用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位mama學公文式
go

各位mama學公文式 [複製鏈接]

各位mama學公文式

各位mama
公文式大家交流.
你地mama有D小朋友在那裏學公文式.無聽過邊間好
幫下我.
急急急急急..............••–
thx

Re: 各位mama學公文式

在香港仔,剛在試讀期間完成第二堂,預

你小朋友個間是否kunon?你小朋友幾多年班開始呢?收費幾多錢?上幾內時間?你開始學公文數.中.英?我個小朋友k2都ボ不知是否太細個學?比D巳現我.
thx.太多題[quote]
venus.c 寫道:
在香港仔,剛在試讀期間完成第二堂,預

我仔仔而家讀k3,剛在公文式讀第二堂,開始由4a開始,聽完講座預

我個小朋友都上試了兩堂.公文英ELF.你呢?由7a開始.我都不知計繼學落去.因我第二堂上個老師有

醒目開學勳章

bbb2007,

我有小小過來人的分享,幾年前,我在家附近的公文教室學英文5a開始(小朋友剛升小一),起初好輕鬆,之後慢慢加深,小朋友可以應付但感到有點壓力,他說做公文功課不是問題,但他不想到教室。後來我發現是教室的miss對小朋友很嚴,(說我的小朋友讀文章不夠快,不夠快,不夠快;又怪他不懂查字典(我家中用字典機);又將我的朋友和其他讀國際學校的小朋友比較,對我小朋友說些傷害他的說話),最後我決定quit,我的小朋友即時嘆氣說以後不用這麼辛苦了。
過了一年,我發覺我小朋友英文愈來愈差,剛巧朋友傾談間介紹了一間教室給我們,於是再重新報讀公文英文,今次個miss好關心小朋友,對家長有禮(不時打電話同我講解我小朋友的情況,又用說話鼓勵,升級還有小禮物),一個月後,我再問小朋友今次讀得辛苦嗎?願意繼續嗎?他說今次這教室好好,miss好好(後來我再讀公文數)學校數學成績明顯進步。我們現在試讀中文添。(miss上課會問我小朋友讀3科應付到嗎?如果覺得辛苦要開聲,讀得開心才可真正學習。這刻覺得比學費比得心服。)

所以我個人認為選擇教室及miss好重要(影響好大)
該用戶已被刪除

醒目開學勳章

H&L,
我小朋友在mos大水坑雋X教育中心學公文式   

我都有帶小朋友上試堂班,英文,k3, 一開始7a,佢評估了兩次,一次係px(我唔記得,係7a上一級).我女都好喜歡上,但我覺得個女成日唔記得做家課,如果唔係每天做,就唔能達到好效果.而且佢第一堂,甚至每一堂都提我交錢,我覺得好反感.佢地d導師亦好年青,個樣係目無表情,完全感受唔到佢地愛心.所以最後唔報.
弱者困於環境;智者利用環境。

你係邊區學公文英.我都有點,<單>心d導師亦好年青,個樣係目無表情,完全感受唔到佢地愛心.我試了第2堂我覺得有點不理會我.明天星期3就要報名.都不知報唔報好.
snowgirl 寫道:
我都有帶小朋友上試堂班,英文,k3, 一開始7a,佢評估了兩次,一次係px(我唔記得,係7a上一級).我女都好喜歡上,但我覺得個女成日唔記得做家課,如果唔係每天做,就唔能達到好效果.而且佢第一堂,甚至每一堂都提我交錢,我覺得好反感.佢地d導師亦好年青,個樣係目無表情,完全感受唔到佢地愛心.所以最後唔報.

亞囝讀kumon快年半,進度ok,除英、數課程外,我較喜歡佢地對學生有要求,令到小朋友唔可以倚賴。
當然kumon都算係大機構,世界各地都有佢地o既教室,其中質素梗有參差,要小心選擇。

想請問平時無咩時間同仔仔(k3)做功課溫習,如果想學公文英或是公文中,點教他???
該用戶已被刪除

我女兒足4歲學公文數,4歲4個月學公文英文,4歲半學公文中文, 現在6歲上小一, 普通中英文故事書大部分字都會自己讀, 英文她現在學至2A尾, 開始有幾篇長故事如彼得與狼,傑克與魔豆等(只有故事前段), 之前有一個故事叫 We're going on a bear hunt, 她在圖書館找到這本書, 很高興地自己讀前段, 再看結局. 學校要求學生多看課外書,參加圖書館的閱讀計劃, 我現在每天都儘量抽時間和她看一本故事書, 昨晚臨睡前, 她要看三本書才肯睡覺. 我女兒未有77777的小朋友那麼高程度, 可看哈利波特, 但我覺得事實上學公文中英文是可令小朋友學到很多生字.
現在公文式有很多教室, 可以自己往家附近的教室詢問, 看看導師的教育方式是否和自己的理念差不多.

Hi, venus.c

以我的經驗,其實公文中英文不用太多時間做,特別是最淺的級數,只需每日聽CD便可,基本上15分鐘已經ok.

但如果只是聽cd,成效有幾多? 點樣教他? 因為學校都有隻課文普通話cd,但我覺得好似無咩用,好似vcd俾cd吸引,因為畫面會動,之前去買一些講普通話vcd,但講得好快.

bbb2007

你去報名先,個centre唔好可以轉第二個
;-) :-x

公民主張自學
即係老師不教學生
要呀媽教
或小朋友自己摸索

因為d公課係重覆做
所以有時小朋友做公課係 100 分
但佢其實係唔知點解的
只因之前錯過, 記得個答案   

我在YL錦鏽試堂。你可直接同佢講,可否下堂(第4堂)先決定。如你真係唔諗住交學費,最好唔好上第四堂,費事尴尬,用電話通知佢唔讀。
咁我是找屋企人帶佢返的,但個老師每次都叫我屋企人交學費,我覺得佢地好“工利”,成日提住,D老人家邊識喎~~~
bbb2007 寫道:
你係邊區學公文英.我都有點,<單>心d導師亦好年青,個樣係目無表情,完全感受唔到佢地愛心.我試了第2堂我覺得有點不理會我.明天星期3就要報名.都不知報唔報好.[quote]
snowgirl 寫道:
[/quote]
弱者困於環境;智者利用環境。

‹ 上一主題|下一主題