用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下
go

將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下

將軍澳區媽咪,

Hi!   我住坑口, 會報培正, 創價, 聖羅撤, 協恩, St. Andrew(坑口), 同保良局方王錦全幼稚園(油塘區, 做後備及方便我呀媽湊呀囡), 你地會幫小朋友報邊間呀?
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

Re: 將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下

hi monkey妹 :

我住坑口, 會報 st.cat, 培正, 創價, 靈糧(鑽石山), 宣道,
青衣商會將軍澳, 保良局方王煥娣

我住tko, 會報麗港城迦南(但而家出左學卷制,要再考慮),
保良局方王煥娣,st.andrew,
st,rose 考慮中 (因較遠)
見你地都集中係d熱點,唔怕路程遠咩

保良局方王錦全幼稚園(油塘)
上網睇有好多課外活動
我都係打算方便亞媽湊囡,入左表先再算
monkey妹 寫道:
將軍澳區媽咪,

Hi!   我住坑口, 會報培正, 創價, 聖羅撤, 協恩, St. Andrew(坑口), 同保良局方王錦全幼稚園(油塘區, 做後備及方便我呀媽湊呀囡), 你地會幫小朋友報邊間呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

linglingchacha 寫道:
我住tko, 會報麗港城迦南(但而家出左學卷制,要再考慮),
保良局方王煥娣,st.andrew,
st,rose 考慮中 (因較遠)
見你地都集中係d熱點,唔怕路程遠咩

linglingchacha,

我都係見而家出左學卷制, 先報st.andrew做後備, 原先全部都報出面加油塘果間保良局, 其實我都鐘意st. andrew因活動教學同校舍好大but學費同出面參唔多, 所以最初唔考慮, 而家都試, 至於如果讀出面嗰d幼稚園, 無可否認路程都有少少遠架, 但無法啦, 出面嗰d幼稚園有聯糸中小學, 同埋我個囡而家返nursery都係官塘, 都習慣左搭車啦!

我個仔而家讀方王K1,不過我諗住比佢出年repeat K1 ~培正(已經寄信去攞application form)同民生(11月先有form攞)~
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

醒目開學勳章 貢獻勳章

chunchunbb 寫道:
我個仔而家讀方王K1,不過我諗住比佢出年repeat K1 ~培正(已經寄信去攞application form)同民生(11月先有form攞)~

我見你幫呀仔再報k1都選出面, 你都係想搵d有直屬中小學嗰d幼稚園比呀仔喎! 而家呀仔讀方王ok嗎? d老師係咪好cool 呀? 培正我都已經寄左去攞表啦!

都係啦,一方面我覺得呢兩間都唔錯,又有直屬中小學,而我屋企人d小朋友多數讀培正,老公屋企人d小朋友多數讀民生,想有個照應.
方王都唔錯,我又唔覺得d老師好cool,佢地個個都好有禮貌,好好笑容.呀仔都話返學好開心.
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

醒目開學勳章 貢獻勳章

仲有無其他媽咪報07年k1!

chunchunbb,

點解要再讀k1, 唔係k2?
咁第時咪會超齡入讀小一囉!!(好似就算讀緊幼稚園高班,足齡就要入讀小一o家啦?!)

各位媽咪,
我住調景嶺,有無學校介紹下?
但最好唔使搭校車...... 多謝指教!

原先想報培正, 但佢淨係收大仔, 依家唔駛諗啦 (囡囡9月中出世)
諗住報民生, ST.ROSE OF LIMA, 神召第一 (近外家, 有咩事婆婆可以幫手), 後備就茵怡, 會唔會報太少, 唔太穩陣呢   

monkey妹,

請教下, st.andrew 中文名係咩呀

Dear all,

Hi, St,andrew call 聖安德肋, my daughter born on Dece 04, then  some kindergarten can't accept the young kids. So I just apply 聖羅撒,民生, 創價, and 兩間宣道in TKO.

The application date states as below:

聖羅撒:4/11 & 11/11 09-1100
民生: 20/11-22/11
創價: 21/10-4/11
茵怡宣道:28/10 09-11

我聽過有bk mami話st. rose of lima只收入學時足3歲既學生, 唔知真定假, 不過都去咗攞表先

我見好多mami話報"創價", 其實係邊架

TO: monkey 妹:

Where are you live? I also live in Hang Hau and my taret also same as you! Can you keep contact with me? my e-mail: [email protected].

I think my daughter will study in St.rose because my friend 's 姑奶 is 校長. but i like 基督教, St,rose is 天主教, so still consider.

St.Rose accept the yound kids under 3 years
confirm by principal

創價係聖羅撤對面

Hi Monkey妹,

我已報了st.cat, 創價, 宣幼, 迦南, 仲會報協恩, 但想知民生幼稚園夠竟好唔好, 因我之前好想報, 但後來又覺得麻麻, 比些意見? 現在女兒將會在11月在德寶讀pre-nursery

monkey妹 寫道:
仲有無其他媽咪報07年k1! [/quote]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Haulamma 寫道:
TO: monkey 妹:
Where are you live? I also live in Hang Hau and my taret also same as you! Can you keep contact with me? my e-mail: [email protected].

Haulamma,

Hi! Please check pm.

醒目開學勳章 貢獻勳章

Haulamma 寫道:
創價係聖羅撤對面

聖羅撤對面嘅創價係佢地嘅教會, 佢地嘅幼稚園係九龍塘禮慕道!
‹ 上一主題|下一主題