用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08 根德園面試!
樓主: vampire_son
go

07-08 根德園面試! [複製鏈接]

Re: 07-08 根德園面試!

佢地好多條line架, 屋

各位媽咪
我都係今年in 根德
想知道多d關於根德資料,唔知有冇媽咪可以答我...
1. 根德係一間比較傳統學校,返學時有冇戶外活動時間?
2. 如果小朋友比較好動,會唔會冇難去適應?
3. 功課係咪真係會好多?

謝!!!

陳師奶,

甘又几好,係我有點擔心細路會自悲。褓姆車係學校的還係街外的?學校多吾多課外活動啊?太多問題

我想問吓係味已經截止報名呀?

maggieszt,

我有耐性回答你嘅問題,我話俾你聽细路係唔識自悲㗎,係都係你大人自己搞出嚟,間學校每級有差唔多600人,邊有全部係有錢人呀?只要準時交學費,個個都一樣。我個仔今年係呢間學校讀緊K3,不知幾開心。不過我話俾你聽呢間學校係無課外活動㗎,只係每年有兩次家長曰(任你去唔去)。如果你住嘅地區有校車,一定係校車好,因為每一架校車都有Miss跟車,一到學校校工與Miss會協助學生上落車,但係褓姆車,校工與Miss係完全唔會協助,剩係靠褓姆,希望啲答案幫到你。

twins,

應該截止咗報名,學校會喺11月11日及12日面試學生。

fungfung-watty,

好多謝你甘詳細的回答,當初听D朋友講到D名校好可怕,階級觀念好重先另我甘擔心。想多問下到荔景紀律部隊宿舍?地區有冇校車呢??

好快到面試日啦!!!   
:-D :-D :-D :-D :-DApril C

Maggieszt,

至於荔景有冇校車我都唔係太清楚,我諗你不如入咗間學校至再諗喇,有時的嘢唔駛諗得太遠同太緊張㗎。

我好緊張呀, 我個女都係11日in. 不過其實我都想知道讀完可以升咩小學. 我識得有d人個女讀完入左瑪莉諾, 佢地話有d關係, 但係我又聽有d人講瑪莉諾係公立, 唔關讀邊間幼稚園事, 都係睇你住邊區攪珠, 咁究竟邊樣先係真既呢?

maggieszt,

唔駛擔心...我都係住係DSQ, 不過係順利. 我反而無擔心過呢個問題. 我會今個星期六下午2:15PM IN根德園呀...好緊張呀. 我個仔仔係2004年4月出世, 都算大B. 希望OK啦. 但我最驚到時好多人....等幾粒鐘...等到我個仔發脾氣就大鑊.

maggieszt 寫道:
fungfung-watty,

好多謝你甘詳細的回答,當初听D朋友講到D名校好可怕,階級觀念好重先另我甘擔心。想多問下到荔景紀律部隊宿舍?地區有冇校車呢??
When Otis BB in Baby House 歡迎參觀Otis B's World

可以入讀Marynoll或其他有名津貼小學(請留意只係指津貼)有很多因素的
1)媽媽如果係小學舊生又加上係教徒,已經有二十五分,這樣第一輪計分已經差不多入梗--這樣同小朋友讀任何一間幼稚園冇關係(所以有幼稚園會問家長所讀小學)
2)如果申報地址在41網,在第二輪大攪珠,好彩入到--這樣亦同小朋友讀任何一間幼稚園冇關係
3)至於第三輪叩門,就可能有少少關係,但所剩學位咁少,你認為可以幫到幾多?大家心中有數,基本上可以說是冇可能,你朋友所說的"有d關係"可能就指這一輪的少少關係吧,但幫助不大
其實所講"關係"都係人為的,但如果報私小,情況就完全不同,可能有部分小學對某類型幼稚園有偏愛
如有錯誤請更正
mandy720 寫道:
我好緊張呀, 我個女都係11日in. 不過其實我都想知道讀完可以升咩小學. 我識得有d人個女讀完入左瑪莉諾, 佢地話有d關係, 但係我又聽有d人講瑪莉諾係公立, 唔關讀邊間幼稚園事, 都係睇你住邊區攪珠, 咁究竟邊樣先係真既呢?

簽名被屏蔽

my son will interview on sunday 9:45am, may i know what kind of questions will they ask and can anyone tell me more about kentville.

Hi All,

上年小兒考的題目:

1. name
2. age
3. 指著我,問是誰
4. 比個面譜他,比d 口、眼、鼻他放回正確位置
5. 問他手指、頭...係邊
6. 叫他唱首歌
7. 比本圖書問他,指住個男人問是誰~我仔啞咗 好彩他再說BB 沖涼,再問邊個幫BB沖涼,呀仔答Daddy,又指個女人問她做乜,呀仔答媽咪刷牙。
8. 比d積木他叠

由叠積木起問我問題,唔知再考他什麼啦

考我的問題

1. 幾時學行
2. 幾時說話
3. 戒咗片未,戒咗~幾時戒

只能記得咁多,最記得自己唔知講咗d乜  

離開時,有個老師係門口比碟糖請小朋友吃,人哋話睇他點攞法和有無說多謝,都可以留意下。

簽名被屏蔽

talkative,

入課室只可以一個家長,Daddy 多數係後門等。

簽名被屏蔽

talkative,

咁咪妳陪囉,前後都係十零分鐘之麻

‹ 上一主題|下一主題