用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 大角咀天主教小學(海帆道) - Part 4
樓主: Bowiema
go

大角咀天主教小學(海帆道) - Part 4 [複製鏈接]

Re: 大角咀天主教小學(海帆道) - Part 4

LOOLOO,

其實二月份D校車費真係好唔抵, 不過我夾唔到時間湊兩個返學, 貴都要俾佢啦!  

1A ~ 31/1功課

中 : 1. 派了詞庫(自學)
    2. 試默1次
英 : 1. WB P.1-2
數 : 1. 綜工(一)
其他: 簽閱通告(172)號

1A ~ 1/2功課

中 : 1. 詞(二)
    2. 詞改
    3. 明默書
英 : 1. GP P.1-2
數 : 1. 作Ex.3, 改Ex.2
    2. 書P.28-32
    3. 順數1-200, 倒數200-1

LOOLOO,

唔該哂你先! 不過如果你一個帶四個, 佢地唔生性起上黎, 你都幾頭暈噃!

到四月前我地再諗諗佢, 因為阿仔都有幾日要遲放學, 搭唔到校車。

另外,請看PM。

1A ~ 2/2功課

中 : 1. 補(一, 二)
英 : 1. WS Unit 7 (3-4)
    2. 28/2 Dict 1A P.52 + Pen Unit 7
數 : 1. 進工(一)
    2. 順數1-200, 倒數200-1
視 : 下週五交畫

1A ~ 5/2功課

中 : 1. 新年卡
    2. 中默改正及簽名
英 : 1. Copy Bk P.6-7
數 : 1. 作Ex.3改, 做P.9-13
    2. 順數200-300
常 : 帶郵票($1.4)
其他: 1. 貼時間表(手冊P.72)
    2. 游泳通告

1A ~ 6/2功課

中 : 1. 工(九)
    2. 作(二)
英 : 1. WB P.3-4
數 : 1. Sup Ex.1
    2. 堂工(一)
    3. 數200-500
常 : 1. 作(二)
其他: 1. 帶歌詠集
    2. 交Valentine's Card
    3.  簽閱通告第183號

ngyy123 寫道:
我想問吓大家知唔知學校星期五攪乜呀????

因阿囡星期五冇訂餐

明日是校慶翌日假期

1A ~ 8/2功課

中 : 1. 補EX.3-4
英 : 1. WS Unit 7 (Corr)
    2. Spell (eleven - twenty)
    3. GP Corr P.1-4
數 : 1. 堂工(二)(三)
    2. Sup Ex.2, Ex.3
電腦: 個人學習紀錄冊
其他: 1. 問答比賽
    2. 簽閱通告第185號

[size=large]祝各位新年快樂 ! 身體健康!
小朋友就快高長大 ! 學業進步! 聽教聽話!

[size=small]1A ~ 2月26日功課

中 : 1. 作文(二)改正
    2. 作(三)
英 : 1. Copy Bk P.10-11
    2. 28/2(三) Dict Book 1A P.52 + Pen Unit 7
數 : 1. 課堂學習冊 Ex.1-Ex.4 改正, 做Ex.5-Ex.8
常 : 作(三)

1A ~ 3月2日功課

中 : 1. 工(十)
    2. 下週五背默(三), 詞P.43
英 : 1. GP P.7-8 + Corr
    2. WS Corr Unit 1
數 : 1. 時間工作紙
    2. 溫習Ch.1-8
常 : 1. 作改正
視 : 1. 下週五交畫
其他: 1. 簽閱通告第(203)號

[size=small]我過完年後真係少左入黎chat, 一來又無咩"料"報, 二來又掛住搞自己D野, 不過我都有上來睇架.

julianama, 我無買到果套書呀! 雖然我都覺得套書幾好, 但係我唸我地都無時間睇, 買左都係得個擺字 (因為我依家有D書都係咁), 所以都係到真係要用時先買啦!

julianama,

唔駛客氣! 如果有時間我就post 功課出來, 唔好話麻煩, 我都可以對吓我仔仔有無抄錯抄漏野呀!

Sight Words Card今日已經派左了.

你果陪月都幾好喎, 未生都咁關心你, 應該都好有經驗既, 咁你生完就好好休息同好好補返吓啦!  

