用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港靈糧堂放榜喇
樓主: head
go

香港靈糧堂放榜喇 [複製鏈接]

Re: 香港靈糧堂放榜喇

11月媽媽,

你住九龍邊度?我住近坑口。HKLLC收我女女明年入讀K1 PM,但我剛才發現沒有過海校車,所以很煩惱啊!

cktc,
係呀,一般學校既校車都唔過海架(除非有特別安排).所以我都頭痕梗.我未搵屋,會先focus在港島區,如果冇岩心水,將軍澳會係我九龍既1st choice.因為新,有會所又有MTR.到時可能要自己帶個囡返/放學囉!

11月媽媽,

我要返工,無可能每日湊女女上學,我問過一些私營保母車,暫未知有過海線,所以很煩惱呀。

Sorry, 咁遲加入,我個仔讀緊HKLLC,希望可俾D意見,幫到你地啦!

cktc: 我識個全職媽每朝7:30同個仔由將軍澳搭MTR返HKLLC。因每朝校園8:30後開放(所謂自由時間),小朋友可周校園走、到不同區域探索,從而增加自信和自主學習。另有些活動也要家長自行安排接送的,亦要諗理黑雨、打風的時候。工人一定要隨時侯命。

littlefaith, lionly: 我覺得上下午班分別不大,因用同一班老師,有時諗

多謝你的意見. 但我想問

1. 活動教學比較適合D小小active小朋友
你意思係唔Active或太Active的小朋友唔適合讀LLC? 為何?

2. 因佢地真係日日都sing and play, if you don't mind
你意思係佢地唔著重學術. 日日sing and play? 但佢地學到野嗎?
獅子囝生於2005年9月24日. 16個月大啦.... :-)

salinalam,

靈糧: I do not agree to send an over active kid to LLC. They are active and abstract indeed. Many performance, discussing during the class. But i'm really appreciate with the kind teachers.

蘇淅: Suitable for the kids who need to learn with concrete way. Teachers are kind as well. Excellent in putongue. You can skip the outside putongue class for your son.

明我: It's really very traditional school. Many homeworks, reading... (still like our learning age) You have to say the school is for your kid to prepare the primary school life. Remember to bring him out to play everyday to parallel the serious at school.

lionly,

因my son係成因好開心果D人,但有時放學我會嚴佢瘋癲

喧嘩,
我知啦,土瓜灣冇mtr都幾頭痕喎.有冇考慮自己揸車接送?

喧嘩 寫道:
hi11月媽:
    我買左grand waterfront,前排同lepoint一齊買廣告呢,出年先收樓,都唔知幾時有得搬,我而家去接女放學先,佢放1630,如果唔係又遲到啦,我返黎再同你傾啦

CKTC,

My daughter also will go to HKLLC am class. I live in PO Lam and also worry about how to get her schooling?

Dora ma

lionly 寫道:
多謝你的意見. 但我想問

你意思係唔Active或太Active的小朋友唔適合讀LLC? 為何?

2. 因佢地真係日日都sing and play, if you don't mind
你意思係佢地唔著重學術. 日日sing and play? 但佢地學到野嗎?

Hi lionly,

本人也是HKLLC的家長, 關於活動教學一詞, 個人認為是透過一些親身的製作或參觀等等模式去學習知識, 而並非單從書本中吸取, 從而令小朋友印象深刻, 而且對學習產生興趣.  

活動教學的模式是適合所有小朋友的, 亦是香港教育的大趨勢.  

過份active的孩子有時也需要適當的約束, 約束的程度因校而異, 傳統學校一般較嚴.  所有local的幼稚園, 由於都是由中國人管理, 中國人的傳統觀念又豈能讓小孩子不守紀律呢?

‹ 上一主題|下一主題