用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下
樓主: monkey妹
go

將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下 [複製鏈接]

Re: 將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下

monkey妹,

咁你上晝定下晝去st. andrew呀

monkey妹 寫道:
[quote]
pandacat_bb 寫道:
monkey妹,
其實St Andrew師資好唔好呢? 我聽人講宣道會茵怡幾好, 唔知邊間好啲呢? 你係咪會報St Andrew呀?

pandacat_bb,

St Andrew師資好唔好我都唔知架, 只知活動教學同佢地校舍大, 我會今個禮拜六去睇睇, 報唔報到時再決定, 你呢? 會唔會今個禮拜六去睇睇? 至於宣道會茵怡我都唔清楚, 只知好多人報呢間(我識個bk媽咪話比我聽咋)! [/quote]

醒目開學勳章 貢獻勳章

monkey妹,
咁你上晝定下晝去st. andrew呀

我無去呀! 都係決定唔報將軍澳區幼稚園啦, 因為好煩湊放學問題(唔想我呀媽走黎走去), 所以報出面4間再加後備果間都凈係報油塘區!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

hi,

我囝囝而家係德寶讀緊 pre-nursery, 但就報左其他學校讀 k1

1) 浸大附屬幼稚園  (4/11 interview)
2) 根德園 (12/11 interview)
3) 創價

大家好,第一次在這裡留言,我打算幫仔仔報培正,民生同埋保良局方王.

monkey妹,

係呀, 你唔報tko啦
我報咗宣道茵怡啦, 不過係下晝班, 報住先, 我都係較為鐘意st. rose of lima, 好想考到入去, 不過我老公唔鐘意女校, 佢prefer茵怡, 佢話近近地幾好喎, 又慳車錢, 但係好快又要煩小學升學問題啦, 我有諗過先讀一年, k2轉考德雅, 因為我係德雅中學畢業, 可以搵miss幫下手, 咁可以一條龍, 但係細佬唔知點算

HI Eganmami :

i also plan to my sons interview for 青衣商會將軍澳, 保良局方王煥娣 ,St. Andrew in tko
and outside is st.cat, keen ming, 培正, 創價, 靈糧(鑽石山), 宣道, 藍田啟思.

醒目開學勳章 貢獻勳章

monkey妹,
係呀, 你唔報tko啦
我報咗宣道茵怡啦, 不過係下晝班, 報住先, 我都係較為鐘意st. rose of lima, 好想考到入去, 不過我老公唔鐘意女校, 佢prefer茵怡, 佢話近近地幾好喎, 又慳車錢, 但係好快又要煩小學升學問題啦, 我有諗過先讀一年, k2轉考德雅, 因為我係德雅中學畢業, 可以搵miss幫下手, 咁可以一條龍, 但係細佬唔知點算

其實諗起將來派位問題又真係幾煩架, 比我就覺得將來煩不如而家煩, 直接搵d有聯系嘅學校當然好d, 但你又唔想唔尊重老公諗法, 真係煩上加煩!

宣道茵怡要排長龍取表喎, 都幾辛苦你啦! 至於德雅應該唔難入, 我有朋友嗰囡今年都讀緊k2, 都唔係好多人去報, 所以都入到, 但係你有要諗細仔將來讀邊間, 又真係幾煩囉!

Hi amy1017

I have applied for St. Cath.,  St. Johannes, Soka and will also apply for Munsang and 宣道.  I am worring about for interviews as my son still cries when he goes to school.

HI Eganmami :

yr son go to school from oct., or not ?
my yan yan tell me hv a name w/tsun tsun also crying in his class abt half month.
my son also interview for 青衣商會將軍澳 in sat.
he can answer w/teacher some question.....
no afraid.........

monkey妹,

咪就係囉, 依家煩一次好過第時再煩多次, 我老公成日覺得幼稚園冇所謂, 我就覺得打底好重要, 我覺得好既幼稚園都會訓練小朋友既品德同自學能力, tko太多新移民, 好似嗰日取表, 有人打尖呀, 聽口音就知係新移民/大陸人, 個小朋友既家姐仔仲bebibala, 好無禮貌, 聽到佢話係保良局易澤峰讀緊k3咋, 我聽佢講野仲以為佢係小學生 :-|

