用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嶺南幼兒園, 維多利亞幼兒園 & 蘇浙幼兒園 ~ 你地會選邊 ...
go

嶺南幼兒園, 維多利亞幼兒園 & 蘇浙幼兒園 ~ 你地會選邊間? [複製鏈接]

嶺南幼兒園, 維多利亞幼兒園 & 蘇浙幼兒園 ~ 你地會選邊間?

請各位媽咪俾D意見我~~~真係好煩惱!  

Re: 嶺南幼兒園, 維多利亞幼兒園 & 蘇浙幼兒園 ~ 你地會選邊間?

lambcow,
我覺得嶺南太淺, 上小學時很難適應, 維多利亞也是, 我有個朋友的囡囡入了小學, 每次默書都不及格, 因在幼稚園階段從沒默書和測驗, 所以一上小學便困難重重. 如果香港的小學不用測驗, 默書, 抄寫, 幼稚園不用教那麼深了, 現在, 我要找的是一間能銜接小一的幼稚園, 又能讓孩子快快樂樂上學的學校呢!   

Re: 嶺南幼兒園, 維多利亞幼兒園 & 蘇浙幼兒園 ~ 你地會選邊間?

sugar_mama

多謝妳的意見! 我都贊成妳的講法, 我地身為家長真係"進退兩難" 程度太淺or太深都唔得 ~~~

咁你有乜心水學校係有一條龍嫁?

sugar_mama 寫道:
lambcow,
我覺得嶺南太淺, 上小學時很難適應, 維多利亞也是, 我有個朋友的囡囡入了小學, 每次默書都不及格, 因在幼稚園階段從沒默書和測驗, 所以一上小學便困難重重. 如果香港的小學不用測驗, 默書, 抄寫, 幼稚園不用教那麼深了, 現在, 我要找的是一間能銜接小一的幼稚園, 又能讓孩子快快樂樂上學的學校呢!   

咁蘇浙係唔係一條龍~~~? 小學and中學好唔好呀?

‹ 上一主題|下一主題