用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 05金巴倫小朋友升L2? 入來傾下近況 (6)
樓主: CMMANDY
go

05金巴倫小朋友升L2? 入來傾下近況 (6) [複製鏈接]

Re: 05金巴倫小朋友升L2? 入來傾下近況 (6)

alalma,

我在隔離8到, 乘的士到在nana站附近去Dream World, 跟meter, 連tollway約200b。原來都玩一日, 咁可能唔去動物園了, 我同事最想去Dream world & 水族館, 原來水族館就係位於鐵路沿線, 太好了, 多謝妳ga 資料.:wink:  :wink:

CMMANDY

alalma 寫道:
我未試過自由行BANGKOK,不過記憶所及DREAM WORLD &動物園都唔係咁易去到GA!動物園&DREAM WORLD都係喺市郊,而水族館就係位於鐵路沿線,好易去到!我諗DREAM WORLD &動物園at least要spend 2 whole days!

[quote]
CMMANDY 寫道:
alalma, SandyKL

朋友2 公婆帶3 歲囡, 自由行去泰國曼谷, 想去夢幻樂園(Dream World) , 水族館 & 動物園交通點安排呢? 那間4-5 星級酒店在曼谷, 方便去這3 大樂園外, 仲是乾淨d呢?另外由於只逗留4 日3 夜, 會唔會有2 個樂園,可以近d, 一日玩哂咁呢? 分享下呀!    

CMMANDY
[/quote]

Thanks!

alalma 寫道:
我都唔曉呀!如果打聽到話你知吓!

[quote]
CMMANDY 寫道:
Dear All,

有沒有聽過荳奶, 中醫建議我囝轉食, 希望減低痰ga 形成. 都唔知邊隻牌子好.

[/quote]

SandyHung,

屈臣氏7 折優惠, Pigeon 洗奶樽液39.1/ Pack

水族館位於Siam站ge shopping mall Siam Paragon ge basement,好方便!Dream World其實好啱小朋友玩,al al玩到唔肯走!

CMMANDY 寫道:
alalma,

我在隔離8到, 乘的士到在nana站附近去Dream World, 跟meter, 連tollway約200b。原來都玩一日, 咁可能唔去動物園了, 我同事最想去Dream world & 水族館, 原來水族館就係位於鐵路沿線, 太好了, 多謝妳ga 資料.:wink:  :wink:

CMMANDY

天穎-----4 號車, 午膳第 21 席
Yan -----3

Yeah! Congratulations, though a bit late !!!

CheaChea 寫道:
Sandyhung,

TimTim既型仔look好殺食,得獎係實至名歸,恭喜,恭喜。         

天穎-----4 號車, 午膳第 21 席
Yan -----3
Qvi 3.97kg :-?
http://www.babyhome.com.tw/bb/156458

alalma 寫道:
去大陸搞party?如果要攞獎就去公司果邊啦!弟婦個妹??唔係太親啩!應該禮到就okay啦!你ge concern會係細B嗎?

[quote]
SandyHung 寫道:
我弟婦細妹12月9日結婚,佢預咗請我哋一家去飲,但 當日我公司喺大陸搞Annual Party,並会班發工作超過10年ge員工獎,而我是其中一份子,你哋俾d 意見我 應該去邊个party好呢?
[/quote]

My decision is as same as AlAlma suggestion.
http://www.babyhome.com.tw/bb/156458

Audreyma,

真係令人羨慕,平時去係慳好多,學CMMANDY話齋,去旅行真係你強項。

今次去沙巴有冇螢火蟲睇?我聽人話果處有座樹林,夜晚去睇螢火蟲好靚,每次我一想起睇螢火蟲,就會諗起果套韓國電影「假如愛有天意」,入面男女主角一齊睇螢火蟲既畫面及音樂。

SandyHung,

我知靜脈曲張多數發生係孕婦及需要長期站立既人身上,仲以為可以醫番好添,原來咁手尾長架。你工人好彩,遇上你,起碼你都會嘗試去幫佢醫。

咁要睇你同弟婦個好有幾熟,如果好熟好熟,都會考慮下既,但如果麻麻地,緊係去公司宴會啦,我覺得會開心d。係大陸過夜怕咩呀,大陸唔係咁恐怖架

Audreyma,

去沙巴正呀,上次我哋都有考慮過,不過因為要跟團撞正淡季唔成團無緣一遊,唯有等你D靚相分享吓。

CMMANDY,
記得阿囝以前痰多都係要戒奶或稀式D奶因奶粉嘢痰,豆奶多數俾D對奶粉引致腸胄敏感既小朋友。
無錯,好似AlAlma 及Sandykl咁講水族館好易到BTS旁,而動物園及樂園比較遠,所以乜而叫你朋友選擇跟團,唔喜歡既節目就自由行。

