用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴二級試
go

鋼琴二級試 [複製鏈接]

鋼琴二級試

囡囡9月底考完鋼琴二級試,剛剛收到exam results.....
pass but only 109, is it ok or.....?

醒目開學勳章

Re: 鋼琴二級試

二級

恭喜你! 都幾好呀 !

我仔仔十月尾考完, 都等緊result.

Melodykitty
Melodykitty

多謝你地鼓勵! 我都叫囡囡繼續努力,下次考試再考好D!
我想問如考完二級係咪唔會考三級or四級,學耐d直接考五級架???

醒目開學勳章

要睇

請問你囡囡幾多歲??  學咗鋼琴幾耐??

Emmama 寫道:

囡囡9月底考完鋼琴二級試,剛剛收到exam results.....
pass but only 109, is it ok or.....?

hi,
我個女剛考完, 最怏要下個月尾才有result. 我要求唔高, 因係第一次考, 如有109分,我都開心架! 因為佢 aural test 有野答錯左. 所以唔知合唔合格!
請問你小朋友當日表現怎樣? 佢又無話比你聽. 有邊到做得唔好呀?

fcbttkw&Emmama,
你囝囝&囡囡學了幾耐先考二級?
我囝囝3yrs時在”柏斯”學了25(5-6個月)堂的piano班.現在私人學了三個月(4&half).我問老師下年11月可否考二級,她話太快.

Hi,

我個仔只學了差4 個月, 我想知通常要學幾耐才可以考二級架?  

醒目開學勳章

我囝囝學

囡囡今年八歲,唔係好記得清楚,我記得學咗around兩年多左右啦!
SARIDON 寫道:

醒目開學勳章

我囝囝當年都是8歲考2級!
Emmama 寫道:
囡囡今年八歲,唔係好記得清楚,我記得學咗around兩年多左右啦![quote]
SARIDON 寫道:
[/quote]

囡囡同我講"我第一次考,pass算係咁啦!",佢好"阿Q"自我安慰!!!
佢當日話"ok啦" 無話邊到做得唔好呀,可能佢都唔知自己有咩錯!!!
但我睇佢exam results, Sight Reading 佢fail, only12分,其他拉番pass咋!
sisima 寫道:
[quote]
Emmama 寫道:

hi,
我個女剛考完, 最怏要下個月尾才有result. 我要求唔高, 因係第一次考, 如有109分,我都開心架! 因為佢 aural test 有野答錯左. 所以唔知合唔合格!
請問你小朋友當日表現怎樣? 佢又無話比你聽. 有邊到做得唔好呀?[/quote]

同意 fcbttkw講"我唔想佢變成考試

其實冇話學幾耐先可以考,base on miss覺得小朋友可以考未囉......真係好個人問題喎
講真有d人係想考試攞cert見學校用,而只供考試歌.....好似 fcbttkw講"學到8級都可能得個殼",我都唔想囡囡係咁!
SIUBO117 寫道:
fcbttkw&Emmama,
你囝囝&囡囡學了幾耐先考二級?
我囝囝3yrs時在”柏斯”學了25(5-6個月)堂的piano班.現在私人學了三個月(4&half).我問老師下年11月可否考二級,她話太快.

醒目開學勳章

你囡囡都好可愛!識得咁講,第一次考算係咁啦,主要是俾佢

Emmama,

請問佢係唔係 3 songs 攞得高分? 30 full marks for each song. 因我見 sight reading 14/21, Aural test 12/18, scales and apper... 14/21. 呢三parts 都幾易唔合格. 會唔會係靠 3 songs 彈得好拉番d分呢!
死啦! 而家有d擔心tim!

以考試角度, 三首歌最重要....可以記譜...reduce 即時緊張

醒目開學勳章

其實要合格唔難:3首pieces練得好,唔好講full marks要求咁高啦,平均每首有27,8分,都81 -84分;scales

唔係呀!囡囡 三首考試歌分別有
23/30,20/30&23/30,
sight reading有12/21, Aural test 14/18, scales有17/21,then total 109囉,真係好一般咋!
sisima 寫道:
Emmama,

請問佢係唔係 3 songs 攞得高分? 30 full marks for each song. 因我見 sight reading 14/21, Aural test 12/18, scales and apper... 14/21. 呢三parts 都幾易唔合格. 會唔會係靠 3 songs 彈得好拉番d分呢!
死啦! 而家有d擔心tim!

‹ 上一主題|下一主題