用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀 ...
樓主: k_wong7
go

06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀 [複製鏈接]

Re: 06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀

k_wong7 寫道:
HI, GIGI
你好, 你仔仔又係小一, 甘就好啦, 又多一個媽咪一齊傾, 係呀, 今年真係同幼稚園完全唔同, 又要顧功課, 又要上網, 又要溫習, 而且真係好亂.  我問過阿仔個補習班老師, 佢都話其他小學(自己區內)都無甘多網要上, 又話要計分.  
係呢, 你仔仔讀邊班呀 ?
K_WONG7

[quote]
gigi_wong20 寫道:
我個仔都係讀緊小一, 真係功課好多, 默書好多, 又深, 上年同今年已經不同, 我個仔個班老師好惡, 日 日閙人, 一定係同幼稚園不同, 我打了個電話同老師講過, 之後現在無這樣多默書, 又亂, 成日改時間, 攪到我時間亂晒. 又話家校合作, 完全唔係, 好似入錯校感覺.
[/quote]

我都覺得上網要計分,不是太公平。﹝6、7歲的小孩哪裡可以認識那麼多字?說到尾,還不是要我們做家長的陪著他們一起上網!﹞

mic823 寫道:
k_wong7,
仔只話miss cheong 星期一,三,五小息同佢地training,沒其他了!咁你去唔去呀?
原來我班家長真係有簽名complaint,跟住同,英,數,常和校長開會,可惜,唔夠家長(連我都唔知!),一個中文老師就已經win咗d家長(佢把口好勁!)主要complaint,亂,同一日有兩個dict,test.
Woo-baby,
你仔班係咪咁架??

哇!原來你們已經發動革命了,我個仔那班的小測、評估、或是默書都是預先通知的﹝起碼一星期前﹞,我覺得這麼可能預先逐d逐d同個仔溫,不會積到考試前一日才來辛苦。

你們d仔班唔係咁架??

mic823 寫道:

到時見到醜過肥田的肥田就係我了!!!     

別這麼說!我覺得肥杏真的肥得很可愛喔!

其實我想問大家『為什麼會選德信啊?』
我先說自己好了。德信其實不是我的首選﹝搞珠中是第三自願﹞,不過,我也是問了很多親朋好友的意見﹝大多數都說不錯﹞,才決定的。但是,講真,我會替仔下學期試試轉其他學校﹝喇沙﹞,主要還是看在他有中學的緣故。

Woo-baby,
其實德信都唔係我的首選, 因為我唔係住呢區,我係住石梨貝,由於屋企附近沒有較好的選擇, 所以便跨區出黎,不過跨區果間又抽唔中, 所以米去其他較好的學校試下, 而且好似你甘, d朋友話唔錯.  不過, 好似讀落又好有問題, 都唔知點算,希望學校有改善啦.  不過, 如果你唸住轉校, 會唔會2年班會容易d呢 ?
k_wong7  

Woo-baby 寫道:
我先說自己好了。德信其實不是我的首選﹝搞珠中是第三自願﹞,不過,我也是問了很多親朋好友的意見﹝大多數都說不錯﹞,才決定的。但是,講真,我會替仔下學期試試轉其他學校﹝喇沙﹞,主要還是看在他有中學的緣故。

Woo-baby,
我仔班試過明天要常識評估,今天才通知,又試過星期五要中默(大約一星期前通知),但星期三話你知星期五要英默!!!又試過同一日兩科評估!!!
你係我,你會點?(我係個緊張媽媽!)

Woo-baby 寫道:
[/quote]

係因為德信七十五週年時見到d小學哥哥表演,覺得好得,咁之前讀德幼都好好,咁好自然地!同埋我自行分配時(1st round)已入到德信了!!!

我班都有好多家長去complaint, 人地學校番全日, 有一堂自修堂, 番到屋企, 唔係太多功課做, 我地有成6/7樣, 又無自修堂, 又亂, 好似今年我地班仔似試驗品. 好唔開心. 老師又惡.
佢地老師同老師都無溝通. 我地班家長一定齊心, 有問題一定要講, 受害係我地班仔.
希望有多些家長傾下, 我見好多人睇, 不過就唔係太多家長傾. 大家反映下.

