用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.1 第一次測驗, 你地滿吾滿意仔女既成績呢? ...
go

P.1 第一次測驗, 你地滿吾滿意仔女既成績呢? [複製鏈接]

P.1 第一次測驗, 你地滿吾滿意仔女既成績呢?

個仔P.1 第一次測驗, 估吾到壓力仲大過自己讀書時測驗, 唉!  阿仔真係好似吾明乜野係測驗,所以佢完全無壓力, 但我就       
今日終於派番中文測驗卷, 佢有90分, 但吾知點解, 睇完佢份卷有D吾開心, 因為佢比老師扣左6分careless mistakes, 其實, 如果佢小心D, 成績可以更好。

雖然, 同阿仔講90分都ok la, 但我心裹面真係吾係太滿意, 所以今日成個人好down, 死la, 派左一科test paper"炸", 我都咁, 聽日又派喇,心理壓力真好大呀!

Re: P.1 第一次測驗, 你地滿吾滿意仔女既成績呢?

我個囡第一次有91分, 我已經好開心, 因為佢錯既地方係唔小心唔係唔識, 咁已經好夠啦.  攬佳佢kiss幾下tim. 仲獎左佢果晚可以玩電腦game.

放開d啦, 第一次有90分算唔錯加啦.  比d鼓勵佢嘛.

見到你開這個topic有d開心,因為又可以舒緩一下自己既感受.

幼稚園升上小一這一步對我、老公和囡囡來說實在太大步;由母語教學到英語普通話教學,再由無測驗無考試到現在兩樣都有;每天的節奏都係趕趕趕,做得功課來,已無多餘時間去溫習和同囡囡玩了.

我囡囡第一次quiz派卷返黎唔合格兼做漏了一版,我當然有唔開心,但我相信佢既感覺更難受,佢話比我知佢好想喊,而且老師在派卷時亦即時獎勵了成積好的同學;可能佢覺得酸酸地啦,我和老公都即時安慰佢,我地都表示佢做得好好;以從來都無quiz 經驗既囡囡來說係一個大進步,並鼓勵佢同佢一齊努力.

真心嗰句,點會唔緊張,唔大壓力呀?!如果我再責備佢,我真係驚佢失去左學習既興趣,到時真係得不償失.

既然你既小朋友第一次都有咁好既成績,你已經飲得杯落啦,又何必...

rickybaby 寫道:
個仔P.1 第一次測驗, 估吾到壓力仲大過自己讀書時測驗, 唉!  阿仔真係好似吾明乜野係測驗,所以佢完全無壓力, 但我就       
今日終於派番中文測驗卷, 佢有90分, 但吾知點解, 睇完佢份卷有D吾開心, 因為佢比老師扣左6分careless mistakes, 其實, 如果佢小心D, 成績可以更好。

雖然, 同阿仔講90分都ok la, 但我心裹面真係吾係太滿意, 所以今日成個人好down, 死la, 派左一科test paper"炸", 我都咁, 聽日又派喇,心理壓力真好大呀!

我囝囝出年P.1,想請問到P.1時是否有好多默書(英文)和測驗,但我囝囝而家讀英文生字都好困難,時常忘記個生字點讀,到時可點樣教他串字來應付默書??大家請給點意見:讀公文英文可有幫助?

醒目開學勳章

rickybaby 寫道:

rickybaby ,
90分都     

唔係呀嗎       

G-ma,

100% agreed with your "好開心, 因為佢錯既地方係唔小心唔係唔識, 咁已經好夠"

Other mummies, add oil ar ~      

Rickybaby, 其實有90分已經好好.如果你次次expect佢98~100分.你地大家會有好大壓力.我曾經聽過在bk上的小二媽媽講.佢個仔仔小一時成績次次都好好.緊住同佢媽媽講:
"我吾想太努力去溫習,因為只係出d力就已經成績好好.根本無須要出全力.".......希望你睇完後有所得著.

我仔仔昨日派了小測,都係唔合格 (9/20), 又係錯埋哂d 唔小心o既地方,抄都抄錯字,起初,都有d 唔開心,但諗下剛上小一,同埋只係一種溫習來,可必比佢咁大壓力呢,佢仲話老師叫佢明天要努力d 就得喇...因今天才是大測.希望小豬會小心d 喇...因今早都按捺不住"吟"下佢唔好大意囉....

yuetmama 寫道:
G-ma,

100% agreed with your "好開心, 因為佢錯既地方係唔小心唔係唔識, 咁已經好夠"

Other mummies, add oil ar ~      
阿媽

venus.c 寫道:
我囝囝出年P.1,想請問到P.1時是否有好多默書(英文)和測驗,但我囝囝而家讀英文生字都好困難,時常忘記個生字點讀,到時可點樣教他串字來應付默書??大家請給點意見:讀公文英文可有幫助?

