用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 05金巴倫小朋友升L2? 入來傾下近況 (6)
樓主: CMMANDY
go

05金巴倫小朋友升L2? 入來傾下近況 (6) [複製鏈接]

Re: 05金巴倫小朋友升L2? 入來傾下近況 (6)

SandyKL,

我老公話 好多勁人喎,攞獎 未輪到佢喎。

[quote]
SandyKL 寫道:
SandyHung,

唔,等我神婆幫你算一算下,最近紅鸞、喜神臨你家,不久必有喜慶事。嘻嘻,你老公必定有獎

SandyHung,

妳老公真是影得唔錯, 我都估他得ga, 俾d信心他.

CMMANDY

Thanks!

coracora 寫道:
響隻船頭方向.匯豐銀行隔離.馬頭涌官小對面   

MMWong, Furbabies, Nicholasboy, Bowiema,

恭喜恭喜!     

答咗你啦!Please check e-mail.

CMMANDY 寫道:
有朋友日遊, 想知道上次妳住Sheraton Hotel, 房內有沒有迪士尼卡通佈置, 我找番妳E-mail 給我ga相, 但看唔番囉 所以諗住問妳囉.

恭喜哂我地理度有份

SandyKL,

哈哈! 咁妳咪可以好free !     一於咁話, 食完先Join 番Yola, 一齊去科學館.

星期六, 返左學校開朗文家長會, 大意是教家長, 點樣用這套新書,幾得意ga, 至於Phonics 就用返 #5 & #6, U3 將會有10本中文故事書 + 英文有12 本 Reading, d書極度colorful     , 連我都有興趣想看下

Audreyma,

我收到了, Thanks!   

Dear All,

星期六時間如下

SandyKL, CMMANDY, coracora & Eva

3:25pm 美麗華酒店向Park Lane 方向等
5:00pm -MMWong, cheachea, ManLam各自入來科學館玩, 來左再電聯找大家
7:15pm -Audreyma, alalma豬骨煲等    , 簡太-2 圍

到時見

CMMANDY

收到.冇問題   

喂...喂...喂....訓醒未呀
做セ吾入黎講野呀   

CMMANDY
金水食壽司洗吾洗訂位呀
                    CORA

應該無得book, 要去攞位, 應該唔多人掛, 或許我早dd, 去look look, 多人就等位call妳們過來, 妳約埋Eva 喇!

CMMANDY
金水食壽司洗吾洗訂位呀
                    CORA

SandyKL,

妳pm 我妳手機, 到時方便聯絡   

CMMANDY

OK.到時你打電話比我呀!

, 到時電聯

OK.到時你打電話比我呀!

OK! 到時見!

CMMANDY 寫道:
Dear All,

星期六時間如下

SandyKL, CMMANDY, coracora & Eva

3:25pm 美麗華酒店向Park Lane 方向等
5:00pm -MMWong, cheachea, ManLam各自入來科學館玩, 來左再電聯找大家
7:15pm -Audreyma, alalma豬骨煲等    , 簡太-2 圍

到時見

CMMANDY

SandyHung,

有關工人野想問下,我同事個工人星期日放假,攪到星期一凌晨5點返屋企,我同事問佢佢話陪個姐妹入醫院,問佢姐妹係邊間醫院,佢又話係入急症室,陪佢成晚,問佢拎姐妹僱主既電話,又話唔知,攪到我同事要炒佢,但佢真係俾佢一個月通知。依家佢同我地傾起又驚,佢個工人做左12年,照正要俾成$28xxx,佢又唔想俾咁多,又驚個工人發爛渣,佢搵左間外籍傭工公司,果間公司話個工人5點鐘番,唔算通宵唔番,佢冇犯例喎。

但我地聽左個個都覺得有冇攪錯,我聽講過明明係規定傭工必需要晚上9時回到僱主屋企。

依家兩個問題想請教你:

第一. 究竟個工人咁樣係出面逗留,算唔算犯左例?

第二. 我同事另一方面唔用佢,係想到佢服務年資咁長,俾長期服務金都好大筆,佢話外籍傭工長期服務金上限係15萬喎,到底係唔係呢?

我同事心大心細,又想炒佢,又想俾佢留低。真好笑就係,佢俾一個月通知個工人,俾我講講下,佢又開始驚起上黎,怕佢玩野。

CMMANDY,

俾左個傳訊你啦。到時見啦,我身自由,心唔自由呢!要掛住去接佢。星期六約左朝早係尖沙咀毛妹處試堂,睇下點,或者下晝果堂芭蕾舞唔上又得。

多謝報料,咁我想問係唔係真係要學點用套新書架?見你咁形容,應該幾有趣喎,有d期待添。

SandyHung & Audreyma,

昨日我問過麥當勞, 可以改期, 所以決定將生日會改遲一星期, 就一就琴行, 等Tim, Audrey & 天穎都可以參與演出 , 不過我都未幫天穎報名 .

SandyKL,

收到妳pm, Thanks! 套書幾得意, 不過教ga, 主要係光碟點配合溫習, 原來放電腦播放, 仲有錄音功能啊!    .

CMMANDY

SandyKL,

求先我幫你諮詢過我 agent, 佢話 首先according to the law, 工人事實上 一日係有24小時休息時間, 我哋係冇權限佢幾時返僱主家的, 但 我 agent 一般都會用 insurance 嚟控制啲工人, 若果工人要在外面過夜, insurance 一定唔保佢哋嘅, 所以 如果工人休息 over 24小時,僱主必須報警, 以確保有 terminate 佢嘅理由, 而 僱主則無須給予她一个月通知期, 而 長期服務金最好揾 Labour Dept 幫你朋友計清楚, 因為做咗成12年, 唔會$28xxx咁少, 一定超過 3字頭喎。

SandyKL 寫道:
SandyHung,

有關工人野想問下,我同事個工人星期日放假,攪到星期一凌晨5點返屋企,我同事問佢佢話陪個姐妹入醫院,問佢姐妹係邊間醫院,佢又話係入急症室,陪佢成晚,問佢拎姐妹僱主既電話,又話唔知,攪到我同事要炒佢,但佢真係俾佢一個月通知。依家佢同我地傾起又驚,佢個工人做左12年,照正要俾成$28xxx,佢又唔想俾咁多,又驚個工人發爛渣,佢搵左間外籍傭工公司,果間公司話個工人5點鐘番,唔算通宵唔番,佢冇犯例喎。

但我地聽左個個都覺得有冇攪錯,我聽講過明明係規定傭工必需要晚上9時回到僱主屋企。

依家兩個問題想請教你:

第一. 究竟個工人咁樣係出面逗留,算唔算犯左例?

第二. 我同事另一方面唔用佢,係想到佢服務年資咁長,俾長期服務金都好大筆,佢話外籍傭工長期服務金上限係15萬喎,到底係唔係呢?

我同事心大心細,又想炒佢,又想俾佢留低。真好笑就係,佢俾一個月通知個工人,俾我講講下,佢又開始驚起上黎,怕佢玩野。

CMMANDY,

‹ 上一主題|下一主題