用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 成人學琴分享
go

成人學琴分享 [複製鏈接]

成人學琴分享

各位朋友,

有無成人學琴,巳成功或接近成功的個案, 請你們分享下, 以幫助我這位無心機的老琴童, 學了一年, 巳到達樽頸位了, 不上不落.

Debbie
耶穌說: <我是好牧人, 好牧人為羊捨命.>

Re: 成人學琴分享

I am now still studying the piano... but I 've started since age 5.... can myself be counted as adult piano learner??

I think there is a difference between kids learning and adult learning piano.  We are more result oriental, e.g. we want to play like who, or we want to achieve grade 5/ grade 8, or we want to play pop music.  While for kids, they just go to lesson and learn and they are not bothered with their progress.

You wanna share with me, what's your difficulties?
debbie2006 寫道:
各位朋友,

有無成人學琴,巳成功或接近成功的個案, 請你們分享下, 以幫助我這位無心機的老琴童, 學了一年, 巳到達樽頸位了, 不上不落.

Debbie

I agree there is a bottle line at Grade 4 and 5. The requirement of technique become higher and the pieces are more difficult. But we have to overcome bit by bit. What are your difficulties?

多謝你們分享, 自己空閒時間不多, 明明每天約花1小時練習, 仍是進度很慢, 我老師也說我好似無練過咁, 點算好, 明年考三級試了.

其實大人學琴都幾多障礙,一開始學時找老師已踫上不少麻煩,一來不是太多老師喜歡教大人,二來又很難找到懂得教大人的老師,加上工作關係,有時要改日期/時間,她們都覺得我

debbie2006

如果覺得應付唔來, 點解要定明年考grade 3, 可以有把握才考, 會唔會好d, 如果你你彈詩歌, 有d專教詩歌的學校, (因我有同事都學過)

I have not start yet, but will start soon, would it be difficult for us to learn at this age?
As my BB is learning so I just want to have 1 more topic to talk with my BB.

Oh.... you can try other teachers??  I think you can play to different teachers and see who can help you the best?  That's what I've done when I was younger.  (Many teachers don't charge for the first meeting ga ;)

debbie2006,

好高興見到有呢個 topic, 我都係成人學琴 (年紀重要唔細啦) 之前都係學到3級, 不過囡囡出生後已停咗, 到而家已無點彈4年幾啦, 手指都生疏晒. 我都好想學返琴, 不過唔知要幾時先得??

其實, 我覺得你已好好, 1年多已預備考3級, 我之前都係學幾年先有3級程度, 重要無考試. 因為我係緊張人黎架, 一考試我一定會臨場失準, 所以我一早同老師講咗唔考琴呀.

你要比啲信心自己, 我覺得你首先可以諗下學琴嘅目的係咩? 我見你喺另一度話想喺教會做司琴 (同我好似, 而且我係細細個時已好羨慕人地彈鋼琴, 不過屋企無錢學). 咁除咗學 classical 之外, 司琴伴奏都係一個選擇. 我之前都學過下皮毛, 都有幫助架. 不過要睇下你係想做邊個崗位嘅司琴, 如團契, 小組 or 主日學都可以啦, 但如果係祟拜或大型啲嘅就當然有埋 classical 底重好啦, 所以我果時學司琴伴奏係想滿足下自己彈到啲詩歌嘅感覺, 但都唔會放棄學 classical (不過呢啲純粹係我個人觀點)

Anyway, 如果你覺得去到樽頸位, 如是我, 我會彈下第啲歌仔, 或睇下其他人嘅表演, 刺激番自己嘅感覺囉; 同埋可能梗有啲係自己 kik 住嘅地方, 令到自己無晒 mood 嘅, 咪暫時擺埋一邊, 過一段時間再黎過囉.

我自己嗰時係咁, 希望我嘅分享對你有幫助.

加油.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

fatduckbb,

好同意你所講, 慶幸我嗰時係去老師家中學; 如果我去琴行, 我一定覺好瘀, 自己周身唔自在, 學都學得唔好.

