用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 就讀幼稚園(國際班)對將來升讀本地傳統小學有咩影響請過 ...
go

就讀幼稚園(國際班)對將來升讀本地傳統小學有咩影響請過來人指點下 [複製鏈接]

就讀幼稚園(國際班)對將來升讀本地傳統小學有咩影響請過來人指點下

我小兒現就讀幼稚園(國際班)k1
現在計劃將來升本地傳統小學
使吾使k2轉返(主流班)

:-) 我愛這個家

Re: 就讀幼稚園(國際班)對將來升讀本地傳統小學有咩影響請過來人指點下

有無人有經驗之後談呀

Re: 就讀幼稚園(國際班)對將來升讀本地傳統小學有咩影響請過來人指點下

my son has studied int'l section in local kindergarten for 3 years.  i'm gonna to put him in int'l section of local primary school.  don't think there is any problem for him to survive in any local traditional school or main stream class.  the advantage of putting him in int'l school is to provide him opportunities in learning / improving his eng / mandarin languages in terms of thinking, speaking, presentation ..........  no need to worry too much.  tks.

我諗你先了解你仔仔間幼稚園既國際班喺點教學先. 佢哋是否全英文上堂, 而無教中文字的寫法同讀音. 會否有教普通話? 有無功課要回家做?

好似我仔仔間幼稚園的國際半日班, 喺全英文和普通話教學. 並唔會特別教中文的書寫及廣東話讀音, 所以我幫佢揀咗主流班, 中文, 英文和普通話都會學到. 個人黎講我覺得咁樣全面 d.  對小朋友o黎講雖然都會有壓力, 但呢個唔代表喺一件壞事喎. 起碼我會覺得上到小學唔駛追得咁辛苦喎.

曾經聽過一個 case, 就喺一個小朋友本身喺一 d 活動教學的幼稚園, 但上到小學個小朋友好難適應, 佢父母只喺幫佢揀咗一間好普通程度的學校都追唔到, 個小朋友好唔開心, 變得好無信心,  最後佢父母只好幫佢報國際學校.

好多家長都喜歡幫小朋友揀國際班, 因為想佢哋 d 英文好 d, 但咁樣好容易又忽略咗中文的重要性.   我返而覺得其實可以俾佢哋出去參加 d 英文 playground, 一樣可以改善英文, 又可以識多 d 朋友仔, 咁都幾好呀.

多謝大家的意見

我會再了解一下將來升K2 會否有中文教
現在K1只有英文

‹ 上一主題|下一主題