用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀n1好定讀k1好?
go

讀n1好定讀k1好? [複製鏈接]

讀n1好定讀k1好?

亞b05年5月出世,唔知讀n1好定讀k1好 有冇人可以解答我?

Re: 讀n1好定讀k1好?

你心儀學校係邊間先啦! 出年讀K1要今年IN,但你B咁係無著數,學校喜歡收大BB,因為會較容易照顧。

n1好視乎個人需要, 如果你想小朋友早d適應學校生活同學習有規律, 家中又只係老人家or工人湊, 冇咩點教佢野and冇小朋友一齊玩, 就俾佢出年讀n1, 後年讀k1囉, 又或你心儀既幼稚園有n1班, 咁都可以考慮先入n1

我今日
該用戶已被刪除

我都係一個全職媽咪,但係諗住遲d等亞b番學,我就出黎搵工,亞b就比我亞媽湊!

亞b見到第二d小朋友就會眼甘甘咁望住人,唔敢行埋去,直到d小朋友同佢玩,佢先敢同人玩!

如果直讀k1會唔會對亞b唔係咁好?同埋算唔算係遲入學呀?

如果是在職媽咪/獨生女, 我覺得可以返N1半日班, 比她可以接觸多些小朋友.

你可以選擇是:
  07年8月 讀 N1 (政府規定最細2歲)
  08年1月 讀 N1下學期 (唔使2歲咁細)
  08年8月 讀 K1 (政府規定最細2歲8個月 - 可以唔讀N1)

不過讀幼兒園(N1)現在一定要去報名. 幼稚園(K1)明年7/8月就要打電話問報名情況.

我個仔是05年1月出世, 依家考慮緊出年比佢讀邊間n1好, 我是全職媽媽, 有印印幫手, 不過都有個家姊仔要揍, 我報咗一間極近屋企不過是全日嘅, 當我visit完間學校之後又幾鐘意間學校喎, 但我又唔捨得比個仔返全日, 因始終都有人手揍吖嗎. 而另一間要乘15分鐘車, 學費比較高的半日學校, 佢口啤好似好啲. 究竟揀邊間好呀? 各媽咪有セ意見呢?     
:-D

讀過 N1 比沒有讀過 N1 的小朋友相對會 smart 啲。
每日盡心,明日盡享
New York Life (紐約人壽 - 162 年歷史)

請觀看: 嬰兒用品 --> 兒童「教育儲蓄」及「保障」有妙法!

我想o係屯門搵n1,但係好多間都冇半日制,多數都係全日!而沙田o個d n1就有半日,點解會咁既?
‹ 上一主題|下一主題