用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 冇有人不獲幼稚園減免學費呀?
樓主: abc123__812
go

冇有人不獲幼稚園減免學費呀? [複製鏈接]

Re: 冇有人不獲幼稚園減免學費呀?

我想問下有冇人試過覆核成功呀??

今早終於打通電話 , 不過, 佢話要下星期才回覆, 掂解唔批

3人家庭
每月收入$6521以下----全免(100%)
每月收入介乎$6522至$9480---3/4免(75%)
每月收入介乎$9481至$17416---半免(50%)
每月收入$17417或以上不獲減免

你比左9個月收入佢,我估佢係張$68833/9個月=$7648
咁咪超過左個限額lo
lamchung610 寫道:
佢叫我報05年10月至06年9月內既收入麻~禁我既收入係:

第一間公司:(05年10月6日至06年2月24日)
05年6/10~31/10 $6709.67
       1/11~30/11 $7466.67
       1/12~31/11 $8000
        1/1 ~31/1   $8387.10
        1/2 ~24/2   $7428.56 + (代通知金$8000)

06年2月25日至06年7月9日失業

第二間公司:(06年7月10日至現在)
06年10/7~ 31/7 $4403.23
         1/8~ 31/8 $6500
         1/9~ 30/9 $5763.34
       1/10~31/10$6175

05年10月至06年9月總收入為$6709.67+$7466.67+$8000+$8387.1+$7428.56+$4403.23+$6500+$5763.34+$6175 = $68833.57

計算方法:家庭全年總收入÷家庭成員人數+(1)<(2-3人單親家庭()增加至2)

我的家庭成員只有我和囝囝兩人~而且是單親家庭~所以...

$68833.57 ÷ 4
= $17208.3925

即是全免100%~但只批了我75%~不過唔知我有冇計錯呢??請指教!!

我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

但係係計全年收入架麻~點解會除9個月呢?

係喎!! 應該除12個月喎!!

我打左兩次, 都話會回覆我, 但已1星期, 重未收到電話, 有冇其他人已收到回覆呀?

我上星期問過~佢話月尾會再有一批信寄出~
叫我如果到時再收唔到先再打上去喎~
唯有再等到月尾睇睇先~  

今天我又打去問, 個負責人放假, 冇人幫到我, 只可下星期打去啦, 唉! 都唔知要攪到幾時?

等我一陣又再去下問下佢~煩下佢先~

你係邊個主任負責架?你係邊區架??

LAMCHUNG,

我有2個月失業, 但全年收入剛好 50%減免, 最好還是不批. 我估很多家長面對這種情況, 所以當日很多人打電話俾學費減免組查詢.

TKS
JOYCE

今早終於找到負責人啦, 佢check番, 計錯左我的入息, so 12月頭會再出新結果

有冇攪錯呀~計錯都得~

唔搵佢覆核都唔知呀~唉

如果你一年只得9個月有收入, 他們會將你9個月的薪金總和除9X12, 得出的就是你的年薪, 再用這個年薪除家庭人口+1來計算.

waiwai75 寫道:
係喎!! 應該除12個月喎!![quote]
[/quote]

唔係馬?但我根據申請指引上, 說明係 "家庭全年總收入" 除以"家庭成員人數 + (1)", 並冇講過以您的方法去計喎?? 如是的話, 咪好怪, 唔係個個人都會個個月都有收入家喎
莎也加 寫道:
如果你一年只得9個月有收入, 他們會將你9個月的薪金總和除9X12, 得出的就是你的年薪, 再用這個年薪除家庭人口+1來計算.

[quote]
waiwai75 寫道:
係喎!! 應該除12個月喎!![quote]
[/quote][/quote]

我覺得今年好似好多人都話唔arm 呀, 我去年都冇錯
有冇攪錯呀~計錯都得~

唔搵佢覆核都唔知呀~唉

喂喂喂~好消息~頭先又打左去學生資助辦事處~個到個職員話應該全部已經覆核哂啦~依家電腦仲update緊資料添~一陣等電腦update完就可以check到結果~佢叫我試下一個鐘頭後再打去~睇下update完未就可以check到喎~

如果唔係~最快12月頭都會有信通知結果!

真的希望大家覆核成功

呢兩日, 應該會收到信, 好緊張呀!!!!!!!!!

係咩係咩~呢兩日會收到信呀?呢個消息邊到黎架?

我打去問家, 佢話30號已出左信啦! 今天應收到信家啦, 等陣我去信箱睇下, 有消息我會post 上黎
係咩係咩~呢兩日會收到信呀?呢個消息邊到黎架?
‹ 上一主題|下一主題