用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下
樓主: monkey妹
go

將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Re: 將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下

monkey妹 寫道:
[quote]
Haulamma 寫道:
創價係聖羅撤對面

聖羅撤對面嘅創價係佢地嘅教會, 佢地嘅幼稚園係九龍塘禮慕道![/quote]

禮慕道(打錯)--->慕禮道
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

pandacat_bb 寫道:
諗住報民生, ST.ROSE OF LIMA, 神召第一 (近外家, 有咩事婆婆可以幫手), 後備就茵怡, 會唔會報太少, 唔太穩陣呢   

報4間都ok啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

lulucns 寫道:
Hi Monkey妹,
我已報了st.cat, 創價, 宣幼, 迦南, 仲會報協恩, 但想知民生幼稚園夠竟好唔好, 因我之前好想報, 但後來又覺得麻麻, 比些意見? 現在女兒將會在11月在德寶讀pre-nursery

民生幼稚園好唔好我都唔知, 不過如果讀民生幼稚園你是否想你小朋友繼續讀民小同民中, 民小要近3,000學費一個月, 我覺得唔算值(我個人覺得,請原諒可能得罪其他人)!  

醒目開學勳章 貢獻勳章

TO: monkey 妹:
I think my daughter will study in St.rose because my friend 's 姑奶 is 校長. but i like 基督教, St,rose is 天主教, so still consider.

Haulamma,

你有介紹人就有啦! 點都比較容易入到嘅!

To: monkey妹,

Did you school visit? Any comment on the Kingergarten that you select?

I have receivce your pm, call you later!

醒目開學勳章 貢獻勳章

To: monkey妹,
Did you school visit? Any comment on the Kingergarten that you select?

Haulamma,

我上個星期六去過創價交報名表時望過周圍, 環境好靜, 學校好大, d職員好nice, 我都好鐘意, 其他學校未去過, 等取/交報名表再look look!

Re: 將軍澳區媽咪會報07年k1入

lulucns

我個囡都係 11月讀德寶o番, 你返邊間丫, 睇下會唔會做同學仔

我就幫個囡報左根德園, 國際, 約克, 劍嗚, 將會報埋聖羅撒, 協恩同埋九龍塘宣幼

你地有無報呢幾間丫

根德園同國際就係 11月11日 Interview
而約克就係10月28日 Interview

好緊張呢

醒目開學勳章 貢獻勳章

ysandy,

協恩取表都係11月11日(9-12am)呀!

monkey 妹

我知道丫, 我諗住叫我媽咪幫我

醒目開學勳章 貢獻勳章

ysandy,

應該都係自己去攞表呀! 唔係幾放心叫老公去攞!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Dear all,

Hi! St Andrew (坑口) 今個星期六可報名啦, 有無媽咪會報呀!

保良局方王煥娣今個星期六有open day! 

hi monkey :

i also ask to 創價 school bus,
tko to school abt 1hr & 10min,
wake up early....................
1516......................

醒目開學勳章 貢獻勳章

amy0107,

報左同收左先再諗, 坐咁耐又幾辛苦嘅! 不過如果夠人數自己包保母車出去就會快d囉! 到時上bk再問有無媽咪嘅小朋友讀出面啦!

我就報左民生, 培正, 浸大, 靈糧堂(鑽石山和銅鑼灣), 衛理堂(北角).現在囡囡讀緊藍田啟思小組班即pre-nursery class.

心目中想個囡讀靈糧堂,有些媽咪話好.唔知係唔係咋

醒目開學勳章 貢獻勳章

靈糧堂係活動教學但幾宗教(如果你係教友就無問題), 我都好鐘意活動教學, 但有d媽咪又話成日玩唔好, 其實有好有唔好, 睇你想小朋友學到咩囉!

Hi Monkey 妹,

I also live in Hang Hau and prepare to apply 08 k1 for my daughter.  I have a son who is studying in TKO 宣道幼稚園 now.  Hope we can keep in touch in the future to choose the suitable KG for our kids.    

monkey妹,

其實St Andrew師資好唔好呢? 我聽人講宣道會茵怡幾好, 唔知邊間好啲呢? 你係咪會報St Andrew呀?

monkey妹 寫道:
Dear all,

Hi! St Andrew (坑口) 今個星期六可報名啦, 有無媽咪會報呀!

保良局方王煥娣今個星期六有open day! 

醒目開學勳章 貢獻勳章

pandacat_bb 寫道:
monkey妹,
其實St Andrew師資好唔好呢? 我聽人講宣道會茵怡幾好, 唔知邊間好啲呢? 你係咪會報St Andrew呀?

pandacat_bb,

St Andrew師資好唔好我都唔知架, 只知活動教學同佢地校舍大, 我會今個禮拜六去睇睇, 報唔報到時再決定, 你呢? 會唔會今個禮拜六去睇睇? 至於宣道會茵怡我都唔清楚, 只知好多人報呢間(我識個bk媽咪話比我聽咋)!

Hello

My son is studying pre-nursery class at Greenfield English n planning to look for other kindergarten for K1 to him.  Pls give some comments which is good.

醒目開學勳章 貢獻勳章

Eganmami 寫道:
Hello
My son is studying pre-nursery class at Greenfield English n planning to look for other kindergarten for K1 to him.  Pls give some comments which is good.

Eganmami,

Hi! 其實好睇你自己想小朋友學咩, 好嘅定義大家唔同, 好似我想搵有直屬中小學嗰d幼稚園, 因唔想將來煩派位問題, 咁唯有搵出面啦, 將軍澳都無我想要嘅, 不過就算你想小朋友讀出面, 都要小朋友唔怕舟車勞動先得架!

我見你小朋友讀緊綠茵, 你係唔係想小朋友學多d英文, 將軍澳好似唔係得幾多間係英文教學喎, 如你唔想煩咁就繼續讀綠茵(不過受惠唔到學券制啦, 綠茵係私立), 之前我都同呀囡返過綠茵嘅 playgroup, 都ok架!
‹ 上一主題|下一主題