仔!

Agree.

[quote]
honeybbb 寫道:
唔係絶對贊同個daddy要大仔要留班既做法, 但係呢個係唯一sure win 細仔入讀LS 既方法, 講到底係個小一入學制度既問題, 正如好多家長為左宗教5分, 明明唔信都去信主一樣, 亦同樣教壞小朋友 [quote]

連LS校長都話無學校會咁STUPID答應呢位家長既要求.
但係, 就算佢幼子第二輪入唔到, 叩門都好大機會既. 一來長子成績好, 二來家長咁鍾情於LS.
for every one criticism, three positives must be given.

Yesterday, my friend's daughter got a seat from a famous school because of 大仔 + 宗教5分. After that
my friend said no need to 教會主日學starting this Sunday onward !

講到底係個小一入學制度既問題, 正如好多家長為左宗教5分, 明明唔信都去信主一樣, 亦同樣教壞小朋友

重好意思周圍同人講

i also don't understand why they can tell people around

lillymarie 寫道:
... 就算佢幼子第二輪入唔到, 叩門都好大機會既. 一來長子成績好, 二來家長咁鍾情於LS.

Agreed.  They live in that district so the chance in the second round is high.   But if still fail, then 算吧啦, 勉強無幸福!  

我係佢大仔實嬲死佢, 無端端要佢留班, 仲同校長講埋d咁stupid既見議, 將來返到學校點見人.  

好明顯, 佢的行為很自私,犧牲大仔
當然大部份家長包括我,都想仔女入好學校,但用此手段,未免太自私,小朋友除了讀書外,人格道德觀更加重要,當中父母的身教最重要.
如果將來他的仔女的人格道德觀如他一樣,為自己的利益犧牲他人,就是有一份高尚職業,我亦不以為然.
如果他日我的仔女,出路平平,但有能力照顧自己之餘,再能幫助他人,有一顆關懷他人之心,我以心滿意足

‹ 上一主題|下一主題