用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 獻主會學生
go

獻主會學生 [複製鏈接]

獻主會學生

請問獻主會學生多數升邊間中學呀?
我個仔讀小六今年升中學,想入喇沙=機會渺茫,
唔知入迦密,旅港,華英要考第幾先得呢?

thx~~~

Re: 獻主會學生

喇沙要有特別出色的運動兼破記錄的獎項;華英由去年開始要面試,挑選數學精英;迦密亦要面試,去年要帶小六的作業一起面試,較喜愛愛看書的同學;旅港也要面試,有第二次面試機會大的.全部都是band 1學校,需要在前十名較穩陣.    

快快培訓面試對答!

多謝你寶貴既意見,
我仔仔本身成績不俗,但都唔係全級頭十名,太概係全級五十上下,
但係一升上五年級,d同學全部突然間好勁,成綪突飛猛進,
我仔仔中文科失手只考到C,全級滑落到首一百名內,
唉........十名之內睇怕機會十分渺茫,
只好努力搵下資料,睇下佢可以升到邊間英中啦..........

陳瑞琪喇沙可一試,不需同女仔爭位,舊年OFPS都有十多位同學入到。但中文科C grade就差d,要追吓,首一百名內是否即band1尾?因唔記得今年OFPS有幾多班,AB班+普 通班內頭五名 (班內成績) 派位都OK.

我當年都係獻主會既學生(不過已經畢業咗成20年), 當年第一志願係聖羅撒, 但係派咗第六志願沙田官中       

Just for your reference
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

小六今年有8班,全級有267人,
但係5年級開始,已經冇班內既排名,
而且全級首一百名內先會有全級既排名,
仔仔五年級既班主任話佢其實好邊緣,
都唔知佢入唔入到英中?!
其實沙田官中都係一間好既中學,
請問係咪英中黎架呢?

ngkwaiyee 寫道:
小六今年有8班,全級有267人,
但係5年級開始,已經冇班內既排名,
而且全級首一百名內先會有全級既排名,
仔仔五年級既班主任話佢其實好邊緣,
都唔知佢入唔入到英中?!
其實沙田官中都係一間好既中學,
請問係咪英中黎架呢?

係呀! 我當年好似連全級名次都無登出黎, 因為我地升中係以學能測驗既成績黎派位。

其實獻主會個網真係幾好, 如果派唔番九龍城, 可以跨去沙田, 就以沙田黎講, 沙官應該係沙田區既top band 1英中
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

但佢今年好似轉左制,
甲部可以揀三間中學,但係全港中學都揀得,
乙部大抽獎,只可以揀同區既中學咋,
聽日學校搞左個講座,到時有咩料再係度同大家分享啦 :wink:

禽晚去學校舉行左一個講座係關於升中既問題,
雖然獻主會冇直屬或聯繫中學,
但係所有老師同校長都好為家長同學生著想,
不單止同家長一齊睇教統局派比家長既光碟,
可能諗家長冇時間睇(只得十零個家長睇左咋),
而且派埋中英履歷的樣本比我地
(仲要幫我地譯晒d獎狀,因為有d獎狀係用中文),
仲話可以寫信去請學校幫學生寫推薦信添!

咁我都唔使咁驚,而且d老師都好好人,
每次你問親佢野都有問必答,
到佢解答完你之後佢都會話:「有咩唔明再搵我呀!」
我個細仔一定會比佢讀獻主會呀!

ngkwaiyee 寫道:
請問獻主會學生多數升邊間中學呀?
我個仔讀小六今年升中學,想入喇沙=機會渺茫,
唔知入迦密,旅港,華英要考第幾先得呢?

thx~~~

想入喇沙當然渺茫, 去年只有一人升讀喇沙. 派位不是太理想.

咁請問入迦密,旅港,丘佐榮要考第幾呢?

五十名內應有機會

我小朋友P.5 4th Term(報分試)考97/267
P.6 1st Term考24/267
P.6 2nd Term考13/267
希望自行收生ok啦,因為聽人講自行通常都係收全級首3-5名既學生架咋...

我當年都係獻主會既學生(不過已經畢業咗成20年)...me too, over 20 years in fact.  But I chose St Rose and I got in.  There were 4 of us who went to the same school. Overall F 1 distribution has been very good!

L.S機會應微d,但不知小朋友有否其他特異功能,ECA又如何?講一實例:ofps舊年好似有290幾人,band2學生排140幾都派到First choice band 1 EMI's school (老師唔suggest的,但家長一定要),派位OK,但現在情況不甚樂觀。我覺得小朋友如一路成績OK,而不是報分試才掂的(靠虛火不持久)派位可睇高半線至一線,華仁亦可一試。

其實我仔仔P.1開始通常係25-60名左右,因為佢P.5既時候我自己要考試,所以冇乜點理佢既成績,所以成績一落千仗...  
不過佢而家去補習社,見到同學仔大家有比較,終於有番鬥心,所以先考得咁好咋  
我都決定左自行同大抽獎都揀迦密,但係其他志願都唔知點填好.........
我個仔冇乜特別才能呀,淨係返合唱團同羽毛球咋,合唱團有領過獎,不過唔係個人都冇咩用,雖然2月會代表學校參君羽毛球比賽,但係領獎既機會都好微......
ECA係咪開平呀?!我諗住1.迦密,2.華英,呢兩間希望入到啦

ECA=Extra-curricular Activities

我果隻係美景街度補全科,唔係淨係補英文,
中學就好似有全科補,
補4個鐘包午膳around $2000

希望幫到你 :)

‹ 上一主題|下一主題