用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍灣聖若瑟
go

九龍灣聖若瑟 [複製鏈接]

醒目開學勳章

九龍灣聖若瑟

有無人上星期六去左interview?

有什麼comments?

Re: 九龍灣聖若瑟

我同我個仔都好鍾意間學校,主要係用英語交談,我個仔話要畫花同草,玩積木同睇書,其他就唔知,個仔唔講俾我聽,你呢?

Hi :

囝囝話一d基本問題,例如名,住址,
有冇撘過mtr,如有,撘mtr要點, 最難一問題:
如果,停電,da and ma 都不在家,你會點?囝囝話:read
sleep and play,
唔知佢點得好定唔好,最後囝囝話要畫圖畫.
張paper上有一隻狗仔 ,你喜歡係上面畫任何野都可以,囝囝話畫到唔夠時間,

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

hi hellomarry:

囝囝話老師冇用eng同佢講嘢,唔知囝囝係唔係唔識所以話冇用呢??     
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

hi!

我囝囝同佢兩個同學都話成個INTERVIEW冇用過英文發問, 我都好SURPRISE, 至於其它問題都係問吓NAME, HOME ADDRESS, AGE, PARENT'S NAME, SCHOOL NAME, 仲有問如果屋企冇電, 你會點呢? 另外有砌積木, 畫畫(已經有隻狗及公園係張紙上面)及老師講故事(但唔需要答問題). 我同囝囝都鍾意呢間學校, 希望大家都可以成功入到呢間英文小學.

我囝囝都話都係問吓NAME, HOME ADDRESS, AGE, PARENT'S NAME, SCHOOL NAME and reading story book. My son didn't tell me anything anymore or he didn't know the teacher asked.

醒目開學勳章

same questions.........

sorry,我指係上課時用英語教授,唔係係interview時用英語問小朋友,唔好意思,令大家誤會

Hi, all

I am sured that the interview is taken in Cantonese.  No English ga.

Most probably, the teacher will show them some photos and ask them to think one story out.

冇錯只是用中文作答.
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

弊啦! 我仔仔話interview只係看圖書, 砌積木, 畫圖畫。, 同埋老師只問左佢叫乜名同問佢砌乜咋, 佢話每個問題佢答左1句, 老師就話唔使再講。點解同大家不同, 唔知道係唔係我個仔唔夠醒, 不過, 佢真係唔smart同好被動的。
咁咪即係打定輸數。

醒目開學勳章

我個仔都係咁講喎, 佢答個地址時, 講左幾個字, 先生就叫佢"唔使喇!"

會唔會係先生都見佢識答, 所以費事嘥時間聽埋落去, 快d 跳去下一條題目呢?

各位你好
我是新加入
冒昧問一下知唔知有冇人收咗呢
多謝

Hi,

Still waiting, no news yet.

Little Tin Che

我上個星期六打去聖若瑟問, 學校話d錄取信會係今日or明天寄出. GOOD LUCK!!

各位家長,

如果收到信請通知呀, 唔使掛住, 起碼知結果(因收唔到信即唔得)

等待真的很辛苦....

Hi,

No letter from this school last night.

Hope to receive one today.

Did you apply other schools for your child? And have you rec'd any good news yet?

I'm a bit worry!!

Hi,

禮賢收咗佢, 你們對這小學有咩COMMENT 呀...

各位你好
好多謝大家回覆
不過我都仲係冇聲氣
唉 只有繼續等
若果收到信
一定第一時間post上網
大家有消息都麻煩通知一下

另外恭喜收到信的家長
唔駛煩 真幸福

Hi all applied P.1 parents,

俾個小貼士你地 聖若瑟資料註明呢次收唔到信就代表落選,但大家唔需要失望 住學校會在統一派位前數天或後數天寄信俾有些家長既(學校面試要了一個信封,我相信佢地暗地有個waiting list)屆時封信就係好有誠意咁多謝家長及小朋友,若家長在?月? 號後(依我記得係大抽獎後兩天到截止)仍對聖若瑟有興趣的話,可再帶備小朋友最新資料到學校登記,學校會再在云云邀請者中再挑選適合既, 即係話未到六月中仍有機會呀 !!!   

大家努力    

祝你地小朋友成功入到呢間學校    
‹ 上一主題|下一主題