用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀 ...
樓主: k_wong7
go

06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀 [複製鏈接]

Re: 06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀

woo-baby,
你好, 我個仔同mic823仔仔係唔同班, 我個仔係1b班, 不過我相信d進度一定唔同, 因為我個仔果班d進度好似慢d, 因為有d媽咪問過老師.  
另外, 有呀, 我個仔都有參加d課外活動, 我見佢都好累, 最衰就係架校車, 要好耐先返到屋企, (我個仔平時七點零五分或七點十分上校車, 下午最早都要五點十分先到), 所以佢好累, 平時又要上網, 又要做功課, 又要溫書, 真係鄧佢辛苦.
另外, 你地果班d老師跟得好唔好 ?我地班就唔係太好啦
k_wong7

Woo-baby 寫道:
你們的仔仔同班啊?我仔是1d班,不知大家的教學進度會不會一樣?
你們的仔仔有沒有報其他的才藝班?我想幫個仔quit著星期六早上的英文班,讓他多點時間作功課和休息,有時都心疼他忙到連卡通片都沒時間可以看,畢竟他才7歲而已,難道童年就要埋在書本中渡過嗎?     

Woo-baby,
我仔星期一放學要公文,星期六學武術,星期日就學琴.我都諗住同佢quit咗公文.
係呢,你仔班係咪都好辛苦呀?聽我仔的同學媽媽話,你仔嗰班黙咗幾次課外讀黙,是嗎?
k_wong7,
我決定自己接返學,放學,又可以帶飯比佢.
仲有呀!終於背咗watching tv喇!!   

mic823,
嘩, 甘你好辛苦呀, 又要接, 又要送, 仲要送飯. 不過我都覺得接放學d時間好用好多, 至小唔使成兩個中係校車度. 但係你米要成日係街度 ?  
我個仔都讀緊啦, 因為d字有都幾深, 佢又唔係好叻, 所以daddy一早要佢讀, 依家都唔係讀得好. 希望到時唔好甘失禮啦, 佢可以記得晒d字我都好開心啦.
另外, check pm 呀
k_wong7

mic823 寫道:
Woo-baby,
我仔星期一放學要公文,星期六學武術,星期日就學琴.我都諗住同佢quit咗公文.
係呢,你仔班係咪都好辛苦呀?聽我仔的同學媽媽話,你仔嗰班黙咗幾次課外讀黙,是嗎?
k_wong7,
仲有呀!終於背咗watching tv喇!!    [/quote]

k_wong7,
為咗兩條化骨龍,無計啦!咪當減肥囉!(c6話我係肥田喎!唔係幫佢生仔,我就唔會咁啦!我佗住細佬重咗80磅呀!            )
咪成日話個仔唔叻啦!可能佢返到去好叻呢!我個衰仔就ok,d字都記到,等老師再改啦! :  :
可能比賽,有機會相遇喎!12月14日,你會出現嗎不過唔知要唔要我地去呢!   

mic823,
good morning.  嘩, 你佗住細佬重左80磅 ?我依家都重唔夠20磅, 不過之前都唔算輕, 不過唔係肥田.  但依家都好累, 你真係好野. 比我, 慘啦.
係啦, 老師到依家都未講, 係佢地同小朋友去, 定係我地同小朋友去, 又唔通知我地有無得去, 係呀果日仲要去身體檢查, 我係上午八點幾, 你呢 ?係米果日呀 ?
k_wong7

mic823 寫道:
k_wong7,
為咗兩條化骨龍,無計啦!咪當減肥囉!(c6話我係肥田喎!唔係幫佢生仔,我就唔會咁啦!我佗住細佬重咗80磅呀!            )
咪成日話個仔唔叻啦!可能佢返到去好叻呢!我個衰仔就ok,d字都記到,等老師再改啦! :  :
可能比賽,有機會相遇喎!12月14日,你會出現嗎不過唔知要唔要我地去呢!   

