用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣卓思n1有乜comment?
go

青衣卓思n1有乜comment? [複製鏈接]

青衣卓思n1有乜comment?

青衣卓思n1有乜comment?有冇人bb讀呀?教學方針是怎樣?n1係學d乜架?

Re: 青衣卓思n1有乜comment?

我囝囝今年9月開始係卓思讀n1.  返左學已經兩個月.  我個人覺得學校環境及衛生唔錯.  至於師資方面就不能評論.  因為時間尚段.  但學校有外籍老師教英文及國語老師教國語.  至於n1主要學習自理, 守紀律, 群體活動.  課程方面會學常識.  英文會教a-z, oral.  而n1亦會學國語.  我囝囝返學至今我覺得進步左好多.  學校亦比到我想要既野.  

所以我個人應為卓思都ok.  不過...若然你要課程比較淺既話.  我諗卓思味必係你柸茶.  因為此學校課程比一般學校係深.  好似而家n1英文已經會教oral.  

以上只係我個人意見.  你仲想知d乜?  我可以再解答你.

ill 寫道:
青衣卓思n1有乜comment?有冇人bb讀呀?教學方針是怎樣?n1係學d乜架?

i know the 29/10 is their open day, and i think i will apply n1 there.i want to know n1 幾多$$一個月, 每天番幾多個hours? 報名之後要面試嗎?佢地易唔易考入學?幾耐先知道收唔收?9月尾出生的bb收唔收?因為開學時未足age 2
太多questions, thank you

我大仔都係今年o向卓思番n1(上午班),整體上就正如LV619講,學校俾到我想要o既野,呀仔亦明顯學多左好多野,有時聽佢講番校園生活都見佢好開心。

等我試o下答一答你o既問題先~
學費&番學時間:
上午班 $2300 ; 09:00 - 12:00
下午班 $1800 ; 13:00 - 16:00
上午班只開一班,下午則有兩班。

剛剛學校出通告會改為非牟利學校,即係可以受惠於學券制,學費會否有adjustment就未知。

報名後要面試,形式係小朋友一邊玩,老師進行觀察,老師會略略問o下家長小朋友o既起居生活&習慣,如果小朋友識講d野,會同小朋友傾o下計咁,個人就覺得個面試都幾簡單,唔使太大壓力。

至於開學時未足兩歲o既問題,我都唔太清楚,可以聽日問o下學校。
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

今年入學學費每月$2,300(上午班).  $1,800(下午班).  學費以外並冇其它雜費.  明年就唔知道會唔會加.  每日返3個鐘9:00-12:00或13:30-16:30.  就算入讀n1報名之後都要面試.  大約1個星期就會有書面通知.  至於易唔易考入呢方面就唔知道.  總之做到老師要求就ok.  但...我相信應該唔難.  因為05年出生率都好低.  你bb9月尾出世學校都會收.  不過...bb就要做10月插班生.  因為學校要足兩歲先可以入學.

至於明天open day.  好似只招收07年k1.  n1好似冇咁快開始申請.  呢方面我就唔係太清楚.  最好你去學校參觀完順便問問.

ill 寫道:
i know the 29/10 is their open day, and i think i will apply n1 there.i want to know n1 幾多$$一個月, 每天番幾多個hours? 報名之後要面試嗎?佢地易唔易考入學?幾耐先知道收唔收?9月尾出生的bb收唔收?因為開學時未足age 2
太多questions, thank you

請問卓思係邊度?
寶貝彤彤及欣欣 !

青衣青怡花園
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

請問你地以前除左報卓思,仲有報邊間?因為都要保險d,報多2間。

我報左卓思及宏福(青怡花園).  因為宏福既英語比例都唔少.  但宏福(青怡花園)既環境就唔得.  校舍好細及衛生一般.  而小朋友n1返青怡.  升k1或k2就要轉去宏福花園既校舍.  所以綜合各方面.  最後我都選擇卓思.

ill 寫道:
請問你地以前除左報卓思,仲有報邊間?因為都要保險d,報多2間。

你地有冇考慮過學之園?唔知有乜分別呢?

ill
我囝囝聽日第一日返學,因為佢10月出世要11月先可以插班.........我就唔覺得卓思n1好難入囉,因為我都係9月頭先報名,面試都係睇下佢明唔明白老師指令同肯唔肯做咁啫,即時通知取錄........不過出年情況就唔知喇,因為真係要視乎當年報名人數囉,if申請多過名額,就要睇小朋友臨場表現喇。
‹ 上一主題|下一主題