==> 不過我仍會繼續學,慢慢學囉,是興趣 ,不想比咁大壓力自己。   

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

各位bk mum

我想問

慢慢學啦...我都好老 我十八歲都係三級 唔好灰心呀...之前我係香港學 我學完跟我後面果個都係成人... 我覺得唔好因為grade而貪快 我之前都好羨慕D人細細個考o左咁高級 不過倒轉覺得最緊要係自己學到野姐 其實香港係好好o架 一出街就好多琴行 我而家係canada好難搵到 因為有車就好 下下搭車都好貴o架(成hk$十幾蚊一程)而家我都搵緊d近我屋企o既地方...你地加油呀...千萬唔好放棄呀...

Hi Debbie,

又系我呀!adrianmom!

我今年五月,考左七級  ,打算08或09考八級,我多年來的目標,咁算唔算成功?      

我都系出來做野,先有錢學,都學左十年啦!中間因為sars AND 結婚,04年生BB,都停左兩年倒!

我覺得成人學,最困難是手指唔夠靈活,一d講求速度既歌,就彈得比較吃力.要克服,我想除了practice以外,练習的方法都好重要,我想呢方面,妳的老師應當可以給妳意見.

其實,妳每日可以练一時,已經唔錯!為什麼會像沒练過一樣?老師應當可以給妳意見怎樣改善.我的老師說每次练兩行,會比一次练兩頁,有效得多,妳可以試試!

其實學琴都系一條幾漫長的路,真系要好有恆心,毅力,我生完bb之後,因為沒有時間练習,都曾經想過放棄,但最終都堅持下去,因我的目標還未達到,我希望有天可和我的兒子一齊學,又或者退休後做鋼琴老師,唔知得唔得?
:wink:  :wink:

我一直都在琴行學,又沒有妳們所說的bad experience.我唔覺得老師不喜歡成人學生,有好多小朋友,比家長逼,沒心機,無成績,重煩

大家努力吧!

我準備明年四月考二級試,三首考試歌已學

好欣賞你地咁努力去達成心願,加油!講個case比你地知,真人真事,好多年前,我音樂系有個同學教過一個60幾歲的學生,係退休醫生黎ga,到e+仲學緊,都學得唔錯,識彈歌仔ga,各位,比心機,尤其是媽咪,唔好輸比兒女,細路會因為你的努力而自豪

見到大家咁講, 令到我份感覺又返黎, 希望可以快啲開始番學琴就好啦.

話時話, 我諗起嗰時我老師都講鐘意教成人架, 因為佢地會自律, 自動自覺去練琴, 守時, 有責任心, 同有進取心; 反次, 教小朋友激氣好多.

Hi Adrianmom,

好羨慕你呀, 一直朝住自己目標進發, 愈來愈近啦    

Thanks lamlammama.

我好騰雞

大家好!
我都係剛剛上左我既第一課!仲記得我學完出黎時個種開心既感覺,真係要好似我咁恨左咁耐先有得學既人先明白!
細個冇機會去學琴,但平時都會keep住去聽管弦樂concert,因為真係有興趣!直到而家個囡上左幾堂,問下自己:點解而家有能力唔去滿足下自己?

我冇話要自己考到咩級,只要keep住去學,唔好虎頭蛇尾就得啦!

多謝大家各位的分享及鼓勵, 可能是自己心急, 想快些有小小成績向自己交代, 所以決定報考出年3級試, 現在練習得不太好, 心情變得差了. 不過有壓力才有進步. 都是要放開一些好.

講起開心事, 應該是鋼琴第一天搬回家時, 開心到不得了, 屋企好像高雅了很多, 不敢相信自己可有部琴. 小時聽到樓上有人彈電子琴, 很羨慕呀.  但一直都無錢學, 更加無錢買琴了, 出來工作後也沒有再想, 直至返教會後, 有弟兄教琴, 再觸發起這興趣, 簡直是停不了, 初時去琴行租琴練很不慣, 怕人聽到我彈琴的亂來, 很快彈了半小時, 租琴要28元 一小時, 很心痛, 每個月交學費時都有同樣感覺. 現在又要供琴,負擔真不易.  

各位,
見到你們大部分都學有所成,我則剛剛學琴,上星期上堂時居然手震呢!而且很多音都唔記得,上完堂時唔開心左一排!
唔知你們有冇初學既琴書可以比我呢?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題