1A ~ 6/3功課

中 : 抄國(三)
英 : 1. WS Ex1-3
    2. WB Corr Unit 2
數 : 1. 工(二), 明天帶時間工作紙
    2. 進工(一)至(五)改正
常 : 派回作溫習
普 : 明帶古詩
其他: 1. 已派Sight Words Card (放在家中朗讀)
    2. 簽閱通告第(PTA 16)號

LOOLOO 寫道:
有d想報, 但我要搵人帶出帶入唔方便, 所以無報啊!

[quote]
julianama 寫道:
大家有冇幫小孩報學校的暑期班呀?
我幫阿女報咗英數補習和圍棋。
[/quote]

我就幫亞仔報左奧數培訓班, 因為佢依家都有參加緊, 想佢暑假繼續學落去. 不過要自己帶出帶入就真係幾煩, 事關我仲要帶埋個細女一齊出去呢!

julianama,

唔該哂你先! 如果亞仔報到奧數班, 應該都係返一,三,五上午.
不過應該唔洗麻煩你啦! 我依家都要隔個星期六帶埋個女出去既, 佢都不知幾開心, 因為我實帶備D零食出去俾佢食

學畫畫方面, 你可以去青怡果邊睇下, 我個女就係 "木人巷"學緊, 都學o左差不多一年, 佢就好鐘意個miss同個哥哥, 另外有d朋友仔就係"公文式"隔離間新一代學緊, 聽佢地媽咪講, 果度d小朋友都好鐘意果個姨姨, 你同個女去問吓, 睇下o岩唔o岩心水.

ngyy123 寫道:
一年級媽咪:

你們有冇發現常識第五, 選擇題

7 題有點問題

或是我不明白

是否這一題? 我這樣理解......

以下哪一個是祖父母的兒女?
a. 舅父  b. 姨母  c.  母親    ---> 都是外祖父母的兒女 
d. 伯父 ---> 祖父母的兒子

所以答案是 (d)

我呢排都好少上來啊!    一來多左出街, 二來部電腦又short short地, 成日上網唔夠十分鐘就斷線, 連阿仔都好耐無做每日一篇了....  

julianama, 都未曾恭喜你新居入伙! 我地第日可能會好多時碰到面啦! 小B就快出世了, 祝你順順利利放個前0後10啦!  

julianama,

我部電腦真係short short地,今日又好似無咩事,我老公話之前中左毒,我地又用緊無線上網,所以有時得有時又唔得,等我老公遲D得閒就upgrade過部機。

自從會所個兒童房裝修過之後,我地都好少去玩啦!佢地比較鐘意去二期的OPEN PLAYGROUND玩。

我都未同阿仔溫習呀!我諗都要下個星期先開始,佢要到DEADLINE先可以迫到佢溫書嫁!

julianama,

我呢排少左上黎, 咁遲先睇到你的求救 , 如果下次你對測驗默書D範圍有疑問, 可以直接打電話比我呀! 咁樣可以快D回覆到你 ! 你都就快生得啦, 唔好咁激氣, 保持心境輕鬆D去迎接小B的來臨啦! 我諗你生左之後都會好攰同埋好忙, 或者無時間上黎, 有咩都可以直接CALL我問吓!  :wink:

julianama,

你唔駛咁客氣, 我問過阿仔, 其實係佢返學時謝太問邊個同你囡囡一班, 阿仔舉手, 咁謝太就叫阿仔幫手問老師攞功課, 放學時交俾佢, 好彩阿仔都算有交帶!

julianama,

恭喜哂! BB仔明天滿月啦! 祝BB身體健康! 精靈活潑! 快高長大!

我都攞左相啦! 因為阿女重係度讀緊, 所以學校一早已經將D相交比阿女攞返來了.

原文章由 ngyy123 於 07-10-3 20:51 硐表
有冇小一生報料:
因我有個姪兒想報小一, 但冇宗教分, 只有第一名名子女的5 分, 有冇機 會?

Hi, ngyy,

我昨日都幫個細女遞左表了! 我女兒是多默寶寶來的, 她學校今年都有好多人選擇報大天, 我聽幼稚園D媽咪講, 佢地第一日去入表時見到校長, 有同校長頃過今年D學位問題 (她們其中一人有宗敎分, 另一人只得5分), 校長表示今年報讀小一的弟妹人數不多, 而且出生率不高, 應該是有機會的, 以上資料看看能否給你姪兒的家長參考吧!
‹ 上一主題|下一主題