另外, 我仲擔心茵怡太淺, 將來考出面好啲既小學就會好難, 其實最好梗係兩姐第可以一齊返學放學就最好架啦, 啱啱收到神召第一嗰封"新生入學証", 11月4號開放日呀, 9:30-10:30, 同 st. rose of lima 取表日撞期, 咁唯有11月11號先去st. rose of lima攞表啦, 我唔係咁放心老公去攞表

其實德雅幼稚園有收男生, 不過小學就冇得直升囉, 聽講拔萃收好多基督堂既學生, 唔知真定假呢, 不過佢又係得k2同k3咋

題外話, 神召第一嗰張"新生入學証"寫錯我囡囡性別係男, 真係激死, 諗深一層, 寫資料都咁唔小心, 間學校好似都麻麻地咁  

係喎, 其實你住坑口定寶琳架, 我住寶琳架, 唔知大家有冇見過呢   

kittyng,

係咪都係升小問題呢? 係呀, 始終tko冇乜好的小學, 為咗將來著想, 都想試吓報出面嗰d幼稚園, 但插k2係好難, 所以唔得就讀番呢間.

kittyng 寫道:
snoopy888

my kid will repeat k1 coz he's a big boy, is your kid studying k1 at 宣道   why you want to apply outside   係咪都係升小問題呢
[quote]
snoopy888 寫道:
kittyng,

You want to apply K2 for your kid or just repeat k1 ah.  Please let me know, coz I also want to apply k2 for my boy for the outside KGs.

醒目開學勳章 貢獻勳章

德雅幼稚園有收男生, 不過小學就冇得直升 -----> 德雅幼稚園同德雅小學都有收男生, 但中學就只收女生, 德雅小學係私校, 可自行收生, 會收番大部份幼稚園嘅學生, 如你肯比學費, 學校會收番架!

拔萃收好多基督堂既學生, 唔知真定假呢 -----> 我都係睇bk知道基督堂會收d比較smart嘅小朋友同基督堂嘅課程都比較深, 咁拔萃當然知道基督堂出嚟嘅小朋友有番咁上下, 相對收嘅機會自然大啦!   

神召嗰張"新生入學証"寫錯我囡囡性別 -----> 忙中有錯, 唔怪得咁多, 呢d行政上嘅小問題間間學校都有機會發生, 最緊要係學校d老師有愛心會教好d學生!

其實你住坑口定寶琳架, 我住寶琳架-----> 我住坑口!

Good Morning !

我諗我係報得最少

尚德 - 梁省德
彩明 - 樂道
坑口 - 聖安得肋

其實,我唔知報邊間好,因為我囡囡係04 DEC(細囡),諗住出年大D再出去找找第二間, 以上學校唔知各位媽咪有何意見呢
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

醒目開學勳章 貢獻勳章

pinkpink,

尚德 - 梁省德 -----> 唔知呀但我見坑口有間梁省德小學可能有聯系掛?
彩明 - 樂道 -----> 唔知呀
坑口 - 聖安得肋-----> 只知活動教學同校舍大

你可試下青衣商會幼稚園(坑口), 我細佬嗰仔讀呢間, 都ok架!

加埋今日報了兩間: 方王 & 易泽峄...之前也報了樂道...
全部都係4 Nov INTERVIEW.....死啦, 都唔知去得邊間...?
可能要放棄一間?
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

Re: 將軍澳區媽咪會報07年k1入

Hi hi
我報st andrews 同翠茵

岩岩報多間 : 保良局方王煥娣 - interview 04 Nov

尚德 - 梁省德 - interview 02 Nov
彩明 - 樂道 - interview 04 Nov
坑口 - 聖安得肋 interview 06 Nov

pinkpink
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

Mokchingyin0910 :

妳試下可唔可以改時間啦 ! 唔好big埋一日呀, 妳同bb都會有好辛苦架 !

pinkpink

Hi amy017,

Yes, he starts going to school in Oct 2006 and now still crying.  I saw your maid everyday.  Have you bought the photos taken by the school?  

Hi all,

First time to join this forum. I'm living In HangHau & my daughter was borned in Mar 04. She is now studying at SPN in Causeway Bay. Planning to look for some better KG at the kowloon side also.

coolpizza
‹ 上一主題|下一主題