用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港靈糧堂放榜喇
樓主: head
go

香港靈糧堂放榜喇 [複製鏈接]

Re: 香港靈糧堂放榜喇

Karajan2, where on the web can u check the status? Please advise.

click the link below to check.
check result

my son was accepted by LLC in am class. But still thinking about LLC is better or SKH is better as these two kindergarten is quite different !

Any ideas on this !

HKLLC 都收咗我個仔讀下午班,而St. Paul Church 都收咗是下午班。我都考慮選那一間,有無人可比意見。得一個仔甚麼都吳識,還十五十六。 :-|

Wing05:
我情況同你一樣,怎麼辦?

Wing05 寫道:
HKLLC 都收咗我個仔讀下午班,而St. Paul Church 都收咗是下午班。我都考慮選那一間,有無人可比意見。得一個仔甚麼都吳識,還十五十六。 :-|

Wing05:
我情況同你一樣,怎麼辦?

Wing05 寫道:

Hello ShirlinaWillis,

很高興認識你。你囝仔入上午班?是嗎?
希望小菲菲可以同你囝仔做到同班同學
這是我們的MSN,有興趣保持聯絡,好嗎?

[email protected]

Little Faith Mom & Dad

shirlinawillis 寫道:
hi little faith,

我個仔都係9月尾出世, 今日checked巳經accpeted by Ling Liang Church.  我地兩個小朋友有機會做同學仔.

各位媽咪,

我係幫我朋友問的, 她對香港靈糧堂唔係太熟悉, 係佢朋友叫她見多幾間, 而呢間學校又收咗她的女兒, 所以佢想知大家點解會揀呢間學校呢?
穎穎媽媽

HKLLC都收咗我個仔讀下午班, 等緊Victoria 的results, 如果俾到上午班就好了。

Vivian

hei_mother

我比較喜歡LLC,好像適合亞仔多D比較活動,而且聽聞SPC比較多功課,但SPC派小一又好D。今日禮賢還收了亞仔下午班,現在還考慮緊。
SPC今個星期六交留位費,還有幾日諗下。

Wing05:

其實我覺得LLC真係比較適合亞仔,尤其是佢有我仔仔鐘意既小提琴學,但係LLC要搭校車,SPC就唔洗,真係好矛盾啊!!!!

你知道嗎?我仔仔最後都沒有interniew 禮賢會,因為禮賢同SPC比較,我同老公一定選SPC囉,不過學你話齋,仲有幾日時間諗。

hei_mother

Wing05 寫道:
hei_mother

我比較喜歡LLC,好像適合亞仔多D比較活動,而且聽聞SPC比較多功課,但SPC派小一又好D。今日禮賢還收了亞仔下午班,現在還考慮緊。
SPC今個星期六交留位費,還有幾日諗下。

Phyllis_Kelvin,
請問你住九龍區係咪打算自己帶阿仔坐車返學呀?校車可能冇過海架喎!楂車就好d,不過停車又難搵位喎!
我個女都係下午班.正準備搵屋,好想住九龍,但香港島又近個女學校.

Phyllis_Kelvin 寫道:
收了我的仔仔讀下午班, 咁我仔仔就唔駛咁早起身( 因為我住九龍區)。但我想問吓, 係唔係面試成績好d先可以上午班o架?

住九龍區之準家長:
     唔好意思,我已經係k1下午班家長,我出年搬去九龍,如果多d人撘校車,可以搵學校商量一下,因為好似住南區小朋友之校車都係特別安排gar,而家我住緊南區,自己接返放學

What kinds of extra activities LLC provided to the kids besides voilin?

喧嘩,
我個女會2月插下午班,有可能同你小朋友同一班喎!
你打算住九龍邊區呀?我仲未決定,要等12月底先開始搵.
希望多d小朋友住可以有特別安排啦!

hi11月媽:
    我買左grand waterfront,前排同lepoint一齊買廣告呢,出年先收樓,都唔知幾時有得搬,我而家去接女放學先,佢放1630,如果唔係又遲到啦,我返黎再同你傾啦
11月媽媽 寫道:
喧嘩,
我個女會2月插下午班,有可能同你小朋友同一班喎!
你打算住九龍邊區呀?我仲未決定,要等12月底先開始搵.
希望多d小朋友住可以有特別安排啦!

hei_mother

我和老公都決定讀LLC,因為我老公問過他的朋友的妹妹,佢話三間首選係LLC, SPC 最後是禮賢。佢妹妹係在一間賣教科書的公司到做,專責香港區。
佢話LLC的教學方法適合一D比較活動的小朋友,而且還得過獎,而SPC是一間比較傳統的學校,最後禮賢佢話教學方針麻麻地。
既然我自己都十五十六,不如聽下人地的意見,況且我都喜歡LLC。
你仔仔已經學緊小提琴,2歲已經可以學? 我仔仔都喜歡唱歌跳舞,我都想比佢學樂器,不過要等佢大小小,要佢自己揀一樣鐘意的,希望大家都揀到一間又鐘意又合適的學校。

哈. 我個囝而家14個月大. 但已經唸幫佢報靈糧堂. 不過佢冇N1班. 所以都會去同樣係母語教學. 活動教學的啟思讀住先.

想問各位知唔知靈糧是按什麼標準來分am/pm班的. 因為我個囝係9月尾出世. 如果計Smart唔Smart. 一定會比d大囝稍遜喎.......但我又想揀應該比較多人揀的am 班....

獅子囝生於2005年9月24日. 16個月大啦.... :-)

Hello, lionly,

咁橋,我個女都係9月尾出世。   LLC 係我哋 First Choice。(所以放榜後,得知佢哋收咗個女,就唔再報其他學校… 至今只報咗LLC一間,都算risky   )

其實真係唔知LLC用乜嘢criteria嚟分am/pm,我甚至諗唔
到佢哋响邊啲地方計分。我當日响校長唱歌時,遇到同一組另一個小朋友,表現好smart (個人感覺),有反應,又乖,又有禮貌,但後來得知呢個小朋友只列入waiting list。

內子認為,其實好多人以為校長嗰part計多啲分,實則佢哋好多估唔到嘅地方可能都有計分,例如响其中一個環節,好多小朋友坐响房,有一部電視機擺响前面播緊片段,但老師就一早出咗房,只留下家長,仲要其中一個(如果有兩個大人帶個小朋友嚟嘅話)一定要坐開,我哋就咁等咗五分鐘,期間有小朋友走咗出去電視度跳,要大人出去捉住。我哋都唔知點解要咁樣等,Interview之後,內子忽發奇想:可能呢度都有老師俾分 (秘密地)。

不過,我哋都諗,可能LLC想見到小朋友最真嘅一面,所以佢哋應該唔會只靠面見校長同老師兩個環節俾分,甚至可能响玩具室玩緊玩具時都有人俾分。

當然,點俾分其實都唔重要,我哋當天其實都以平常心面對。相信佢哋咁耐歷史,咁耐經驗,點都有辦法揀到佢哋認為合適嘅學生嘅。
‹ 上一主題|下一主題