Sandyhung,
靜脈曲張食住藥應該無問題,個醫生開嗰藥都幾靚喎。不過急性期係要休息多D,唔可以企咁多,夜晚瞓覺用枕頭昂腳,重有飲食方面都要注意吓唔好食咁的高脂食物。

CMMANDY and Manlam,

係喎,你哋或朋友都去泰國,唔知上次Sandykl俾我既電話card你哋用唔用得着,如有需要就pass俾你哋。   

CheaChea,

係喇!好無奈, 香港來講, 奶對小朋友好重要, 除非厭奶, 唔係就飲來她們唔飲為止, 我問過出面, 原來飲完奶, 最好飲幾啖水, 可以減低奶留在喉嚨    , 我姑奶在美國, d小朋友1 歲, 已經轉飲鮮奶    如果再咁下去, 可能好無奈下, 轉飲鮮奶      .
我朋友因帶小朋友, 而且去過泰國, 所以只想去幾個, 啱小朋友玩, 但唔洗早起及早走, 重點enjoy 在樂園時間, 現在Book 好哂了,     , 唯獨想知d路程    等我再告訴她, 妳們ga 意見先.

CMMANDY

CheaChea,

我問一問亞Man 先 是否像香港, 在便利店增值, 然後在電話亭打返HK呢?
或是插入手提, 隨時HK & 泰國互通呢?

CMMANDY

CMMANDY and Manlam,

係喎,你哋或朋友都去泰國,唔知上次Sandykl俾我既電話card你哋用唔用得着,如有需要就pass俾你哋。   

CMMANDY,

若然你轉鮮奶都要考慮會否適合,因為好似未到一歲唔係咁建議,因為奶粉係配合BB而提煉,而鮮奶太天然驚有D小朋友對牛敏感,況且突然轉奶又驚佢腸胃唔適應。

我諗囝囝因為痰未消晒先咁樣,好彩佢而家咁大過奶奶可以食粥飯代替,咁乜而試吓戒奶一段時間等D痰清哂先再飲番奶。

CMMANDY,

Sandykl上次俾我張card好似話去便利店增值就可以。

CheaChea,

我囝無奶不歡, 得閒就奶奶, 而且通常飲完奶入睡, 如果我在家, 仲要將樽交回給我, 可能我會讚他, 令他開心, 麻麻時常說, 一日飲幾支奶, 希望他這幾日曳D, 唔洗介奶喇!  

CMMANDY

CMMANDY,

若然你轉鮮奶都要考慮會否適合,因為好似未到一歲唔係咁建議,因為奶粉係配合BB而提煉,而鮮奶太天然驚有D小朋友對牛敏感,況且突然轉奶又驚佢腸胃唔適應。

我諗囝囝因為痰未消晒先咁樣,好彩佢而家咁大過奶奶可以食粥飯代替,咁乜而試吓戒奶一段時間等D痰清哂先再飲番奶。

CMMANDY,

天男(or天藍)果然同Tiff一樣咁鍾意飲奶,咁唯有稀式D奶奶。

係天立呀!    

CMMANDY,

天男(or天藍)果然同Tiff一樣咁鍾意飲奶,咁唯有稀式D奶奶。

alalma~ SandyKL~ CheaChea~

其實我跟弟婦個妹係好熟好熟果種,以前我結婚後暫住屯門時,我哋成日去飲茶架。 我唔係怕喺大陸過夜,只係我唔捨得Tim & Owen離開我一晚。等我再考慮吓先!Thanks!

CheaChea~

乜原來高脂食物都会有影響架? 我工人仲成日話要增肥添,等我勸吓佢唔好食咁多高脂食物先! Thanks!

Sandyhung,
靜脈曲張食住藥應該無問題,個醫生開嗰藥都幾靚喎。不過急性期係要休息多D,唔可以企咁多,夜晚瞓覺用枕頭昂腳,重有飲食方面都要注意吓唔好食咁的高脂食物。
‹ 上一主題|下一主題