[quote]
k_wong7 寫道:
woo-baby,
你好, 我個仔同mic823仔仔係唔同班, 我個仔係1b班, 不過我相信d進度一定唔同, 因為我個仔果班d進度好似慢d, 因為有d媽咪問過老師.  
另外, 有呀, 我個仔都有參加d課外活動, 我見佢都好累, 最衰就係架校車, 要好耐先返到屋企, (我個仔平時七點零五分或七點十分上校車, 下午最早都要五點十分先到), 所以佢好累, 平時又要上網, 又要做功課, 又要溫書, 真係鄧佢辛苦.
另外, 你地果班d老師跟得好唔好 ?我地班就唔係太好啦
k_wong7

[quote]

我就住大角嘴,相比起你仔仔,我們幸運得多,因為你上校車的時間,我仔才起床,我都可憐你仔仔喔,到冬天都不知怎麼辦好。
他果班d老師都不錯,雖然到目前還沒什麼機會可以跟他單獨談談我仔的學校生活,不過,我有問題都會寫在手冊內跟他反應,基本上她都有問必答。

mic823 寫道:
Woo-baby,
k_wong7,

就是囉!相同單元的默書都考兩次。搞到我閤起本書都識了,不過可能有不少同學第一次考試的成績麻麻,所以老師才這麼做吧。你問我個仔班係咪都好辛苦?誒!我都說他的功課和考試媲美名校,所以說,也只能見步行步了。

k_wong7 寫道:
k_wong7,
[/quote]

你說“終於背咗watching tv喇”,這是哪一課啊?     

mic823 寫道:
k_wong7,

12月14日?有什麼比賽啊?完成沒聽個仔提過喔!     

[quote]
k_wong7 寫道:
mic823,
good morning.  嘩, 你佗住細佬重左80磅 ?我依家都重唔夠20磅, 不過之前都唔算輕, 不過唔係肥田.  但依家都好累, 你真係好野. 比我, 慘啦.
係啦, 老師到依家都未講, 係佢地同小朋友去, 定係我地同小朋友去, 又唔通知我地有無得去, 係呀果日仲要去身體檢查, 我係上午八點幾, 你呢 ?係米果日呀 ?
k_wong7

[quote]
mic823 寫道:
k_wong7,
[quote]

k_wong7 :
恭喜你喔!原來妳有BB啊!幾時生?

mic823:
你有重咗80磅呀!      所以說,女人﹝媽媽﹞真偉大!      ﹝這掌聲是獻給你的﹞,有沒有看報紙?袁詠儀生個仔啊!他被那些8卦週刊照得﹝寫得﹞那麼難看,我覺得那些狗仔隊,也不想想人家為了當媽媽犧牲那麼多。 :evil:  :evil:  :evil:

Woo-baby,

watching TV 係咁啱我地兩個仔join英詩朗誦比賽的詩!不要擔心吧!     

係呀真係好可憐呀!重80磅,依家仲未減得返呀!我未有細仔,只得100磅左右!!!!        以前返工未請過假,有咗細佬就always sick leave!

k_wong7,
係呀!12月14日呀!我仔話:你仔第27個,他就第57個.仲有呀!老師話你仔只是喉嚨痛,聲沙,如果唔係都不錯的!   

woo-baby,
多謝你先, 我12月尾生啦. 係呀, 我都覺得阿仔好慘, 如果我好似mic823甘, 係全職媽媽, 我唸我都會自己接送, 雖然係好辛苦, 不過都好個小朋友辛苦. 另外, 你係 米全職媽媽?
係啦, 都唔明點解要將d test, dict 重覆又重覆,你地d老師跟得唔錯, 米好羅, 我個仔個班主任.......
mic823,
我個仔話阿miss cheong會同佢地去, 唔使我地, 不過果日都唔使返學, 又要去身體檢查, 又要返學校, 米好煩,佢仲話, 我地都可以去睇, 係呢, 你仔仔有無同你講 ?  點解阿miss cheong都係未同我地d家長講下d詳情呢 ?
k_wong7

k_wong7,
仔只話miss cheong 星期一,三,五小息同佢地training,沒其他了!咁你去唔去呀?
原來我班家長真係有簽名complaint,跟住同,英,數,常和校長開會,可惜,唔夠家長(連我都唔知!),一個中文老師就已經win咗d家長(佢把口好勁!)主要complaint,亂,同一日有兩個dict,test.
Woo-baby,
你仔班係咪咁架??

