用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問一個初中學生應該識幾多個英文生字?? ...
go

請問一個初中學生應該識幾多個英文生字?? [複製鏈接]

請問一個初中學生應該識幾多個英文生字??

一般英文 reader 都控制在 2000-3000 字左右, 咁識2000-3000 字是否足夠呢??

Re: 請問一個初中學生應該識幾多個英文生字??

其實2000到3000字應該是可以應付基本要求的﹐但如果想學上去讀得好一點﹐可以試試查字典找同義詞去幫助了解不同SUBJECTS的通識型閱讀理解﹐集中看的有﹕

important--essential--crucial--critical.....

react--respond--reply...

especially, particularly/in particular

找下去可以是一個很長的LIST﹐只要平時多留意﹐那就會發現其實很多字的意思都是非常簡單。

至於其他﹐可以看MAGAZINES/GOVERNMENT WEBSITE﹐看看就知道有什麼英文字是需要的﹐看過一些統計﹐說大學生的LEXICON應該有8000 至10000﹐EDUCATED 的應該有20000 到30000﹐再來就已經是某些行業的專有名詞了。

Vernique2005,

thanks a lot......

我毎天都要小兒朗讀 reader 半小時, 將 black cat level 4 所有 reader 重複咁讀, 巳有 5 個月, 但發覺小兒好多字都係知 d 唔知 d, 只有少量生字好清楚明白, 我現在把所有生字 print 哂出黎, 毎日要佢記 30 個, expect 30 日可以記哂約 1000 生字, 但好多人都話讀 reader 唔好要小朋友强記生字, 記咗都好快忘掉, 請問你有何高見, thx......

小彬杉,

其實點解要quantify d 生字, 閱讀應該係為興趣, 不如提高佢的閱讀興趣, 好過將d書重覆去讀。就算係重覆, 都係事隔幾年, 當佢想番睇時才去睇。

不過, 你個仔真係好乖, 最少你叫佢做, 佢都會做。不過我建議叫佢開d新書, 唔好再番睇啦!!!

哈里波特,

但如果任得佢睇, 可能一日只睇十多分鍾, 同時唔知進度.....我睇過一本關於名人學英文既書, 好多英文好既名人都有毎日背生字既習慣(包括陶傑,張樹輝), 佢地話要英文好, 一定要下苦功, 不過話時話, 我個仔真係幾聽話............

我想請問您孩子今年是多大呢?

點樣計到個學生識到幾多個英文字呀?

kansang 寫道:
我想請問您孩子今年是多大呢?

小兒讀中一.......

rclamlam 寫道:
點樣計到個學生識到幾多個英文字呀?

reader 有講毎個 level 用幾多個 key word, 當你識哂成個 level 既生字, 咁咪知識咗幾多個生字 law.......

要每日背30字,都唔易喎!有乜良方呀?

dodo199906,

因為 d 生字是在 reader 中抽出來, 而果 d reader 巳經重複比我個仔朗讀咗好多次, 佢巳經有印象, 所以可以一日記 30 個......如果求其係字典抽 30 個字比佢記就梗係唔掂啦............

小六開學後,我都想有系統地增強囝囝的vocabulary。我發覺Cambridge出版的English Vocabulary in Use (3 books : elementary + intermediate + advanced)的編排很好,教授的vocabulary很實用;而且亦能配合囝囝將會考的Cambridge PET Exam。我每星期會同佢睇幾個units(因時間關係,冇mud做書中的練習)。由elementary最基本的開始,溫故知新,11月底前應可完成整本elementary。目的是接觸多D詞彙而不是要佢強記。So far, 我估計佢吸收了80%,"reservation", "disaster", "employee", "strike", "science fiction", etc. 都懂得點運用。

其實我覺得搵arm一套工具書再加多閱讀有趣味的圖書[size=large](泛讀 extensive reading),要有效率地增加多D vocabulary並不太難。

English Vocabulary in Use (Cambridge)——我用的是大陸版,有中文解釋,20多元一本。

thank for sharing.....

--有系統地增強vocabulary
--工具書再加泛讀

同我的想法好接近........

agoodfox 寫道:

其實我覺得搵arm一套工具書再加多閱讀有趣味的圖書[size=large](泛讀 extensive reading),要有效率地增加多D vocabulary並不太難。

估計到頭來泛讀所能發揮的作用遠比那套工具書為大。閱讀應為主菜,vocab 書充其量只能作飯後甜品。

小彬彬 寫道:

我毎天都要小兒朗讀 reader 半小時, 將 black cat level 4 所有 reader 重複咁讀, 巳有 5 個月, 但發覺小兒好多字都係知 d 唔知 d, 只有少量生字好清楚明白, 我現在把所有生字 print 哂出黎, 毎日要佢記 30 個, expect 30 日可以記哂約 1000 生字, 但好多人都話讀 reader 唔好要小朋友强記生字, 記咗都好快忘掉, 請問你有何高見, thx......

小彬彬

30 天學會 1000 生字,一年便能懂上過萬字,兩年可以等同一個 educated 的鬼佬!世上那有這麼便宜的事!?

不要好高騖遠了,在香港讀中文小學,每天能真正學會一個字就已是 Band 1 生,學懂兩個便能在英中名列前茅,通曉三個就足以傲視同儕。

一天學三十個,保證三個月內起碼將廿八九個忘掉,極度辛苦,回報不大,高投入,低產出。不信的話,三個月後在他沒有溫習的情況下再考核一次,試試看他的 retention rate 有多少便知道在下所言非虛。

其實家長只能做的是怎樣可以令兒女每天學懂一至三個字而矣。

Eviepa

小彬彬

你每日都要阿仔讀咁多生字架?

eviepa,

其實我想我個仔只日記果 30 字係由半年內佢讀過果 d reader 中抽出來, 總共有 600 - 1000 個左右, 有一半以上佢巳經識識地, 所以的確可以毎日記 30 個, 不過實行咗幾日, 小兒巳經覺得辛苦, 好悶, 唔想記, 佢情願讀多 d reader好過............

rclamlam,

實行咗幾日, 小兒開始有 d 抗拒........

我都覺得每日念生字係好辛苦既事
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

緊係啦, 自己都未必做到, 唔辛苦就怪囉.
小彬彬 寫道:
rclamlam,

實行咗幾日, 小兒開始有 d 抗拒........
‹ 上一主題|下一主題