間間學校默書測驗次數都唔同,我女間學校就兩個星期測一次驗,個幾星期默一次中and英。如果你想解決英文串字,應該去學英文拼音會比較適合,最好就今年去學啦,因為到你個仔p.1既時候,就冇時間學咁多野架啦。

其實如果小朋友出小小力可以攞90分, 但要用多一倍時間先可以攞一百分, 咁我接受佢攞90分, 然後用其餘時間去做&學其他野.  畢竟人生唔係淨係讀書, 100分亦唔係代表走上成功之路.

Kittymummy 寫道:
Rickybaby, 其實有90分已經好好.如果你次次expect佢98~100分.你地大家會有好大壓力.我曾經聽過在bk上的小二媽媽講.佢個仔仔小一時成績次次都好好.緊住同佢媽媽講:
"我吾想太努力去溫習,因為只係出d力就已經成績好好.根本無須要出全力.".......希望你睇完後有所得著.

哎.......
其實如果我個女可以合格我都開香檳啦,
因為佢明明識做(math),但係因為佢話唔知係評估,
只以為係功課,所以無做,跟住返屋企個分數,
可以叫做低無可低(13分 )自己都未試過呀,
跟住我又唔敢 佢,(因為佢其實有讀寫障礙)
怕佢驚咗,我只可以同佢講,下一次,如果見到其他小朋友,
好努力咁做,你都唔好停手,一定要努力咁做

吓!個老師係唔係有責任呢?
佢唔係週圍望架咩!
你女女唔做,佢都睇唔到?

其實什麼叫讀寫障礙? 我亦覺得我囡囡都有.....

其實唔好比壓力自己啦!今次祗係你地子女小學的第一個嘗試,幾多分都好啦,從今次成績知道佢強弱後,下次溫書便更易掌握.
講你知,我個女今次完全無溫習,因為佢唔想溫(太自信),我便用這機會,測測佢平常能接收到老師所教的幾成,前兩天終於睇到成績啦!除英文及中文強差人意,數學及常識則幾滿意(基於全無溫習來看).
因此,我女自己都有些失望,已定新目標下次努力以赴,而我都了解到佢英文科的弱點,定下下次重點溫習的地方.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

我小朋友都有test既result, 最有把握既英文反而最低分,不過7科拉埋都有9字頭都幾好(當然可以再好d,因全部都係careless mistake), 但咁既成績可能在班中已是中游之下      

其實要小朋友成粒鐘專心做一份paper都幾辛苦, 做得晒已唔錯...大家努力...加油

老師問佢,佢竟然同老師講話唔識呀

因為無人逐條逐條介比佢知呀

Mrssslui 寫道:
吓!個老師係唔係有責任呢?
佢唔係週圍望架咩!
你女女唔做,佢都睇唔到?

我個女測驗又係好奇怪,平時做功課一定要我幫手的英文,佢居然得100分,學過珠心算佢最有自信的數學就得80分。

Why 90分都要    ,其實對於一個剛上小一,學習環境和模式完全唔同的小朋友來說,我覺得是絕對可以接受,亦應該感到欣慰啦!呢個只不過係佢

[quote]
hoho1230 寫道:
Why 90分都要    ,其實對於一個剛上小一,學習環境和模式完全唔同的小朋友來說,我覺得是絕對可以接受,亦應該感到欣慰啦!呢個只不過係佢
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

其實成績(分數)係點,我又真係吾會好緊張,總之一定要及格,可以維持係中上已經好好。我反而最介意個女既學習態度,每次要溫書、背生字,佢就勁打呵欠,又動來動去,吾專心,一邊溫習,一邊玩文具,鬧住佢都照玩,所以每次同佢溫書,鬧佢鬧到喊都係因為佢d吾認真既態度。

反而有次女女問我咩叫考第一,我解釋完俾佢聽,就同佢表明我既心聲,我話媽咪吾會要求你考第一,只要盡左力就ok,不過如果佢想對自己有要求,可以定為目標,媽咪會支持佢。

我最想都係見到佢能夠自發性讀書,勉強逼佢,最多只可以逼幾年,大個d就管吾住,要靠佢自己架喇!

所以,各位媽咪,初小時既成績真係一d都吾重要架,係放鬆d啦!
lusita :roll:
‹ 上一主題|下一主題