用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友唔肯做功課,有乜方法 ?
go

小朋友唔肯做功課,有乜方法 ? [複製鏈接]

小朋友唔肯做功課,有乜方法 ?

小兒小二唔肯做功課,由於工作關係要夜番,試過去補習班,都係唔掂,軟硬兼施,獎罸讚都出齊,就算自己放假陪佢做,都係3分鐘熱度,做少少就嗌肚餓,廁所,身痕,總之多多籍口,對住佢,就黎發癲喇,有無方法教教我.   
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

Re: 小朋友唔肯做功課,有乜方法 ?

有冇同佢坐底傾下,咩原因呀?
冇興趣?

傾左好多好多次,幾乎每晚都傾,而家佢承認自己懶,佢話肯改,但係得個講字,今日唔駛番學,佢只得6題數未計,同埋叫佢溫埋d默書,其他功課早兩晚做左,今朝到而家都係做左3題,而家打俾我話頭暈喎,唉, 救命呀 !
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

fitceom
係咪因為功課好深所以唔想做..or?你之前用過乜獎罸方法?

actaully, 有兩個方法:
1.

正所謂你緊佢唔緊!
同佢講:'我唔會再吹你做功課,你唔做老師會罰你!'罰個個係你,唔係mummy, mummy既責任你係返工, and take care of you, 你既責任係做個好學生, 做功課'另一方面,
Let him know what his responsibility is! and ask his tutor to give him a punishment if he still doesnt do it well.

2.

有問過他大個仔想做乜嗎?e.g.If he says he wants to be a dcotor, then you can tell him that 'I turst that you can be a doctor too! If you wanna be one, I would suggest that you study hard.' ,etc.
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!
‹ 上一主題|下一主題