用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 各位家長, 您覺得囝囝囡囡英文怎樣?
go

各位家長, 您覺得囝囝囡囡英文怎樣? [複製鏈接]

該用戶已被刪除

各位家長, 您覺得囝囝囡囡英文怎樣?

Re: 各位家長, 您覺得囝囝囡囡英文怎樣?

martin&maurice,

martin&maurice 寫道:
您覺得囝囝囡囡英文怎樣?

普普通通。說話時有些菲律賓 accent。

Boris:
你好搞笑  

TWMa,

TWMa 寫道:
Boris:
你好搞笑  

唔係搞笑, 係事實嘛 。你不覺得嗎?

上次爽爽和你囡囡在九龍仔公園練跑步,離開公園之後,我一直跟在她們兩個之後。她們兩個一路行一路拖住手,全程十幾二十分鐘經過每個商舖都係度指手劃腳、vv哇哇咁用英文高談闊論,一句中文都無講(dintonation 仲鬼死咁誇張,仲誇張過鬼佬鬼婆講英文 ── 佢地doral English真係流利過我好多)。我聽著聽著,發覺爽爽d英文仍然有很多菲律賓口音(以前重犀利),我諗都要一段頗長時間去執「正」...

Boris:
吓! 咩你係認真答覆架.
開呢個主題位仁兄, 我覺得佢係想我哋搵佢補習英文之嘛, 見你咁答佢, 覺得你答得幽默囉.
上次運動會初賽完, 佢哋兩個後來也是一路講英文 , 我根本冇留意佢哋咩口音, 淨係覺好笑, 因為真係鬼死誇張  
肯講, 鍾意講就算啦, 口音呢樣野好難搞, 唔好話英式、美式唔同, 英格蘭、蘇格蘭分別都好大啦.
菲律賓口音分分鐘仲易聽過蘇格蘭、澳洲、新加坡...口音啊   

TWMa,
TWMa 寫道:
Boris:
吓! 咩你係認真答覆架.
開呢個主題位仁兄, 我覺得佢係想我哋搵佢補習英文之嘛, 見你咁答佢, 覺得你答得幽默囉.

哈!從來只有人話我悶,未試過有人話我幽默! 真係開心到彈o左起身!

我又真係無諗過可以將佢個問題當做「設問句」咁睇喎...。不過咁,如果佢真係想我哋搵佢補習英文,我建議佢下次應該用英文留言,以證實力!

上次運動會初賽完, 佢哋兩個後來也是一路講英文 , 我根本冇留意佢哋咩口音, 淨係覺好笑, 因為真係鬼死誇張  

係咪佢地o既默契來呢?還是英文堂只准全英語對話的延伸?不過咁都幾好,經常有機會互相練練 Oral English。我只係覺得佢地果種表情音調都好鬼誇張的英文話說方式好「卡通」、好得意。

肯講, 鍾意講就算啦, 口音呢樣野好難搞, 唔好話英式、美式唔同, 英格蘭、蘇格蘭分別都好大啦.
菲律賓口音分分鐘仲易聽過蘇格蘭、澳洲、新加坡...口音啊   

我只係驚爽爽對某些英文字的讀音有錯誤認知,於是在 unseen dictation 時容易出現錯誤。

如果無記錯,爽爽好似仲曾經講過話聽得明菲律賓姐姐的菲律賓話... 有潛質做教宗呀佢真係... :idea:
‹ 上一主題|下一主題