mic823,
good morning.  我今朝因為阿仔無戴水壺, 我送左出去學校比佢呀, 不過我見唔到佢, 可能我仲快個架校車.  如無咩特別, 都應該去. 如果係, 都時可以相認啦.

係啦, 我都想我個仔果班, 可以好似你地班甘, 如果有簽名呀, 同學校開會, 我一定去呀, 實在有好多問題要解決, 我唸有d想發起的家長, 唔知點聯絡, 所以無咩人知, 希望再有時, 大家都知, 可以比到意見啦.
k_wong7

各位媽咪, 請幫幫忙

為你地的小朋友將來出一分力好嗎, 捍衛港人福利, 一 人 一 請 願信

請入來簽個名
[url=http://www.petitiononline.com/WinnieHo/petition.html ]http://www.petitiononline.com/WinnieHo/petition.html [/url][url=http://www.andylauhk.net/Leaflet_pregnant.html ]http://www.andylauhk.net/Leaflet_pregnant.html [/url]

[size=x-large]請轉寄比你的朋友

[size=x-large](請通知你的丈夫, 家人, 同事和朋友出一分力)

我個仔都係讀緊小一, 真係功課好多, 默書好多, 又深, 上年同今年已經不同, 我個仔個班老師好惡, 日 日閙人, 一定係同幼稚園不同, 我打了個電話同老師講過, 之後現在無這樣多默書, 又亂, 成日改時間, 攪到我時間亂晒. 又話家校合作, 完全唔係, 好似入錯校感覺.

HI, GIGI
你好, 你仔仔又係小一, 甘就好啦, 又多一個媽咪一齊傾, 係呀, 今年真係同幼稚園完全唔同, 又要顧功課, 又要上網, 又要溫習, 而且真係好亂.  我問過阿仔個補習班老師, 佢都話其他小學(自己區內)都無甘多網要上, 又話要計分.  
係呢, 你仔仔讀邊班呀 ?
K_WONG7

gigi_wong20 寫道:
我個仔都係讀緊小一, 真係功課好多, 默書好多, 又深, 上年同今年已經不同, 我個仔個班老師好惡, 日 日閙人, 一定係同幼稚園不同, 我打了個電話同老師講過, 之後現在無這樣多默書, 又亂, 成日改時間, 攪到我時間亂晒. 又話家校合作, 完全唔係, 好似入錯校感覺.

k_wong7,
不如我試下問下我班的家長有無方法同其他班一齊搵老師,校長一同開會傾下啦!

到時見到醜過肥田的肥田就係我了!!!     

mic823,
其實都好呀, 如果可以同老師&校長對下話, 因為可以反映下意見, 我以為得我個仔果班有呢d問題, 原來依家係班班都有問題, 而且好似樣樣都有問題.
k_wong7

mic823 寫道:
k_wong7,
不如我試下問下我班的家長有無方法同其他班一齊搵老師,校長一同開會傾下啦!

到時見到醜過肥田的肥田就係我了!!!     

k_wong7 :

那你的BB起不是可以成為你的聖誕禮物囉!你是第二胎嗎?我是“彈性”的職業媽咪,目前除了我這個“德信仔”要照顧之外,還剛剛有個6個月的BB女要湊,所以除非必要才上公司,我暫時可以算是全職媽咪吧。
‹ 上一主題|下一主題