用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 優才及聖約瑟(九龍灣)
go

優才及聖約瑟(九龍灣) [複製鏈接]

優才及聖約瑟(九龍灣)

如何取捨,請幫忙.謝謝!

Re: 優才及聖約瑟(九龍灣)

聖若瑟(九龍灣)是私校,要了也可以大抽獎.

但  優才 是直資,要了不可以大抽獎.

但要了直資 可否 要私校, 你最好打去 教統局 問問

電話:2832 7620
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

The two schools are very different.  St. Jo is a traditional school while GT is activity-based.  The class size for St.Jo is large, around 40 students per class.  But GT is 24 at most.  It really depends on what u want and which school suits your child.

我覺得呢兩個係完全唔同ge小學......

優才係活動性學校, 功課少, 小朋友讀得開心, 但係是直資, 註冊左唔可以再參加政府ge派位......

聖約瑟(九龍灣) 傳統教學, 除左中文課外全部都用英文教學, 功課量非常多, 是私校, 就算註冊都可以參加政府派位......

所以我覺得一點都唔難揀, 主要睇你ge小朋友係邊d類型ge幼稚園出來, 同埋家長到底係想d小朋友學d咩......

聖約瑟(九龍灣)  old campus but good in english.
GT new campus and creative....less HW

8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

其實最緊要睇下小朋友既性格屬於邊種 家長又認為此兩間學校邊間小朋友會讀得開心d  

St. Joseph (KLN Bay)
- High English Standard
- Solid Foundation and Well Experienced Teachers
- Good Track Record
- Well behaved Students
- Good in Sports espcially Football and Track and Field

G.T.
- Small Class
- What else??........That is all.

Many St. Joseph (KLN Bay) graduates go to either CU or Poly.  

Totally agreed      

Hi LV77,

如果沒有信收到, 是否沒有機會呢 ?

是否要等出年6 月份叩門 呢 ? 還是有其他機會 嗎?

兒子是細仔,跳跳坐唔定,聖約瑟會唔會因為咁而唔收呢?

心急媽媽上.

Hi Jason121,

相信未收到信應該係落選 :idea: 不過唔好放棄,我知學校會係大抽獎前一星期寄信俾一些學校認為適合之學生(我相信學校列作waiting list)之申請者,邀請家長若仍有興趣就係某個日期前再帶備update既文件及証書到學校登記,若學校有多出學位,會作優先考慮! 到6月中學校會有公開申請,即不用叩門 !

所以你地無論入讀聖若瑟或等待其他私校都好,請不要暫停讀緊之課外活動,最好有比賽,有考試照報,屆時你手上之profilio就充實好多呀!

會唔會係細仔及坐唔定唔收呢個問題我答唔到你 但有幾佰人面試,咁收得個一佰個度,咁一定會有人落選 反而你有無諗過你囝囝係好活躍型還是間中跳跳責,因為小朋友係活躍型,守唔到規矩既就幾難適應到聖若瑟喎 反而係活潑些,上堂時都會坐定定既較易適應呀!  

祝好運 !

多謝各位寶貴意見.
我會選擇聖約瑟,因小朋友都很喜歡讀書. 

Hi bbaa,

Welcome you be our member  

其實聖若瑟除注重學業外,亦好提倡課外興趣班既,基本既運動都有,學校生活都好精彩,所以你可以放心,你囝囝一定唔會變 "書die子" 喎    

St. Joseph is very traditional, their secondary school is a Chinese Secondary.  GT is better.

呢兩間其實都唔難決擇, 一間傳統教學, 一間活動教學, 考慮返你自已實際情況咪得囉.
‹ 上一主題|下一主題