用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我想統計下: 2歲及2.5歲讀N1既意見/唔讀,直入K1 ...
go

我想統計下: 2歲及2.5歲讀N1既意見/唔讀,直入K1 [複製鏈接]

我想統計下: 2歲及2.5歲讀N1既意見/唔讀,直入K1

我仲考慮緊呢三個問題,麻煩各位俾d意見,有幾多人會選:

1) 2歲讀

2) 2.5歲讀

3) 直入K1

有咩好處/壞處?考慮因素有邊幾方面呢?

Re: 我想統計下: 2歲及2.5歲讀N1既意見/唔讀,直入K1

我都想知

Re: 我想統計下: 2歲及2.5歲讀N1既意見/唔讀,直入K1

我一定是直入k1的了
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 8-) ようこそ!ご覧で下さい!澤銘寶寶 よろしくお願いします! :-D

我會2歲入學.  等小朋友可以有多d機會接觸同輩.  社交能力會高d.  同時亦可從中學習自理.  早些適應校園生活.  

我係另一個topic 答左.

係K1.

ew911,

我睇左喇..唔該晒..我都回應左你呀...

其實我真係有d擔心bb太細,成日病.請病假重多過返學...我見有d case真係甘,有d媽咪後來停左學.等2.5歲先再讀番....雖k1都會病,但起碼大個d,會容易handle d嘛....不過我就想2.5歲插班囉..但又擔心到時會位,bb變左"新生",會被舊生排"劑"....

LV619 寫道:
我會2歲入學.  等小朋友可以有多d機會接觸同輩.  社交能力會高d.  同時亦可從中學習自理.  早些適應校園生活.  

醒目開學勳章 貢獻勳章

原先諗住直入K1, 但後來無人湊, 足2歲就開始返nursery!

如有人湊, 小朋友唔算太依賴大人, 經常接觸到其他小朋友或有跟大人接觸到出面社交圈子, 都唔需要2歲就開始返學, 學校生活咁漫長, 等小朋友玩多d啦! (以上純粹本人意見!)
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

monkey妹,

其實我同意你既講法架,不過唯一係驚bb無同年齡既朋友仔玩會好怕羞,唔適應群體生活,太痴身囉.....不過我想2.5歲插班讀幾個月,甘會唔會好d呢?係驚學校無位jet....

醒目開學勳章 貢獻勳章

雲妮彭,

無同年齡既朋友仔 ---> 你同小朋友去公園玩都會遇到其他小朋友(大小都有), 等佢學識一齊玩同禮讓!

2.5歲插班讀幾個月---> 都好嘅, 等小朋友預習定遲d返k1同適應'返學會易病嘅問題', 練定多d抵抗力(通常病完就會練到多d抵抗力), 至於如果搵d學校唔算出名嗰d都可能插到班! 你可早d問定邊d近屋企嘅nursery, 可唔可以到時插班!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

monkey妹,

多謝你既意見!!

我會問下學校架喇..不過佢地可能未甘早知到時有無位,可能要搵多幾間先得lu...

去公園,都係一個方法,不過通常唔玩得好耐,未必可以train到佢tim....我阿女見到d同年齡既朋友仔會好雀躍架,但又好怕同佢地握手/玩喎....

dear all :

my son also go to playgroup from 20mths
until now is 2.5yrs,(a big boy)
i feel he must go to school  to learn more,
becasue all the classmate change to a baby.

LV619 寫道:

agree
其實2-3歲小朋友吸收力很強,如果學券制有四年,我相信好多家長会報N1.

如有人(mammy)湊,直讀K1,因為自己可平日教他。
如無人湊,2.5歲先讀,因bb太細,成日病.請病假重多過返學,自己都心痛,到時你會想退學,又會比老人家(gradma)話。

我都知真係好煩惱, 好似我阿仔04/12出世, 我自已就諗住讀PN 07年的下學期(即08年2月), 跟住08年9月就讀k1, 會唔會我阿B又好似大其他BB好多先走去返PN.  請比意見.   

Mandylau,

我囡囡係04年11尾bb,, 我打算俾佢07年年頭(因為要足2歲)返幼兒園, 讀一年多d, 跟住08年9月讀幼稚園k1(做大b).

Hi all mum,

我個女會直接讀k1,因為有個哥哥。以前哥哥無小朋友同佢玩,所以有返n班,但是真的病到唔想返學。

你阿女幾大呀?

咁就要睇佢學野快唔快啦,我b2歲都唔肯講野,唔肯自己小便,我要返工,雖然有人照顧,但我都比佢返學,返學1日就戎了片,同埋如果讀幼兒園,有n1果d,我見議由n1開始讀,因為我b k.1開學已經要填色,要認形狀,認顏色,如果由k1開始,我覺得比較難掌握,但如果讀幼稚園,全部小朋友由k1讀起,全部由頭開始學就會好d囉!

我個囡兩歲,讀緊幼兒班,比佢讀原因係想佢同多些小朋友一起成長,多些刺激比到佢,但有一個情況係,病到七彩,真係請假多過返學,希望慢慢會好一些,雖然佢係病得好勁,但我也沒有後悔比佢返學,因明顯講野叻左,又會唱學校的歌,好開心
‹ 上一主題|下一主題