係呀,我仔話老師成日鬧人,又大聲,咩都鬧.佢都唔鍾意老師鬧人(even 唔係鬧佢)

早呀甘多位.  其實我覺得佢地只你小一, 而且只係開左學兩個幾月, 之前係幼稚園一定係好free, 真係唔可以對佢地要求甘高.  我都贊成有自修堂, 一黎可以check下d小朋友d手冊, 睇下佢地d功課, 另外, 應該比清楚個時間表我地d家長, 幾時默書, 評估, 小測等......同埋真係幾惡呀d老師, 我個仔果班試過比某老師訓憫耳仔(係開學一兩個禮拜架事)

我個班都有老師好惡, 我覺得老師要同我地家長開下會, 聽聽我們的意見, 加意日後改善. 先可以達到家校合作. 你有你去做, 我地有我地煩惱. 個仔又好辛苦, 成績唔好, 令佢地對某個科目無興趣, 到時有問題, 一定又話家長, 點解唔聽下我地意見, 要求學校同家長開下會, 有老師有惡情況同學校反映下, 家長壓力, 功課, 自修, 網上功課好多, 有中, 又有英, 又普通話, 又ers, 又借圖書, 又要小朋友一生一體藝, 邊有這麼多時間, 唔係個個家長唔用番工, 唔好要我地班仔係試驗品.

買校服都係啦!我走咗兩間,共3次先買晒校服,但未攞晒喎!點解學校唔講清楚邊度買咩邊度無咩買,點解學校唔一次過同我地亭訂呀?!       
it's too bad!!!

有咩方法連同其他班家長一齊req 校長,老師和家長開會?再咁下去.我快無咗個仔,無咗母子良好關係了!!!!     :idea:  :idea:

mic823,
我上星期叫阿仔係學校買左d校徽同保太, 之後星期六, 同阿仔同老公去左金綸買啦, 一次過, 點解你去甘多次呢 ?
k_wong7

mic823 寫道:
買校服都係啦!我走咗兩間,共3次先買晒校服,但未攞晒喎!點解學校唔講清楚邊度買咩邊度無咩買,點解學校唔一次過同我地亭訂呀?!       
it's too bad!!!

有咩方法連同其他班家長一齊req 校長,老師和家長開會?再咁下去.我快無咗個仔,無咗母子良好關係了!!!!     :idea:  :idea:

k_wong7,

我去華生,只有西褲,去金錀買埋校樓同恤衫,但唔知所以無帶校徽!運動衫褲,買咗又字攞得!唉,總之就煩啦!我地細個都係一次過學校攪點,唔洗咁煩!!!

mic823,
係喎, 你上次無買運動服喎. 但係點解你唔係華生買校樓同恤衫 ?米唔使走兩轉 ? 係呀, 金錀會同我地車埋校徽呀.
甘依家幾時先會有, 因為天氣轉涼啦.
k_wong7

mic823 寫道:
k_wong7,

我去華生,只有西褲,去金錀買埋校樓同恤衫,但唔知所以無帶校徽!運動衫褲,買咗又字攞得!唉,總之就煩啦!我地細個都係一次過學校攪點,唔洗咁煩!!!

k_wong7,
華生訂咗運動衫褲,買咗西褲,恤衫無貨,無買校樓!所以...........

mic823,
係呀, 我上上星期都過果間華生, 就係因為佢佢又無恤衫, 校樓, 所以我無去買, 因為佢d恤衫 校樓有校徽, 所以唔使自己買, 不過佢又無貨, 米自己先係學校買校徽羅, 都幾煩呀
k_wong7

mic823 寫道:
k_wong7,
華生訂咗運動衫褲,買咗西褲,恤衫無貨,無買校樓!所以...........

k_wong7,
係呀!琴日,亞仔終於攞咗返來,仲一定要今日著呀!(新屎坑! )
買校徽同保呔幾$呀?
今日亞仔有咩食呀?我仔有3隻雞翼,1份sandwish,2包薯片.
佢地兩個都好開心呀!我仔一閈講唔停,你仔今日又無瞓覺!你話,佢地係咪好開心丫!   

mic823,
早晨呀, 我個仔都係要著長富, 另外, 你認錯人了, 因為今日我送佢返學呀! daddy為佢準備左雞翼, 雞比同三文治,當然唔小得糖呀零食呢d啦   我驚佢熱氣, 仲買左支蔗汁比佢
校徽(shirt) - 6
校徽(校嬲) - 8
保太 - 18
k_wong7

k_wong7,
不是嗎?!咁死囉,我一直都認錯咗,我放學再認清楚先!sorry呀!我怕比多d佢,佢又食唔晒呀!
佢連琴晚瞓覺祈禱都求天主今天要好天,每位同學都可以玩得開開心心!(佢就係咁架喇!)
乜恤衫同校樓唔一樣咩?!

k_wong7,

我不會再認錯你仔了!哈哈!

有興趣同個仔去參觀一些地方嗎?我諗如果佢地一班人一齊去,一定好開心,又可以relax吓!!

如果真係有興趣,我地可以試吓問埋其他家長!!!睇吓有咩意見!!
‹ 上一主題|下一主題