用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有看過心理輔導的嗎? 樂苗坊的周婉芬博士好不好? ...
go

有看過心理輔導的嗎? 樂苗坊的周婉芬博士好不好?

有看過心理輔導的嗎? 樂苗坊的周婉芬博士好不好?

我家姐仔仔0既同學, 佢佢媽咪覺得佢可能有少少「問題」,但係又唔想驚動學校的社工(怕被 label 了心理有問題),故此想先帶他到外面見見 counselor,看看是不是真有問題,以及可以如何幫助那小朋友。

聽人講樂苗坊的周婉芬博士好似幾好0甘, 唔知有無人睇過佢? 定係有無其他好的小學生的 counselor 可以介紹呢? 謝謝、謝謝!

Re: 有看過心理輔導的嗎? 樂苗坊的周婉芬博士好不好?

你所說的問題是什麼呢? 情緒, 行為或是其他? 我上過一個遊戲治療的課程, 主講人做過親子方程式, 長腿叔叔信箱的顧問, 又在大學講學, 我覺得佢非常專業同埋有愛心, 如是針對行為和情緒問題, 可以介紹同佢合作的機構比你!!

剩係聽過佢講talk, ok ga。唔知佢見case點,但係肯定唔會平。

學校社工有咩問題呢?你可以叫0個個媽咪打電話同個學校社工傾0下先la,因為社工應該要保密ga wor,唔一定會講個case比老師知ga wor。同埋如果小朋友鐘意個社工,點都比搵counselor容易,不過,如果要成個family 做,出去見約時間又會方便d。

小朋友有0羊事,如果daddy & mummy(或者表兄姊、老師、幼稚園老師……)有同佢傾開ge,不如自己試0下la,唔一定要0甘專業先得ga。

如果唔係,小朋友不如搵d會play therapy ge counselor,有系統0甘玩0下傾0下,幾好ga。(但係一出去見私人執業ge,$$$係唔少ga。)

fling, 好啊、好啊, 麻煩你 pm 個機構的資料俾我, 等我叫家姐打去問下先。

gabrielmum, 係啊, 問左, 真係幾貴...

其實我都唔係好知道個詳細情況啊, 都係幫我家姐試下打聽, 佢就再將有關資料俾果個同學仔的媽咪, 由佢自己決定想點做... 等我將你地的意見話俾家姐聽先, 唔該曬啊!

李小B太太

Pls check pm  

fling, 我也想要資料, 可以pm給我嗎?

謝謝!!

fling 寫道:
你所說的問題是什麼呢? 情緒, 行為或是其他? 我上過一個遊戲治療的課程, 主講人做過親子方程式, 長腿叔叔信箱的顧問, 又在大學講學, 我覺得佢非常專業同埋有愛心, 如是針對行為和情緒問題, 可以介紹同佢合作的機構比你!!

fling 寫道:

Can you pm the info to me,thx!!   

fling, 我收到啦, 唔該曬你啊真係~~~

fling 寫道:
李小B太太

Pls check pm  

Fling, 我都收到, 唔該哂  
該用戶已被刪除