用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 編上,下午班的準則
go

編上,下午班的準則 [複製鏈接]

編上,下午班的準則

其實學校是以何準則編配小朋友上,下午班的呢 ? 是否面試表演唔好就收下午 ? 我個仔被配了下午班, 因老師說他表演很差, 仲話我個仔用玩具掉向他, 很沒禮貌, 我很驚訝, 我一直都在場, 但我見唔到佢有向老師掉玩具, (除非我睇溜眼), 雖然仔仔當天唔肯答問題, 但若是因為這點而導致讀唔到上午就好唔開心

Re: 編上,下午班的準則

我都好想知.學校真用此藉口判入下午班?咁老師真係好鬼老實.一般都會話"上午班學額不足","上/下午班一樣"之類.有無退休或現役幼師講解下呢?

我想補充一下, 學校電話通知我時都係話太多家長要上午班,唔夠額, 我只是有朋友識裡面的老師, 代問之下, 才知真實原因, 學校一定唔會破壞自己形象的

另外, 其實我好質疑係咪一次interview就可以決定到個小朋友好難教呢, 小朋友每日的狀態都唔同, 對嗎 ? 我知我個仔脾氣唔係太好, 說話能力是差了些, 但我已經好努力幫佢, 參加
playgroup個別輔導, 已有很明顯進步 (以前他常常打小朋友的, 現在已沒有了, 好小發生), playgroup老師都說佢有進步, 但經過昨天老師的說話, 我覺得好down, 好灰心, 我只是想每天親眼望住呀仔, 開心的送他入學校咋

我好同意INTERVIEW0個一陣間,係唔可以睇到D咩野
不過唔好太介意,我仔仔都編入下午班
有朋友識KG老師,佢話因為大,細仔可以相差一年,有D KG
會將細仔及面試時表現比較"細"0既小朋友編係下午班,因為下午班通常少D人讀,師生比例少,照顧會好D,同埋老師會假設佢地智力發展比較相近,方便編定課程

以上係我係朋友到聽返黎,未必每間都用呢個做標準
當多知一樣LAW

我自問我個女Interview表現OK,肯講肯答,玩玩具時,老師要求都能做到. 星期五學校打電話通知上午班無位,下午要唔要,
好似學位好緊張咁,我就話算喇.下午都OK.
‹ 上一主題|下一主題