用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學位分配(完)
樓主: 櫺囹桼
go

中學學位分配(完) [複製鏈接]

Re: 中學學位分配(完)

資料好 意見好 打得好 答得好 分析得好 鬧得好 樣樣都好
完哪 重有冇呀

丸子 寫道:
007,

請問如果甲部選本區3間,咁乙部頭3志願可否與甲部相同呢?

當然可以!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Maggie124 寫道:
資料好 意見好 打得好 答得好 分析得好 鬧得好 樣樣都好
完哪 重有冇呀

你當追小說?
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

007,

多謝晒你的意見
   和分析   

仲好睇過小説   

因為我小朋友出年升中,無意中發現咗bk,上離唔究一個月,睇倒好多升中資料,識咗唔少嘢,所以有時間就會上離望下,同追小說冇分別。
同時多謝你和各位bk國民所有言論,令所有升中家長解決倒問題
我會繼續追有關升中o既問題o架     

007,

Thank you. 完全明白   

007, 有樣嘢唔明, 甲部三間學校, 乙部三十間中學, 咁两個部分同一時間抽還是分開呢, 如果分開攪珠的話, 甲先還是乙先? 若甲先行, 那麼若抽中其中一間, 是否就没有機會參加乙部的大抽獎呢?
我怕好似自行那樣, 選了間稍遜的中學, 一個唔該中了, 那就没了最後大抽獎的機會.
請賜教, Thanks!

如果你有填甲部的話,就派先,甲部三間都唔得的話,就會派乙部。
一樣的天空 寫道:
007, 有樣嘢唔明, 甲部三間學校, 乙部三十間中學, 咁两個部分同一時間抽還是分開呢, 如果分開攪珠的話, 甲先還是乙先? 若甲先行, 那麼若抽中其中一間, 是否就没有機會參加乙部的大抽獎呢?
我怕好似自行那樣, 選了間稍遜的中學, 一個唔該中了, 那就没了最後大抽獎的機會.

007 : 多謝晒             

不過.............................................................

到填表時 , 你覆文都覆到手軟啦 .

我報名先             

007:

真係多謝你詳盡的分析,很多情況之前根本就未有考慮,    
但以你的意見,如我的孩子估計屬地區Band 1, 是否無需在現階段考直資? 由深水埗區(學校)轉回沙田區(住址)會否太冒險?  

Maggie124 寫道:
因為我小朋友出年升中,無意中發現咗bk,上離唔究一個月,睇倒好多升中資料,識咗唔少嘢,所以有時間就會上離望下,同追小說冇分別。
同時多謝你和各位bk國民所有言論,令所有升中家長解決倒問題
我會繼續追有關升中o既問題o架     

五年級唔使咁緊張...小朋友最重要係開開心心返學、全無壓力下讀書...得到父母支持、鼓勵、陪伴...成績要幾好有幾好!

一樣的天空 寫道:

首先將“非卿不嫁”之心態放開,就容易諗得通!
好嘅男人不少(問題係你圈子可以接觸多少?)、好嘅學校非常之多(問題係有冇去發掘呢?)

vc267912 寫道:
007:

真係多謝你詳盡的分析,很多情況之前根本就未有考慮,    
但以你的意見,如我的孩子估計屬地區Band 1, 是否無需在現階段考直資? 由深水埗區(學校)轉回沙田區(住址)會否太冒險?  

1)其實直資不是“保險”...而且到時仲有位留畀你...一定好打有限!
2)深水埗轉沙田...個人估計如非邊緣人...一定唔會降band(不過最好問清楚老師!)

007,

thanks for your advice.

007,

我覺得你有資格出書, 唔係講笑!  

2)深水埗轉沙田...個人估計如非邊緣人...一定唔會降band(不過最好問清楚老師!)

不過呢句要窒下你, 因為講左等如無講.

hi 007,

請問你有無d 直資學校資料, 邊 間會好d 呢 ?

My daughter is studying P6 in a primary school located at Wanchai.   I would like to have your adv on the followings :

a) My daughter's school has their own secondary section (also English language), but it might not be so famous when comparing with others like St. Stephen's Girls, Ying Wah, St Paul's Secondary etc.   Based on her result, should be top 40 in her school, do you think I should take the risk to put other school in my first choice during the 1st round and own school in second choice.    The risk is that the 1st school did not accept my daughter and her own school has offered all the positions to those who choose them as 1st choice.

b) what's your adv in choosing the schools during the 1st round?

Looking forward to your reply, I am always '15/16' and worries a lot in the past few months.     :cry:  

007, 唔該你好詳細資料

我想問band1 尾選band1的直資中學,機會大唔大的呢?

攪珠大抽獎係唔係甲部先? 再到乙部呢? 甲部同乙部係唔係為同一個攪珠no?

如果甲部抽先,全部唔中, 到了乙部, 應該用咩策略來編排中學呢?小朋友屬於band1尾的話.

youma 寫道:
007,
我覺得你有資格出書, 唔係講笑!  
[quote]

不過呢句要窒下你, 因為講左等如無講.
[/quote]
出書?自資驚蝕本,搵人冇人要!
而且書係單向的...點似網絡雙向性!
起碼知道你讚完我又彈吓...哈!

bluebell5395 寫道:
hi 007,

請問你有無d 直資學校資料, 邊 間會好d 呢 ?

不派位直資偏向兩極化...一係耳熟能詳嘅傳統名校、一係只有辦學理念(未有成績)睇嘅中學!宜參考有子女讀緊→家長之評價!
‹ 上一主題|下一主題