用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無05年出世bb媽媽已經開始搵學校
go

有無05年出世bb媽媽已經開始搵學校 [複製鏈接]

有無05年出世bb媽媽已經開始搵學校

我小b囡e家14個月,係唔係應該要開始搵幼稚/兒園,要帶咩文件,要預備d咩??

九龍東有無好介紹??

Re: 有無05年出世bb媽媽已經開始搵學校

我bb06年7月出世, 但我有個朋友bb早兩個月出世, 已經申請緊救世軍幼兒園, 好鬼跨張
我都係九龍東, 你搵到好既學校就報料吧, 謝謝!
該用戶已被刪除

除非打算比b囡在07年的學年讀pn,唔係的話應該報08年的學年即明年才報名都得。因為現在報名的都是04年12月31日前出生的小朋友。

我bb係05年1月出世, 已經報咗多間幼兒院pn班, 有2間仲已經interview咗, 1間已confirm咗07年2月插班or 07年9月新學年, 另外一間仲等緊消息.... 其實如果要07年入學, 好多學校已經開始報名同收生好耐啦...... 各位媽咪要留意啦!

我個BB係05年3月出世..我都幫佢報

我大女05年1月出世, 細女05年12月出世, 大女宜家已經返緊pre-school o既 pg, 我地會比佢地一路讀落去, 可能08年9月(07年報名)同佢轉第2間讀k1, 亦可能繼續係宜家間pre-school讀到升小學, 仲諗緊

lamtsuiyee,

Could you please share experience in interveiw?
Thanks.

Hi,
One of the school asked my baby to name the fruit and asked him to pick up a candy and put it back.

One of the school asked my baby to put the blocks (Square, circle and triangle) into the box and asked him to sing ABC songs and watch his respond...

Any experience from other mummy?

I have to wait for about one hour for the interview.  Although there is an open space for my baby to play, but I feel "ONE" hour is too...long for them. During the interview, my baby is already very tired.  

我個女05年5月都想盡快比佢番學, 太頑皮(不受控制), 照顧佢好辛苦. 最近問過一間要20months 先可登記排隊.

各位, 大埔區 ~ 有無好介紹呀???

thanks!

哈哈~我想問你講果個學校會唔會係蘇浙幼稚園呀?

因為我囝囝都有去in呀~我等左個半鐘呀~雖然出面有好多野比囝囝玩~但玩完囝囝已經好累了~而且仲好扭計下!!所以都冇咩做到佢既要求~不過我對呢間學校期望都唔太!!  

我囝囝05年9月出生,我剛在29�10報左 青衣卓思n1

You're too smart... Yes....

Actually, I plan to have a 2nd baby... having such experience. I'll give up and totally scare of the education system in HK. Just pray my boy will find a normal school....

我亞b係12月出世, 8個月時已經入咗申請表做插班生

Hi,

我bb係05年2月出世, 報咗2間幼兒院, 但仲未有得interview!?  好擔心讀唔到好既nursery, 因唔想讀私校 (太$$$-oriented 同多功課)
好唔好打電話去問下?

TungMother 寫道:
我bb係05年1月出世, 已經報咗多間幼兒院pn班, 有2間仲已經interview咗, 1間已confirm咗07年2月插班or 07年9月新學年, 另外一間仲等緊消息.... 其實如果要07年入學, 好多學校已經開始報名同收生好耐啦...... 各位媽咪要留意啦!

hi~我囝囝都係05年2月出世~

我都報左幾間幼稚園~一間已經收左~一間等緊消息~兩間等緊interview!!

各位令媽咪 ,

小兒05/10月出世 , 想報N1, 你地同小b報咗名讀N1未呀 ?
請問邊間心水呢 ?

有冇九龍塘區,黃埔區..幼兒園推介 ?

我個bb 05年4月出世, 已報了5間 pre-nursery, creative (yau yat tsuen) 今個sat interview. 有無媽咪知道 interview 內容 ?

Hihi,

我個女 3/05 出世, 佢依家返緊 playgroup 一星期返 1 日, 我都報左 2 間學校, 一間係 "郎思"另一間係"劍嗚", 不過兩間都未去 interview.

thanks !
‹ 上一主題|下一主題