用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解D家長成日話無同自己小朋友温習? ...
go

點解D家長成日話無同自己小朋友温習? [複製鏈接]

點解D家長成日話無同自己小朋友温習?

每逢測驗默書前, 見到D家長, 話題通常講下測驗默書......但我發覺D家長次次都話無幫小朋友温過, 叫我吾洗幫個仔温咁多,等佢多D時間玩,仲有, 有次搭地鐵送返學時, 見到其中一個叫我吾洗幫個仔温咁多既家長, 佢搭地鐵都同個仔好緊張咁温書, 但返到學校見到佢, 佢又係話個仔都未温過, 叫我吾洗理, 真係吾明佢係乜野心態?

不過,我當然無聽佢講la, 吾温又點得, 真係吾放心, 多多少少點都要温, 好難相信吾温書就會識。

大家點睇?

Re: 點解D家長成日話無同自己小朋友

肯定係

醒目開學勳章 王國長老

點可能唔溫呀......

如果完全唔計較分數既(include fail), 咪唔溫囉, 我自己就唔得啦, 點都唔想佢太差o瓜
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

做家長既首先就要做個好榜樣啦,打開眼講大話的,妳估個仔仔囡囡會唔會有樣學樣呢?

Re: 點解D家長成日話無同自己小朋友温習?

dory13b 寫道:
每逢測驗默書前, 見到D家長, 話題通常講下測驗默書......但我發覺D家長次次都話無幫小朋友温過, 叫我吾洗幫個仔温咁多,等佢多D時間玩,仲有, 有次搭地鐵送返學時, 見到其中一個叫我吾洗幫個仔温咁多既家長, 佢搭地鐵都同個仔好緊張咁温書, 但返到學校見到佢, 佢又係話個仔都未温過, 叫我吾洗理, 真係吾明佢係乜野心態?

咁變態嘅???

不過,我當然無聽佢講la, 吾温又點得, 真係吾放心, 多多少少點都要温, 好難相信吾温書就會識。

大家點睇?

d 家長咁變態嘅???   

人性真係越來越自私!  有時係bk都睇到/感受到, 有d家長只會上來收料, 但有好o野就收埋或者不作任何發表.  就算大家無利益衝突都唔想益其他人.  我試過每天帶小朋友乘校巴, 都見到位曾經一起上畫班小朋友, 每早都會打招呼, 當時並無收料心態, 只問佢"你考了小學沒有", 他回答我:"姑媽叫唔好話俾人知!"  我覺得好悲哀, 點解要咁樣教D小朋友, 如果小朋友問番點解, 大人會點解釋?  最近更甚, 聽到話有D補習天王, 會交一些資料俾有收佢地學費的同學, 但同時亦交另一份資料(流料)俾佢D學生, 叫佢地放俾其他同學去讀, 人性醜陋莫過於此!  做家長真的要反省一下, 除了讀書成績外, 是否德育更為重要呢?  大人要怎樣做才可以以身作則??!!

讀中學時, 都遇過呢類同學, 每次默書, 測驗, exam, 都話吾記得讀, 仲話, 今次死la, 實fail, 但次次果幾個同學就係攞最高分果幾個。       

都吾明, 温書係好正常, 點解吾肯承認,吾通咁會比人感覺叻D咩       

dory13b 寫道:

大家點睇?
:

您應該行埋去同佢打招呼,跟住問咁早溫書呀?

阿媽

王國長老

大把呢D 家長啦!你唔係咁天真信佢吓嘛?
有一同學,好好成績架!佢媽咪都話佢無點溫既,
點知佢工人唔生性,同第D 賓姐講佢少主未做完功課,
係無得食Lunch 架!佢地返半日制,咁趕飯前要做晒功課?
仲嚴重到唔做晒無飯食?咁飯後成個下晝做咩?
比佢成個下晝玩咩?!之唔係溫書同出去學野囉!

真係大把呢D人啦!
咩年代都有,我讀書既時候都有大把呢D 同學.
如果話唔溫,佢又考到好成績既,咪俾人話佢叻囉!
考得唔好,又唔洗'淤'.
呢個答案係最好既下台階.

Leolonglongma 寫道:
人性真係越來越自私!

會交一些資料俾有收佢地學費的同學, 但同時亦交另一份資料(流料)俾佢D學生, 叫佢地放俾其他同學去讀, 人性醜陋莫過於此!
呢個新聞真係第一次聽到, 真醜陋!   

S.S. 寫道:
您應該行埋去同佢打招呼,跟住問咁早溫書呀?

我都會行去同佢打招呼, 叫佢唔洗咁緊張, 地鐵咁嘈都唔入腦啦..
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

可能我個仔比較蠢, 我日日都要佢溫書, 唔溫書點得呢! 若真的不計較, 自己唔要個仔溫書就算, 點解要叫人'唔使溫'?   很自私的行為.  
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

真係好有同感, 有個家長成日都話佢個女無温默書(次次都係咁講),但次次都最高分, 我梗係吾信佢啦! 我重話你無温吾係話課書係背默架喎, 無温肯定不能合格, 最後得出分數係98分。

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 有人特登開個新account, 然後pm問我野tim呀(我就唔信新黎第一日就識pm lor :evil: 前前後後又無發言架bor)
呢個topic令我唸起d舊同學, 但凡測考, 一定話未讀未讀, 然後高高分數........哎, d人都唔知咩心態
人性真係越來越自私!  有時係bk都睇到/感受到, 有d家長只會上來收料, 但有好o野就收埋或者不作任何發表.  就算大家無利益衝突都唔想益其他人.

咁咪影得佢地叻啦........個個都要讀架啦,爭在讀多定讀小既啫
Charlotte_mom 寫道:
係呀, 有人特登開個新account, 然後pm問我野tim呀(我就唔信新黎第一日就識pm lor :evil: 前前後後又無發言架bor)
呢個topic令我唸起d舊同學, 但凡測考, 一定話未讀未讀, 然後高高分數........哎, d人都唔知咩心態
[quote]
人性真係越來越自私!  有時係bk都睇到/感受到, 有d家長只會上來收料, 但有好o野就收埋或者不作任何發表.  就算大家無利益衝突都唔想益其他人.
[/quote]

我同意你講法呀!

[quote]
Sindy 寫道:
咁咪影得佢地叻啦........個個都要讀架啦,爭在讀多定讀小既啫

我以前讀傳統女校d同學都係咁ga!  為
‹ 上一主題|下一主題