用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無小朋友入到陳瑞琪 ^^
樓主: gemini
go

有無小朋友入到陳瑞琪 ^^ [複製鏈接]

Re: 有無小朋友入到陳瑞琪 ^^

恭喜晒咁多位入到陳瑞琪學校既家長   

真係羨慕死人, 希望仔仔明年亦可入到啦

wensi,
如果甲乙部第一志願都選最心儀既學校. 是否乙部2,3志願都不要填太出名既官小呢?? 如果萬一第一志願抽唔到. 是否一跳就跳到第4,第5志願呢?或更後呢?

Hello gemini

My son also 二十分入左

當然選陳瑞琪, 農圃, 馬涌, 最後才獻主會!

是否第一志願填陳瑞琪, 第二農圃, 跟住馬涌最後獻主會....
但wensi又話第一志願抽唔到會好易跳到去第四五志願, 如果順住填是否唔正確呢?   

咁講!係好易去到四五志願。舊年有媽咪係咁排,之後派去牧愛第五志願。牧愛都好彩la,5好彩就..............因頭三志願實在太熱好好多人會選。除41區,34區都好多人吓。當然買得大賠得大,我個人認第一志願一線ge學校可以,第二三志願要次一D,先隱陣同保險。你明點抽懺就知,先抽第一志願,果間學校有盛位先俾位選第二志願ge 人。我諗法係 lee 三間第一志願時已多數收夠人。 頭三志願唔得祝君好運,我係隱陣派所以無抽喇沙 。 個人意見

2nd round 收
農圃 around 60人4班
馬涌 around 80人5班
陳瑞琪 around 90 人5班
Total around 230人

[size=large]Click Here

ABBYMA 寫道:
是否第一志願填陳瑞琪, 第二農圃, 跟住馬涌最後獻主會....
但wensi又話第一志願抽唔到會好易跳到去第四五志願, 如果順住填是否唔正確呢?   

WENSI,

是否我填最心儀的學校在甲乙的第一志願, 而將另外三間都比較鍾意的填第三四五志願會比較好, 即第二志願不要填太好的學校是否正確呢?
對不起我實在太多問題了?   

ABBYMA

是否我填最心儀的學校在甲乙的第一志願, 而將另外三間都比較鍾意的填第三四五志願會比較好, 即第二志願不要填太好的學校是否正確呢?

同區
甲乙部的第一志願同一間小學 我自已會選陳瑞琪 or 兩間官小

乙部
第二志願次一D  我自已會選兩間獻主會
第三志願再次一D 我自已會選兩間獻主會隱陣D

次一D等於無咁多人選 but still good school 最好第一志願入la!

wensi,

請問陳瑞祺(喇沙)小學,
上年派中學好嗎?     

fionshing
請問陳瑞祺(喇沙)小學,上年派中學好嗎?...............57%英中,男仔又好D 陳瑞祺中學係男校英中收返30%自己友

Hi rayvonne,

我仔仔15分第一round入左陳瑞琪, 因陳瑞琪有中學男校及該區中學也不錯!

June

WENSI,

恕我多問一句, 以你的經驗, 若有以下幾間學校選擇, 你會點填呢?  多謝你的幫忙!

協恩
陳瑞祺
農圃道
馬涌
獻主會

loklok0104,

你仔仔好熟口面呀? 唔知係邊度見過你, 你係唔係住政府宿舍嫁?   

恭喜各位入到陳瑞祺...
我的小孩還很小但也是想入這所學校的
但請問一下
--------------------
如果想因宗教的關係而加分的,要何時開始計劃
(當然我也不太想)
20分入的機會己是否很大?以今年來說

請問一下新校舍現時在那?

JuneChan 寫道:
Hi rayvonne,

我仔仔15分第一round入左陳瑞琪, 因陳瑞琪有中學男校及該區中學也不錯!

June

June,

嘩............你真係好好彩呀, 以15分第一round入左陳瑞琪!

請問你是否屬於該區呢?

希望仔仔下年都同樣幸運就好羅!

ABBYMA 寫道:
loklok0104,

你仔仔好熟口面呀? 唔知係邊度見過你, 你係唔係住政府宿舍嫁?   

ABBYMA,

hi, 係呀, 我係住D.S.Q.政府宿舍架, 你都係??????

你都好好眼力喎, 宿舍咁多人, 你咁都認到我仔仔!

不過我明年會報何文田果區簡小學, 你又如何planning 呀?

ABBYMA

恕我多問一句, 以你的經驗, 若有以下幾間學校選擇, 你會點填呢?  多謝你的幫忙!............你一個定兩個小朋友?係咪女?

協恩..........得三班 2nd round 收50人 扣門5洗諗係for 自己友。
陳瑞祺
農圃道
馬涌
獻主會
St. Rose .........四班2nd round 收75人都好好間學校

你自己最like 邊間

gordonchou

如果想因宗教的關係而加分的,要何時開始計劃
(當然我也不太想)20分入的機會己是否很大?以今年來說............為乜返教會5重要,最重要係拿左5分之後你做乜先係重點。我返鄧鏡波堂慈幼會ge! If you want, you could pm 我   

請問一下新校舍現時在那?

http://sp.proj.hkedcity.net/psp/2006/chi/detail_sch_basic.php?sch_id=509

今年32人,1個25分,7個15分,其餘二十分

wensi,

真係多謝妳的資料, 請問點解妳那麼清楚呢?

fionshing
真係多謝妳的資料, 請問點解妳那麼清楚呢? ................我八law!http://embhsc.hkedcity.net/primary/

去註冊又昅人地收生張紙見到幾多分入左幾多人wow看頭看尾知中間   

‹ 上一主題|下一主題