用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07崇真K1繼續Talk
樓主: kammyyoung
go

07崇真K1繼續Talk [複製鏈接]

Re: 07崇真K1繼續Talk

收到信la?
hellojoyce 寫道:
PM班既同學仔報到   
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

聽上次的簡介會,所有崇幼學生是可以直升崇小.咩標準收就唔知.至於崇真中學還是到時再算. :

G5 寫道:
大家知唔知由幼稚園升上小學收幾人,咩標準收呢?
同埋你o地會不會讀崇真中學還是到時再算呢?

小學會讀,但中學係十年後的事,到時再算了!

TansonMa 寫道:
聽上次的簡介會,所有崇幼學生是可以直升崇小.咩標準收就唔知.至於崇真中學還是到時再算. :

[quote]
G5 寫道:
大家知唔知由幼稚園升上小學收幾人,咩標準收呢?
同埋你o地會不會讀崇真中學還是到時再算呢?
[/quote]

Hello all 07崇真K1 parents!

你哋好! My Son am Class, 希望later有機會同你哋相認啦!

咁快開咗個新topic dedicated for 07崇真K1, 好 efficient 呀!

通常你讀佢幼稚園, 都預咗你直升崇小.  I have a friend tried to "knock the door" for this year 06/07 崇小P1,  not even has a chance to submit the form,  崇真 already told my friend it's full already.

For me, 香港 rapidly changes 的教育, story and format keep changing, it's not up to us to determine and forecast the situation in the coming 9 years!  Can't even bother to think 崇真中學!!!

崇真幼稚園唔差得去邊, if you think it's expensive for the primary school, 睇吓攪珠好唔好囉. 攪珠攪得唔好你都仲有个崇小back up 呀.

我比較care佢coming 3 years' tuition fee and those unpredictable miscellanous fees!  Also, those uniform and school bags etc etc....

And the most important is, my son is happy to study there!  I know some cases, kids can't get along well w/others in school, parents finally need to find other school in K2!  (Don't worry, not in 崇真!)

我本來都只係o念"仲有起碼九年的事,到時再算"
不過今日有個同學仔亞媽同我講,中學如果讀私校或直資,每月都要成三四千,但攪珠就要看小學的區域,咩唔係住的區嗎? o甘如果讀崇真小再攪珠米要到深水埔區讀?
可能我太早搵野煩

哎,明日要報培正,去唔去報好呢?

G5,

咁我可以好肯定, 攪珠係住的區, 唔係讀的區域!  基本上, 讀邊間幼稚園係唔會影響攪珠結果!

培正, 當然係一間好學校啦!  如果你覺得你小朋友係可以讀到, 不妨去try your luck!

去咗現時崇真家長的forum, 有人問點解大家仲要揾小學, summarize as follows from other baby kingdom members:
1) 每個家長對小學o既要求都唔同, 揀幼稚園o既教學理念同小學都有d 唔同, 不過我就覺得崇小咁o既學費, 我會揀過另一間.相比係貴少少....當然找到間津貼o既英小都不容易.
2) 我個人黎講, 崇小都係間好學校, 但身為家長既, 就梗係想搵間更好. 考到出面間更好既固然好, 考唔到又派唔到既, 咁崇小都ok.
3)
至於我, 始終傾向津校, 話晒1比就要比6年, $2xxx/年 x 10個月 (如收10個月學費) x 6年 = $12xxxx  我覺得如果派到間唔太差既津校, 咁我咪可以有$12xxxx比阿仔出去學其他野.  不過我得15分, 津校............  

現在k2 & k3 家長話崇真校服甩色,但可以換的.
本人覺得佢哋source个supplier好似差咗d.

還有人推介:
推介各位看看港台的"天下父母心"
http://www.rthk.org.hk/rthk/program_archive.cgi?progdir=tv/parentshearts&event_name=%A4%D1+%A4U+%A4%F7+%A5%C0+%A4%DF+%0A

:

g5
我都諗緊培正去5去交表. 你明天幾點 ar, 我10:xx

ca29c010
咪我問架 lor    

ca29c010 寫道:
G5,
我個人黎講, 崇小都係間好學校, 但身為家長既, 就梗係想搵間更好. 考到出面間更好既固然好, 考唔到又派唔到既, 咁崇小都ok.

啊? 我又聽那位同學仔亞媽話,去左攪珠就無得再選私校,又話選了私校或直資就無得去攪珠,仲話政府會將摻加攪珠的學生的名單send比私校。究竟點啊?有d頭暈   係米同學仔亞媽知d唔知d,攪錯左?
金句:人云亦云,前其唔好頭痕。。。

lovetsungtsung 寫道:
g5
我都諗緊培正去5去交表. 你明天幾點 ar, 我10:xx

我係2:00-3:00培正,我聽過好多培正媽咪講,培幼會好淺,培小會好push辛苦,培中轉硬直資,學費會貴。
即係話,你讀的培幼就最好直上培小,因為程度淺你都好難搵到銜接的小學,但上到培小又開始辛苦,o甘個仔讀唔讀到呢?而自己又可唔可以承受壓力呢?所以我聽到都已經驚左。。。

我今日放棄咗培正交表!
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

sleepingbo 寫道:
我今日放棄?培正交表!

點解?我仲15/16

G5
其實我都有聽過, 所以, 先心大心細, 我怕到時係我受唔到壓力. 但唯一吸引, 係佢個名'響'

多謝你的稱讚!我唔想阿仔太大壓力,因小朋友的資質是怎樣,大家都不懂得分析,到小學才知辛苦,先至轉校,又影響大人和小朋友。

AM班既同學仔報到

ltt,
咁你交唔交留位費...  

sleepingbo,

係呀!尋日(星期一)下午先收到!!   
我下個禮拜去交留位費lu!!

[center]Larry's birthday ticker[/center]

Sat , will u go to  鑽石山靈糧 interview?
hellojoyce 寫道:
sleepingbo,

係呀!尋日(星期一)下午先收到!!   
我下個禮拜去交留位費lu!!

我係明天9.30am交培正form, 但聽你地講完, 我都15/16呀  

joyce
終於等到你黎     

meldoy2216
女人真係好麻煩, 有間好既, 仲要左諗右諗     

lbb

Nice to meet u!
YLau 寫道:
我仔仔是讀下午班! Nice to meet you all!     
‹ 上一主題|下一主題