用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下
樓主: monkey妹
go

將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下 [複製鏈接]

Re: 將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下

Hi monkey妹

多謝你的意見,我當然想搵有直屬中學小學,你知唔知民生好唔好呀!但如果繼續讀綠茵唔知可否升到好的小學

醒目開學勳章 貢獻勳章

Eganmami,

民生好唔好我都唔知呀, 但咁多人都鐘意報我諗ok架!

至於將軍澳區小學都還可以, 但中學好似一般咋(純粹本人覺得), 我盡量都唔想我個囡係將軍澳區讀, 我有小小驚d新移民, 佢地文化背景唔同, 比較粗老, d新移民家長仲恐怖, 打尖湊小朋友放學, 大大聲, 我唔想我小朋友學到呢d嘢, 仲有童黨問題, 新發展市鎮好似將軍澳, 好難避免無呢d問題, 你知十幾歲係好緊要嘅時期, 如果識到d唔好嘅同學就唉..... 好似好長遠, 如期煩將來中小學, 不如而家報左出面d幼稚園讀, 博下有機會讀到佢地嘅中小學, 其實做家長真係幾煩架!!!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

Hi snoopy888 ,
你仔仔讀緊TKO 宣道幼稚園,除了校舍細之外,間學校好唔好呢?請俾d意見,謝謝!

snoopy888 寫道:
Hi Monkey 妹,

I also live in Hang Hau and prepare to apply 08 k1 for my daughter.  I have a son who is studying in TKO 宣道幼稚園 now.  Hope we can keep in touch in the future to choose the suitable KG for our kids.    

醒目開學勳章 貢獻勳章

I also live in Hang Hau and prepare to apply 08 k1 for my daughter.  I have a son who is studying in TKO 宣道幼稚園 now.  Hope we can keep in touch in the future to choose the suitable KG for our kids.    

check pm!

hi  Eganmami,

我小朋友讀緊綠茵EPN(pm) ,之前我都同 my son 返過綠茵嘅 playgroup abt 8mths , 都ok架! , 不過受惠唔到學券制啦, 綠茵係私立, 煩都要小朋友唔怕舟車勞動

Hi amay0107

My son also study in EPN (pm class) and they may be in the same class.  What is your son's name?

hi Eganmami :

my son is daniel lai,
how abt your son's name ?     

To: monkey妹

When will you go to apply st.Rose KG?
4/11 or 11/11? I will select 11/11!
Hope can see you on that day!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Haulamma 寫道:
To: monkey妹
When will you go to apply st.Rose KG?
4/11 or 11/11? I will select 11/11!
Hope can see you on that day!

Haulamma,

I will go to St. Rosa on 4/11 and go to Heep Yun on 11/11!

dordormom,

藍田啟思吾好吗,点解仲要报其他? 我仲諗住报藍田啟思k1添!

dordormom 寫道:
我就報左民生, 培正, 浸大, 靈糧堂(鑽石山和銅鑼灣), 衛理堂(北角).現在囡囡讀緊藍田啟思小組班即pre-nursery class.

心目中想個囡讀靈糧堂,有些媽咪話好.唔知係唔係咋

Hi amy010

My son's name is Wong Tsun Yin, sitting next to your son.   He is doing good in the class.  Are u planning to enrol him in other kingergarten next year?

minnie04

我建議你去學校到參觀會穩陣d, 因真係好個人, 我本人就覺得ok, 首先是基督教學校, 又有外籍老師教英文, 還有普通話學, 而且仲有好多興趣班可選擇, 價錢又平. 都不失為係將軍澳區一個好選擇.

寫道:
Hi snoopy888 ,
你仔仔讀緊TKO 宣道幼稚園,除了校舍細之外,間學校好唔好呢?請俾d意見,謝謝!

[quote]

[/quote]

snoopy888

妳好呀! 我今晚放工都會去宣道 look look, tmr open day & 可以即時 interview, 今晚會開到好夜, 我都可能會報

我暫時報左:
1) 根德園
2) 九龍塘宣道
3) 培正

將會報方王 & munsang

kittyng,

I will go there with my boy tmw afternoon.  See u there.  

snoopy888

monkey妹

我都係坑口媽咪呀
我囝囝e+喺 greenfield 讀緊 k1, 都係因為妳咁嘅想法所以出去讀, 大家多多交流吓啦
monkey妹 寫道:
Eganmami,

民生好唔好我都唔知呀, 但咁多人都鐘意報我諗ok架!

至於將軍澳區小學都還可以, 但中學好似一般咋(純粹本人覺得), 我盡量都唔想我個囡係將軍澳區讀, 我有小小驚d新移民, 佢地文化背景唔同, 比較粗老, d新移民家長仲恐怖, 打尖湊小朋友放學, 大大聲, 我唔想我小朋友學到呢d嘢, 仲有童黨問題, 新發展市鎮好似將軍澳, 好難避免無呢d問題, 你知十幾歲係好緊要嘅時期, 如果識到d唔好嘅同學就唉..... 好似好長遠, 如期煩將來中小學, 不如而家報左出面d幼稚園讀, 博下有機會讀到佢地嘅中小學, 其實做家長真係幾煩架!!!

snoopy888

我 tonight 去呀, tmr 去拜山呀, 梗有機會見嘅   
kittyng,

I will go there with my boy tmw afternoon.  See u there.  

snoopy888

kittyng,

You want to apply K2 for your kid or just repeat k1 ah.  Please let me know, coz I also want to apply k2 for my boy for the outside KGs.

[quote]
kittyng 寫道:
monkey妹

我都係坑口媽咪呀
我囝囝e+喺 greenfield 讀緊 k1, 都係因為妳咁嘅想法所以出去讀, 大家多多交流吓啦

有無人報左青衣商會呀, 今日 deadline, I just fax the application form and made an appointment on 31/10, pls give me some advice, 唔知好唔好呢

snoopy888

my kid will repeat k1 coz he's a big boy, is your kid studying k1 at 宣道   why you want to apply outside   係咪都係升小問題呢
[quote]
kittyng,

You want to apply K2 for your kid or just repeat k1 ah.  Please let me know, coz I also want to apply k2 for my boy for the outside KGs.

聽日茵怡宣道派報名表, 我老公叫佢朋友(佢囡囡讀緊k1)打去學校問過, 4點幾已經有人係學校外面排緊隊啦
‹ 上一主題|下一主題