用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下
樓主: monkey妹
go

將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下

pinkpink,

咁你一定無認錯人!  因為成日走來走去o個個就係我個囝!   
我報左好多間, 仲未in完, 所以仲未決定讀邊間!  

pinkpink 寫道:
Funny :

係呀 ! 上playgroup時妳個囝囝仲走後來走去,我個囡就周圍爬, 妳簡左邊間呢 ?

Hi PinkPink,

今個schedule同我個女都有得fight.....

10:00 am 樂道
11:30 am 方王
13:30 pm 易澤峄

我本人就覺得樂道好大機會會收.  因為間學校新, 所以就要快d收夠生先得.

就算學卷制私校都有的...我都唔會諗啦? 有得choice, 會讀非牟利...
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

mokchingyin0910 & pinkpink,

多謝晒你哋啲意見!

明天要interview 3間
9.30    聖德肋
10.00  樂道(已放棄,因為見成即交500蚊,之前返    playgroud,果位老師教左好多年書,佢話果間好多新移民讀...唔係話佢地有問題,但係對人同禮貌方面都係.....)
10.30  方王換娣
2.00    藍田啟思

聖德肋同啟思都係我首選,不過TKO真係太多新移民,將來都會考出面小學.唔知你地覺得藍田啟思點呢?2.30校監仲會有新生會講下校學.我見藍田區o既媽媽都講啟思幾好...請大家比d意見...thank you.

Hello !every mama :

我地係比華利返來啦  !!  我同老公一致認為梁省德好好多(感覺),只係比華利多d堂專科專教(英文 &普通話), 好似日日有堂,其它1 time / every week ,K1已經寫字,同埋個interview'易希,都死,我囡囡係度自已玩就當係
所以好體父母想點

另外,梓晴媽話樂道好多內地人讀,使我對樂道打左個disount. 不過明天interview左先算, 同埋如果收問佢deposit HKD500 遲D比得唔得 ? 間間都唔係即刻比架 ?

Good Luck for every mami & baby

pinkpink
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

如果呢三間幼稚園都收你o既小朋友讀K1,係你會揀邊間?

基督教樂道幼稚園
保良局方王換娣幼稚園
天主教聖安德肋幼稚園

請俾意見!

Thank you!

Hello !

我回來啦 !

mokchingyin910 :

妳有無去interview 樂道呀 ? 唉 ! 真係如梓晴媽講,好多內地同胞呀! 我都無比hkd500 deposit 依家個心15, 16

方王換娣, 我give up左,實在太多人

天主教聖安德肋,我有interview,都係好多人 - 我都無信心會得,因為始終囡囡比人細一d

至於梁省德, 一心想hold住呢間留位先(我同老公都喜歡呢間老師),但今日遇倒個街坊, 比左一d唔好comment呢間學校,即刻對呢間學校無曬信心

依家都唔知點算 ?

[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

HELLO pinkpink:

我都返來啦! 我無去樂道...? 因為我都覺得太多內地同胞.  只去了方王同易澤峄. 方王呀女表現唔係咁好? 唔肯講野? 我都無咩信心? 易澤峄就ok..可能warm up左好d.

方王要17日先知result. 易澤峄就8日.如果易澤峄收先方王收後, 我first choice都係方王.
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

hi

我今日同晴晴都走左3場,好倦無帶bb車.

可能我in 聖德助早9:30唔係好多人,老師安排好好,唔駛等好耐,晴晴入到班房,自己找佢鍾意o既湊BB,(係強項-餵奶,洗面,換衫)10:30去方王,好多人,晴晴唔耐煩想走.佢又係找佢鍾意玩生果,積木,老師問下佢又答下.2:00藍田啟思,我都好想佢收,校監又講得好動聽,如果上午無位我都考慮下午...不過校舍就無咁新.我可能會報左九龍塘啟思.

pinkpink:
我都無去樂道,老師打電話比我,仲想同我左約時間,我都唔la

suensuen2004:
你果3間我會投聖德助

Re: 將軍澳區媽咪會報07年k1入

Hi Eganmami、amy0107:我囝囝都係同你

Hi 芝達

你好! 你的囝囝叫什麼名呀!保良局方王是不是很好的幼稚園嗎? 為什麼有這麼多人報名。

醒目開學勳章

Hi pinkpink,

我想知你個街坊講左D乜野令你對梁省德無曬信心?

Hello ! 原來'今,多Mami想知我聽左乜野 ?

其實,我個街坊個仔就讀緊唐明苑樓下的基督教信義會,(佢一向都說幾好,但我又無'簡,), 梁省德就在web上有人讚好,

話說佢個仔的同學由梁省德轉到信義會, 他說梁省德經常轉老師, 佢個仔 k2個班收生17 people 只得一個老師,(正常應15 people一個老師跟,由於人手不足 k2 竟然由學校嬸嬸幫手教埋寫字,

當然真定假我都唔敢講,如果我比左留位$,我都會去讀, 主任當時都同我講任我跟小朋友跟到幾時都得, 但我依家都未交留位, 當然會諗下先

Funny 寫道:
Hi pinkpink,

我想知你個街坊講左D乜野令你對梁省德無曬信心?

For teacher ratio I have asked the principal but she said they will follow the rule for 1:15. Of course I didn't check whether it is true or not.

I think we'd better to visit the school and see whether their approach is same as ours and what you desire before making any decisions. During the school open day, the principal said most of their staff have good experience and have "heart" to children and so they gave me good impression although this is not a famous school in TKO.

醒目開學勳章 貢獻勳章

梓晴媽媽 寫道:
suensuen2004:
你果3間我會投聖德助

suensuen2004,

choose St. Andrew!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

芝達 寫道:
只幫囝囝報了保良局方王。

好有信心喎只揀保良局方王!     

醒目開學勳章 貢獻勳章

各位將軍澳媽咪,

大家都好辛苦都小朋友去interview喎, 真係難為晒我地做家長   我心水嗰4間幼稚園要11月尾先開始in, 到時就好似你地咁啦 不過我不嬲都諗住同呀囡當去玩咁, 輕鬆d面對, 希望有意外收穫啦!

醒目開學勳章

I will choose 保良局方王換娣幼稚園 if you plan to let your kid to study PLK primary school.

suensuen2004 寫道:
如果呢三間幼稚園都收你o既小朋友讀K1,係你會揀邊間?

基督教樂道幼稚園
保良局方王換娣幼稚園
天主教聖安德肋幼稚園

請俾意見!

Thank you!

Hi Eganmami:
我囝囝係谷谷呀!你囝囝依家慣

芝達

hello呀, 我心水都係根德園&方王, 但我首選根德園, 但呢排我成日都5時花, 6時變, 個心好亂吓, anyway收先算啦
btw我囝囝都喺綠茵讀緊IK1, 妳囝囝邊班呀
[quote]
芝達 寫道:
Hi Eganmami:
我囝囝係谷谷呀!你囝囝依家慣
‹ 上一主題|下一主題