用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村 Interview
go

又一村 Interview [複製鏈接]

又一村 Interview

Hello,

各位巳被又一村取錄的 o7K1媽咪:
我女剛 18/11 interview完又一村,今天知結果, 很緊張!想知各位巳被收生的 interview的問題是否全部答中?我女認錯了橙,其他都 ok, 唔知有冇機會,因我只 in 了根德園 及又一村咋! 心急媽媽 :

Re: 又一村 Interview

我個仔都上sat in 又一村, 上兩星期in 左根得園, 俾我自己覺得, 又一村收生比較easy, 我仔基本上都全答對所有老師d問題, 比起 "根得園", 我放心好多, 根得問d問題不難, 但只是唱歌那part, 我個仔唱唔到, 所以我現在都是抱平常心看待!        wish u all luck!

[url={url=http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=796763&forum=6#13889964} 今日又一村面試..{/url}]今日又一村面試..[/url]

Dear Marcus 媽,

Hello,
我就 12/11 in Kenv. 我個女又係唔唱歌,所以都係以平常心對待,因為實在太多人爭.但我估不到又一村都咁多人 in. 係嘞你昨天有冇收到又一村的信?因我問過學校最遲今天收信,不過我都抱落空的心情對待.
你個仔而家有冇翻幼兒班呢?

LamLumLam 媽

Dear LamLumLam
我昨天仲未收到又一村的信! why你抱落空的心情? 我覺得又一村收人收得比較easy, 我覺得如果小朋友不是喊, 應該冇問題的, 我仔而家有翻幼兒班, 佢係藍田啟思, 間學校唔錯, 不過我想到處睇睇d唔同學校!  有時間都d交流下!

Dear Marcus 媽,

因為又一村都唔係咁多位, 老師話共有四百多人考.故都頗難.唔緊要啦, 多謝你.
我個女都翻緊 YWCA 紹邦幼兒,如這 2間学校唔收就繼續係這間讀 K1-K3了.
得閒再交流. 希望有机會做同學仔啦!  
All the best!!!
:wink:

Dear LamLumLam,

我剛剛收到又一村信, 收左我仔仔了!

Hi, LamLumLam

若果兩間都收,你會揀邊間?

LamLumLam 寫道:
Hello,

各位巳被又一村取錄的 o7K1媽咪:
我女剛 18/11 interview完又一村,今天知結果, 很緊張!想知各位巳被收生的 interview的問題是否全部答中?我女認錯了橙,其他都 ok, 唔知有冇機會,因我只 in 了根德園 及又一村咋! 心急媽媽 :

我剛剛收到信,收

Hello 咁多位,

我都收到又一村取錄信都係上午班, 很開心.多謝。
可能星期六早上會見到大家!
現在還等埋根德園, 未落實. 但我比較喜歡又一村校舍,很大及環境很好.讀這間我想佢哋童年都會幾開心.

我都收到又一村的信了,讀上午班,同時亦收到根德園的取錄通知,仲未決定比仔仔讀邊間呀...心大心細

Hello,

我剛剛知道你都同我一样,恭喜哂! 你今早有冇交留位費?我會2間都交,再了解下先.  其实2間都有自已特色,我都係考慮翻哪一間較適合我女的性格. 因佢較Active,可能又一村啱佢D!你呢?

Hi i just went yycs and sjc to pay the registration fee, but i think mostly i will take yycs cos the campus of yycs is really good and the teachers are really nice...

Hi Oscarmom,

我都好喜歡又一村, 環境好,設施好,我女去 interview時仲好開心! 雖無咁出名,但佢哋都係得幾歲,開心童年很重要吖嘛!

又一村收咗我仔仔上午班,剛剛今早交完留位費,下午收到劍嗚取錄信(AM),心大心細不知點好。

hi,idd912

我同你差不多一樣啦,kv同yyc都收仔仔,一個出名,一個開心,各有各好啦,不過我暫定kv,因遲d上小學時多點小學(私校)鍾意d名校嘛...
不過又咁唸,若果遲d真的推行學卷的話劍鳴同kv都用唔到啦,但yyc用到喎...

idd912 寫道:
又一村收咗我仔仔上午班,剛剛今早交完留位費,下午收到劍嗚取錄信(AM),心大心細不知點好。

我今日去咗又一村交留位費(全日班),我都覺得好難選擇,我同你哋一樣KV亦收咗我個仔。今日in創價,我個仔又好合作,收嘅機會都好大,不過佢哋户外活動範圍好細。

今日交留位費時又一村D老師好好幫我照顧個仔等我行開去比錢,最後老師送咗粒棉花糖比我個仔。

KV收咗我個仔我好開心,但我怕個仔唔鍾意做功課。

me too...

我昨天遇到有人的細路响kv讀,d家長話d功課真的好多,但敎出來好嘛...

若果仔仔肯做就好,若唔肯而我又要逼他,搞唔好兩母子反目仲弊...一陣有埋童年陰影就...得不嘗失...

但我都會先交留位費先,再睇吓其他幼稚園的取錄情況啦。

又一村我同仔仔真的喜歡,最衰冇聯繫小學啦,我唔想到考小學時又撲來樸去呀...

bosco 寫道:
我今日去咗又一村交留位費(全日班),我都覺得好難選擇,我同你哋一樣KV亦收咗我個仔。今日in創價,我個仔又好合作,收嘅機會都好大,不過佢哋户外活動範圍好細。

今日交留位費時又一村D老師好好幫我照顧個仔等我行開去比錢,最後老師送咗粒棉花糖比我個仔。

KV收咗我個仔我好開心,但我怕個仔唔鍾意做功課。

各位家長, 我也是又一村及KV收了我的仔仔, 但我會揀又一村, 因我想個仔在他童年的時期唱o下兒歌, 走走玩玩, 而不是學唱九因歌及經常坐定定做功課. 或許有些家長認為要打好基礎, 好讓他升小學容易Handle, 但我認為所謂的打好基礎, 就是怎樣培養他的學習興趣, 怎樣激發起去主動尋求知識, 答案. 所以我覺得自小培養好重要. 或許在現在的教育制度很困難, 但我想我個仔是這樣呀!!!!

Hi everyone, i also like the campus and the teachers in yycs, however i am quite concern about this school english standard cos during the parent's meeting after interview the teacher said they only have 4  english lessons per week so i am afraid the english standard is not so good! Anyone have more information about this school.

Hello 咁多位,

我昨日都了解過 KV K1讀書情况因我朋友仔仔讀緊,佢話真係有測驗架,我朋友都唔知,無得同佢預備,全部靠小朋友自己上堂留意程度.每天回家都有功課 (K1已開始),要父母同小朋友一齊參与.另外我見個小朋友真係進步了, 都可以用簡單英文對答,英文歌都流俐及發音很正. 佢仲話KV很注重記律禮貌, 講到真係有D似軍訓!但個小朋友又無抗拒,仲好開心!我估係自信心問題囉,之前都幾曳及唔係咁 outgoing, 但佢真係叻左很多. 不過這純屬個人情況,不同小朋友都有不同效果.
我聽完及見完個小朋友,真係心大心細.因我個女很曳,我都想佢學習多D禮貌規舉. 但又驚佢很吃力.唔適合佢.
有冇人讀緊又一村 K1-K3 家長,可以略略告訴讀書情況等我們可了解多D,比較一下呢.感激萬分!!
‹ 上一主題|下一主題