用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下
樓主: monkey妹
go

將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下 [複製鏈接]

Re: 將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下

hi Pinkpink,

三間都係同一日.......真係無expect係咁......
時間上係ok.......但我又唔想呀女咁辛苦.
所以我可能唔去樂道, 因為封信話如果個日interview ok..要即刻比hk$500留位....我諗都仲有兩間未in.... :wink:
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

hi Eganmami :

yes.  5 photos to be $20, it is so expensive,
my son can tell me who is tsun tsun and some
other classmate.  are you a full time mami and
a consider tko kingergarten or not ?

mokchingyin0910 :

不過樂道個度比人感覺幾靚幾舒服,妳知唔知樂道是一層還是兩層呢 ?

同埋我囡囡同妳囡囡不同, 佢係0412 (細囡), 依家講野都唔叻,我都驚好多間唔收,所以如果樂道收,我都會比住HKD500留位.

(諗起依家同囡囡搵學校真辛苦)

PINKPINK
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

HI PINKPINK,

樂道應該只得一層...呢間都唔錯?  我都排呢間係第三首選? 所以都唔知點算好? 講野叻都無用, 我個女對住陌生人就唔講野.  所以都係聽天由命....

醒目開學勳章

Hi pinkpink,

我想知你點解報梁省德?  Let's share.

Hi amy0107

I stop working since June 2006 and now plan to take care of my son instead of working.  I don't consider tko kindergarten except my son unable to get a seat in other kindergarten.  Do you have an idea for York English Primary School &  Kindergarten, is it good or not?

HI Eganmami :

york -english is better, school enviroment is bad.
         見親都收.......

mokchingyin0910 :

樂道得一層又真係細d, 不過室內環境,絕對ok, 只係可能computer不夠, 我都唔覺有 computer room.

Funny

梁省德係我第一間報,設施較舊, 但好大和齊, 主任和我參觀 +介紹左2個多小時 very nice, 其實我都係睇其它web話依間幾好所以我報,一陣去interview,返來先報啦 !!

Funny : 我地係咪試過一齊參加2005 Nang Fung試玩playgourp 呢 ? do you remember
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

各位您好!
我都係住TKO ga, 不過我個囝囝係0512, 所以07年先開始報名, 我同大家煩的野好好似ga.希望互相交流下.
(1) 如果出去讀一定要坐校車.但我唔想bb咁辛苦, 舟車勞動, 尤其係細仔.
(2) 但如果係TKO讀, 我又擔心TKO實在太多新移民, 同埋升小及中的問題.
(3) 我都有去過TKO宣道的OPEN DAY, 我個人覺得OK, 但真係細咗D.
On

其實我都想知仲有咩學幼稚園依家接受報名? 可以做back-up?

monkey妹 / pandacat_bb,

Which 神召 are you talking ah ?

[quote]
monkey妹 寫道:
pandacat_bb,

神召嗰張"新生入學証"寫錯我囡囡性別 -----> 忙中有錯, 唔怪得咁多, 呢d行政上嘅小問題間間學校都有機會發生, 最緊要係學校d老師有愛心會教好d學生!

醒目開學勳章

Hi pinkpink,

咁你首選係邊間?

我有參加試玩playgourp, 不過係新寶城個間Smart Learning, 我地有見過嗎?  我好冇記性的!  

醒目開學勳章 貢獻勳章

ansonbb 寫道:
Which 神召 are you talking ah ?

神召第一小學暨幼稚園
地址: 九龍九龍城亞皆老街123號
電話: 27132395   
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

MONKEY 妹,

請問你知唔知york kg 好唔好? 我個女會在星期六interview, 但聽到有些評價話佢個個interview完都收及hardsell, 你估真唔真.

另外, 想問你個囡是否在將軍澳中心果間卓藝玩緊d跳舞班, 學得好唔好呀?

Hello ! everybody

我地interview完梁省德,佢地都收左我BB, 唔知係咪屋村幼稚園,interview簡單d, 只係叫囡囡分顏色,同比玩具爸爸 & mami 咪, 玩下圖形配對,都無問bb名字 ? 住係邊 ? (如果問實答唔倒,囡囡講野都未得),不過老師話佢發展ok,手部亦靈活, 所以收左讀上午.

至於問我心水,我就無ideal,入左先算和看囡囡發展, 不過講學校外觀,我就會鐘意聖安得肋多d, 真係好靚,(不過都係個句,收先算)

Funny :

係呀 ! 上playgroup時妳個囝囝仲走後來走去,我個囡就周圍爬, 妳簡左邊間呢 ?

morning pinkpink,

梁省德要唔要交留位費呀? 咁你仲去唔去樂道or其他幼稚園interview?  

Good Morning ! all mami & Mokchingyin 0910 :

Mokchingyin0910
妳有無收到我PM關於x'mas party 的事情 ?

梁省德before 07 Nov 交留位費.
不過今天新聞話學卷制出年可能受惠埋私校,
至於樂道 & 其他幼稚園 Sat,我都會去interview. 可能今天加多一間一比華利,始終囡囡細,可能好多間唔收,梁省德當後備, (梁省德d Miss好好,但衰在屋村 feel d)

唔知有無 Mami 對比華利有comment呢 ?

pinkpink

hi, 各位,

請問你哋有冇留意tko德寶&鹽田的啟思呢?  可唔可以俾啲意見呀? thks!

Yvonnehon;

我有個朋友話啟思依家唔係太好...德寶好d.....

pinkpink,

我收到你的pm...我會下星期入錢呀....
你明天幾點in樂道呀? 我10:00am, 依家都未決定去唔去好? 因我交表那天見到易澤峄好屋村feel同舊? 同埋都幾遠? 唔係太方便.... 所以如果方王唔收...想讀樂道.....

Yvonnehon;

Hello ! 我有個客同我講以前啟思d課程很淺,攪到個仔升小學追得好辛苦,依家就唔知,妳真係要好好了解下

Mokchingyin0910 :

樂道 interview 10:30 pm, 我可以早d來等我囡跟妳囡認識下,好嗎 ? (我老公會一齊來,妳呢 ?),樂道好新同靚,不過就由於太新,所以無口卑, 如果讀都可以話係開'方,牛(around 3 years),同埋個日同主任傾,好似唔係日日都有(中,英,數),不過都係個句,收先算 !

Now schedule as follows :

比華利 : 4:30 3 Nov
樂道     : 10:30 4 Nov
方王煥'蒂' : 11:30 4 Nov
聖安得肋 : 12:00 4 Nov

Mokchingyin0910 & other mami :

How about you ?  今日好似話學卷制私校都有,唔知係咪呢 ?

pinkpink
‹ 上一主題|下一主題