用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 世事就係咁得意
go

世事就係咁得意 [複製鏈接]

世事就係咁得意

我呀哥有二個仔, 大仔証實輕度自閉, 但係岩岩CHECK 到細仔係優異生 IQ128但未到130, 學校話唔會特別TRAIN 佢, 亦無特別機構可以幫到佢, 依家佢細仔科科零分, 又特別倒旦, 點算
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

Re: 世事就係咁得意

咁你叫你阿哥同個細仔check非韋氏的另一些iq test啦﹗但test乜就自己去問下專家意見。

我有個朋友ge朋友ge小朋友就係咁,韋氏無達"標",但係另一個test佢ge分數就係資優,原來是小孩在某些官能上有障礙,韋氏在語言智商測試上係要用聽力和用口回應架嘛,好似li個小朋友最後仲跳左班添,分分鐘仲叻過好多達"標"的小朋友......。

有時,如果是偏 visual spatial learner的gifted,佢地係某些iq test的亦分數可能唔係好高。因為那種test的方式並不適合他們。

又或者如果小朋友仲細,過多一、兩年再test多次啦。

個人對用單一iq test來評定資優生極有保留。正如許多資優書所謂,過份認同iq test的分數會傷害了很多人。

另有部分只是創造力高的 "spirited" gifted,佢地都未必會在iq test中得高分,但你話佢無果d iq test高的人聰明嗎?個人認為不見得喎,有時你會覺得他們甚至比起那些好合乎邏輯理性的gifted更具有智慧和深度添,係乜智慧?之咪就係那種不能靠不停學習而來的智慧囉,並不像數學般可以計算出來,可以有軌道可尋,就好像是無形似的.......。

以上純屬個人意見。
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

多謝你的意見, 其實細仔(依家十歲)係一向去健康院做IQ TEST時姑娘都話佢應該係優異,之後都係老師比意見叫我哥佢地十歲比個仔去做出便 IQ TEST ,你可否比其他TEST的資料我嗎?
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我也不知道那個朋友ge朋友ge細路做的另一個test係乜,那次和朋友聊開她順便提提她那朋友的事情。

如果是創造力的test,我諗無一個test有資格證實瓜?

或許你去這個區的一個topic﹕ 多間機構[私人/非牟利]可以做資優兒童評估

如果取得以上的資料,再打去那些機構度問下佢地意見啦﹗如果有錢,一定得到各種詳細評估和意見的。

一個小時面談分析的費用,是我就可真無法負擔。好貴。其實淨係個test費用我都會嫌貴,如果要test,我li種人,無論幾多分,我都一定要詳細報告架,仲有一定有好多問題問,打爛沙盤問到底(私人ge可能無任歡迎,斷鐘計嘛;政府的可能想練c我都有份...哈﹗),test完無非常非常詳盡的分析和給我問一大堆問題的話,我唔肯罷休架。哈哈﹗之後睇下埋數幾多錢丫喇??

無錢都係算ba la...只要學校肯按小朋友天分栽培下,這就無問題喇;當然,小朋友至少要俾學校睇到他有那方面非常突出啦﹗(咁唔駛睇iq test都會栽培架喇)如果睇唔到,你又沒有證據(iq test報告),咁就真的無辦法喇。 :
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

我哥大仔己經每二星期要見心理醫生, 若果細仔又要, 真係好貴呀, 但係我哥都唔想浪費左個仔, 因為佢其實未必可以響正常學校讀書, 佢真係科零雞旦, 連補習老師都唔肯同佢補

佢係唔係右腦好發達架?佢用左手的嗎?
又你地見到佢有乜專長?例如音樂、繪畫或各類創作?
是否好幽默和古靈精怪,不愛正面回答問題?

佢係用右手的, 正如你所話, 佢喜歡繪畫, 不過係亂咁了, 了完你又知佢畫乜既

是否好幽默和古靈精怪,不愛正面回答問題====全中

有些小朋友學習模式係偏用耳仔和把口;
有些則可能係偏用眼睛和手部操作;
有些可能全部都極唔錯,咁個小朋友的iq一定十分高(高度資優150+)先至兩者都好。

如果好偏視覺學習的,他們在某種用語言智商測試的iq test中並不適合吧?

唔知你阿哥個小朋友係唔係visual spatial learner,但可以參考下。

visual spatial learner 1
(睇下幅圖,視覺空間學習者係lou sho d咁,哈,且個樣仲係笑架,比較情緒化d ge; 但係另一種學習模式的呢,比較有條理,而且唔係好識同你講笑,嚴肅好多,他們的eq通常都較高。)

visual spatial learner 2

中文ge﹕
http://www.mdnkids.com/family_edition/detail.asp?sn=38

以下這個網圵的文章寫得很好,你會得到很多資料,係就係英文且又好長,但真係好值得參考架。慢慢睇啦﹗
http://www.nswagtc.org.au/ozgifted/conferences/SwordVisualSpatial.html

正呀, 真係要慢慢睇

Hi 睡覺,
I've read feel pages of you via other forum. I'm feeling struggle of my son. He has behaviour problem at school but excellent in arts and music.  

I'll bring him to 智能評估 on next week which suggested by the class teacher. Regretly, the teacher do not know how to handle him. (me too). Thanks for your recommendation and let me know much of him from different way.
‹ 上一主題|下一主題