用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 冇有人不獲幼稚園減免學費呀?
go

冇有人不獲幼稚園減免學費呀? [複製鏈接]

冇有人不獲幼稚園減免學費呀?

好唔開心呀! 剛收到通知信話唔批呀, 都唔知掂好?? 明明計過, 應有 half 家嗎??   冇有人都係咁呀??

Re: 冇有人不獲幼稚園減免學費呀?

我計到我係全免~但佢只批左75%比我~
今日打去問佢~d人態度又差又好似嫌你煩禁~
不過錢黎架麻~禁我咪係禁問佢囉~
佢話如果想覆核可以寄番封信比佢~之後寫番收入呀~或者你覺得計錯d咩~等佢再check多次~

你係點計呀?你係唔係肯定冇攪錯~如果係就快d叫佢再覆核多次啦!!

我上星期收到信話唔批,不過都預咗,因為上年就勉強可以減到六佰元(k1),但今年就打定輸數,因為人工加了,但佢地申請最高收入就沒有提高,所以預計唔得,不過就有d唔開心,一來想慳得幾多得幾多,二來加上知道學費卷個仔又用唔到,但學費真的很貴,都唔知個政府唔計,像我們這樣的家庭,中下收入,什麼優惠都冇,申請居屋又過額,衣住食行樣樣都貴,唔通真係要老公唔做野,去申請公援嗎?說真計落都幾好,住食等都有津貼,學費醫療都有!像我家又要供樓,老公返工食飯交通費又貴,單是交通費每日要50元,政府個d褔利都受唔到,但交稅就要交足,d怨氣都唔知同邊個講。     

有冇攬錯呀, 掂解明明計到全免, 變左 75% 家???
我冇計錯, 應得 half 家, 唉! 好煩呀
因為咁超出晒預算
lamchung610 寫道:
我計到我係全免~但佢只批左75%比我~
今日打去問佢~d人態度又差又好似嫌你煩禁~
不過錢黎架麻~禁我咪係禁問佢囉~
佢話如果想覆核可以寄番封信比佢~之後寫番收入呀~或者你覺得計錯d咩~等佢再check多次~

你係點計呀?你係唔係肯定冇攪錯~如果係就快d叫佢再覆核多次啦!!

唉! 我地呢階層的家庭是好慘家, 大部份福利都冇份, 我有個舊同事, 一家4口申請綜援, 住又唔使錢, 小朋友讀書又唔使錢, 佢自已另外又做老細, 月入萬幾兩萬現金, 您話呢個係咩世界?    我地就做到死下死下, 想減免少少學費都唔批, 真無奈 :cry:

好慘呀~我打去學生資助辦事處問~d職員d態度又差~(灣仔區)

我係單親家庭~我自己一個養囝囝~就係想靠自己唔想拎綜緩~所以自己搵野做~學歷又唔高~又唔識講英文~依家做個文員仔都係得個6千蚊~又要交租又要交學費~仲有亞囝d奶粉尿片錢~亞囝老豆走個陣又爭落一大筆數要找~依家每個月都係緊緊夠用~真係o岩o岩好冇哂~自己已經死慳死抵~lunch都係番屋企食~仲想點喎~

打到去問佢地係點解既~d人又好似嫌你煩禁~禁錢黎架麻~又唔係佢~佢梗係唔煩啦~你估我好想打上黎煩你地架~真係谷氣!!

你地可以問低職員叫咩名...咩部門...

我諗佢地都應該立即轉聲氣...再唔係寫信去申訴專員公署投訴佢地...

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

LAMCHUNG,

咁你今天收到信未.

HI LAMCHUNG,

唔好意思, 看到你有 75%, 都唔知點計

我和你同一情況, 唯有星期一了解LA

我都唔接受審核結果,我跟公式計過有75%,現在只有50%,失晒預算,好嫐啊.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

佢叫我報05年10月至06年9月內既收入麻~禁我既收入係:

第一間公司:(05年10月6日至06年2月24日)
05年6/10~31/10 $6709.67
       1/11~30/11 $7466.67
       1/12~31/11 $8000
        1/1 ~31/1   $8387.10
        1/2 ~24/2   $7428.56 + (代通知金$8000)

06年2月25日至06年7月9日失業

第二間公司:(06年7月10日至現在)
06年10/7~ 31/7 $4403.23
         1/8~ 31/8 $6500
         1/9~ 30/9 $5763.34
       1/10~31/10$6175

05年10月至06年9月總收入為$6709.67+$7466.67+$8000+$8387.1+$7428.56+$4403.23+$6500+$5763.34+$6175 = $68833.57

計算方法:家庭全年總收入÷家庭成員人數+(1)<(2-3人單親家庭()增加至2)

我的家庭成員只有我和囝囝兩人~而且是單親家庭~所以...

$68833.57 ÷ 4
= $17208.3925

即是全免100%~但只批了我75%~不過唔知我有冇計錯呢??請指教!!

lamchung610 ,

乜收入唔係計05年4月-06年3月咩,,,,佢會唔會講錯呀...
你要看番喎...

*06-07年度之申請, 應申報05年4月至06年3月期間之入息.

*全年家庭收入包括雙糧及花紅, 不可扣除供樓或租金支出, 公積金及強積金.

*二至三人的單親庭, 公式中除數的(1)將會增加至(2)

我肯定我個主任係同我講05年10月至06年9月~

我都好清楚禁問佢~你肯定係05年10月至06年9月~佢話係~你寄番黎覆核都係寄呢幾個月既收入證明~

我都唔明點解~不過我已經寄左去比佢覆核!

我打左去問, 但個職員叫我留低編號 & tel no. , 約一星期後個負責同事會覆我喎, 咁我依家可以掂??? 只可等????

我今日已經寄左信比學生資助辦事處要求覆核∼

我仔仔剛剛批左半費law
但真係好似計05年4月至06年3月喎,你要問清楚呀

問 9: 有關「社會需要」的準則,有甚麼須留意的事項?

答 9: 有關「社會需要」的準則,詳情見「幼稚園及幼兒中心學費減免申請指引(2006/2007)」的附錄,此外,請留意以下的事宜:
a. 第一類
全職工作的時期一般是以2005年4月1日至2006年3月31日為準,但假如申請人能夠證明申請人及其配偶於申請前的一段時間(一個月或以上)已符合每月工作120/104小時或以上的條件,並且能提交聘用、受僱時數等證明,本辦事處會考慮接納。

以上copy from學生資助辦事處

點解我仲未收到信o既? 批唔批都覆我呀, 請問有冇人知最遲會幾時收到信呀? 如想查詢可打咩電話? Thanks

Vianness:

禁係咪即係佢叫我交05年10月至06年9月既收入都會批呀?
其實就算報05年之前個d我都冇所謂架~只係佢叫我報05年10月至06年9月既收入比佢~禁我咪照做囉~

禁佢係咪即係都會覆核呢?

‹ 上一主題|下一主題